Wat het stoppen van het TF signaal gaat betekenen voor jou als consument

Tussen 1 september 2020 en 1 juli 2021 stoppen energieaanbieders met de doorgifte van het TF signaal over het energienetwerk. Als consument kun je daar last van krijgen.

Wat is het TF Signaal?

Het TF (Toonfrequent) signaal is een hoogfrequent signaal dat energieaanbieders over het energienetwerk uitzenden. Met dit signaal is het bijvoorbeeld mogelijk om oudere energiemeters te laten schakelen tussen dag- en nachtgebruik. Maar ook andere hardware kan gebruik maken van het TF signaal.

Wat kan er misgaan?

Heb je automatische verlichtingsschakelingen voor bijvoorbeeld buitenverlichting, kan het zijn dat die automatische dag/nachtschakeling niet meer werkt. Ook bepaalde boilers met bijvoorbeeld spaarprogramma’s kunnen stoppen met het inschakelen van hun nachtprogramma.

In het straatbeeld kan je dit nog meer tegenkomen. Denk aan portiekverlichting die niet meer aan- of uitgaat of parkeerautomaten die niet meer schakelen tussen verschillende tariefgroepen.

Waarom stoppen ze met het TF signaal?

Het TF signaal genereren en voortzetten op het stroomnetwerk is stiekem een best kostbare klus. Veel apparaten hebben tegenwoordig een radiogestuurd klok en/of optische sensoren die deze functie kunnen overnemen. Met andere woorden, het is verouderd. Bovendien zijn er vele LED lampen en dimmers die slecht functioneren wanneer dit signaal aanwezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram