Cuphead op iPad Pro 2020
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Apple laat gamestreaming op omslachtige wijze toe

Hoewel de strijd tussen Apple en Epic voortduurt, mogen gamestreaming diensten weer terugkeren op de App Store. Die terugkeer is wel op basis van zeer strenge eisen.

De omweg op de App Store

Terwijl game streaming diensten op Android vrijwel vrij spel hebben om een optimale beleving te leveren, moet de gebruiker op zijn of haar iOS device heel wat meer werk verrichten om even een paar games te streamen. Voor iedere game die een streamingdienst aanbiedt, zal namelijk een eigen app gemaakt moeten worden.

Heel veel losse apps

Voor Google Stadia moeten dus 78 apps worden ontwikkeld en bijgehouden. Nvidia GeForce Now laat het toe dat je digitale gamewinkels aan jouw account hangt, waardoor het portfolio van games de komende jaren letterlijk kan exploderen. Nvidia zal naar verwachting honderden apps moeten maken en bijhouden. De gamebedrijven hebben toch één voordeel. De apps zullen grotendeels uit dezelfde code bestaan. Stel dat de game Cuphead op meerdere game streamers wordt aangeboden, maar ook op iOS zelf, dan kan het dus zijn dat je een stuk of 10 varianten in de App Store zal vinden.

Waarom!?

Met deze toelating, geeft Apple een beetje toe in alle commotie die was ontstaan toen Apple deze diensten uit de App Store gooide. Vooral Apple gamers werden hiermee benadeeld. Apple beriep zich daarbij op de strenge eisen voor content. Bijvoorbeeld dat deze geen naakte mensen mag bevatten. Door de diensten af te dwingen op deze manier te werken, kan Apple per titel controleren of deze voldoet aan het eigen beleid van de App Store.

De gevolgen

Dat je tientallen versies van dezelfde app zal gaan vinden, is niet het enige gevolg van deze stap. De kans bestaat ook dat niet alle games die je in jouw gamestreaming abonnement hebt zitten, zeker speelbaar zijn op iOS. Apple kan dus bepaalde games uitsluiten en daarmee het portfolio van de betreffende dienst beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.