Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Sony introduceert de WH-1000XM4; een beschouwing

Vandaag introduceerde Sony de volgende iteratie in de welbekende 1000X(M)-lijn, de WH-1000XM4.

De WH-1000XM4 is de opvolger van de WH-1000XM3 welke breed genomen zeer positief is beoordeeld op basis van geluidweergave en de onderdrukking van omgevingsgeluid (active noise cancelling, ANC). Op het gebied van het laatste kan zelfs gesproken worden van een industry-leading implementatie.

De 4e generatie in de 1000X-lijn is net als haar voorganger gebaseerd op de QN1-processor en zou verbeterd zijn op het gebied van de algemene geluidsweergave en de vermindering van ruis.

Het concept van de draagvorm lijkt onveranderd lijkt te zijn, met dezelfde hoofdband, synthetisch lederen oorkussens en laag-veerkrachtig polyurethaan schuim.

Slimme functies

De XM4 beschikt uiteraard over de nodige slimme functies. Laten we beginnen met de zaken die nieuw zijn:

Edge-AI audiosysteem, DSEE Extreme

Samen met Sony Music Studios Tokyo ontwikkelde Sony voor de XM4 een nieuw Edge-AI-audiosysteem welke helpt bij het herstellen van de kwaliteit die verloren is gegaan bij de digitale compressie van audiotracks. Hiervoor gebruikte men een grote database van audiotracks om een diep inzicht te krijgen in de samenstelling van specifieke audiosignalen. In vorige koptelefoons van Sony zagen we iets dergelijks al onder de naam ‘DSEE HX’.

De Edge-AI technologie die men ‘DSEE Extreme’ noemt, analyseert muziek in real-time en herkent instrumenten, muziekgenres en individuele elementen van een audiotrack. Hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie zouden hiermee teruggebracht kunnen worden.

Quick Attention-modus en Speak-to-Chat

Gesprekken voeren zonder dat de koptelefoon afgezet hoeft te worden was al een optie via de ‘quick attention’-modus. Dit gaat over het muten van het geluid en activeren van de microfoons middels een hand op de rechter oorschelp, wat nuttig is om snel even een gesprek aan te gaan of te luisteren naar een aankondiging. Naast deze modus is nieuw de ‘speak-to-chat’-feature.

Deze zorgt ervoor dat de WH-1000XM4 bij het spreken automatisch het stemgeluid van de gebruiker herkent, waarop de audioweergave automatisch stopt en omgevingsgeluid toegelaten wordt. Na het laatste spraaksignaal gaat je muziek, podcast of wat dan ook na 30 seconden automatisch verder. Duurt dit je te lang, dan start je de audio handmatig via de touchbediening.

Microfoon, Precise Voice Pickup

Specifiek over de microfoonkwaliteit hebben we niets mogen vernemen. Wel spreekt Sony over nieuwe ‘Precise Voice Pickup’technologie. Deze zou een “geavanceerde verwerking van geluidssignalen” realiseren wat zou moeten resulteren in een heldere weergave van stemmen. Een verbetering op het gebied van gesprekskwaliteit is altijd welkom, en de industrie heeft in deze prijsklasse het afgelopen jaar de nodige stappen gezet. We zijn dus erg benieuwd de prestaties van de microfoon in de XM4.

Hopelijk verbeterde multi-point connection

Een punt van verbetering op de WH-1000XM3 was de manier waarop multi-point connection werd toegepast. Het was mogelijk om twee apparaten tegelijkertijd te verbinden, maar met de beperking dat één apparaat aangewezen werd voor de mediaweergave en de ander voor bel-functionaliteit.

De WH-1000XM4 beschikt volgens de persinfo vanuit Sony dus over iets dat ze als ‘multi-point connection’ aanduiden, maar of de XM4 niet dezelfde beperking kent als haar voorganger, is maar de vraag.

360 Reality Audio

Sinds vorig jaar is Sony begonnen met het pushen van ‘360 Reality Audio’. Het idee is om een driedimensionale muziekbelevenis te creëren die luisteraars het gevoel moet geven om midden in de muziek te staan. Dit in plaats van het te horen uit de bekende twee kanalen waar het normaal gesproken over gaat. Ook is het anders dan surround weergave (wat we op met concert-opname nog wel een krijgen). 360 Reality Audio zou echt vanuit verschillende ruimtelijke posities moeten komen. Zie het als de muziekvariant van Dolby Atmos of DTS-X. Overigens blijft het natuurlijk een softwarematige oplossing aangezien de koptelefoon nog altijd een opstelling heeft met twee drivers. 360 Reality Audio is beschikbaar via de app van deelnemende streamingdiensten.

Bekende functies

Functies die we al zagen in de voorganger(s) in de serie:

Wearing detection

De functie waarbij een koptelefoon kan detecteren of deze gedragen wordt en wanneer deze afgezet wordt. Hiermee kan de koptelefoon regelen wanneer deze kan stoppen en weer kan beginnen met het afspelen van audio en activeren van de ANC.

Een bekende functie die we bij tal van koptelefoons al tegengekomen zijn, maar niet altijd even voorspelbaar werkt. De implementatie die Sony toepast werkt met een combinatie tussen twee versnellingssensoren en een afstandssensor.

Adaptive Sound Control

‘Adaptive sound control’ betreft de toepassing van ANC per moment of locatie. Zo wil je op bepaalde momenten dat de ANC wat minder nadrukkelijk werkt of dat specifieke audio doorgelaten wordt. Zo zou tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld de noise cancelling werken, maar worden omroepberichten toch doorgelaten. Na enige tijd leert de adaptive sound control-functie de locaties waar je als gebruiker regelmatig bent te herkennen (de schoolbibliotheek, sportschool, werkplaats, stamkroeg) en past deze het geluid aan de situatie aan. Locaties en voorkeursinstellingen kun je configureren via de Sony Headphones Connect-appDe omgevingsgeluidsinstellingen worden automatisch geüpdatet wanner je aankomt op een specifieke locatie.

Atmospheric Pressure Optimizing

Voor frequente reizigers per vliegtuig is de atmosferische drukoptimalisatie van meerwaarde. Deze analyseert automatisch de atmosferische druk en past daar de noise cancelling op aan. De noise cancelling kan ook gebruikt worden zonder muziek te luisteren, bijvoorbeeld voor een lange afstandsvlucht.

Sony | Headphones Connect-app

De ondersteunende app is uiteraard de Sony Headphones Connect-app, helaas alleen voor Android en iOS, ondanks dat zat mensen achter een PC werken met een koptelefoon. Wat algemene functies gaan over het instellen van het niveau van de noise cancelling en de optie om alleen stemgeluid door te laten. Ook is een equalizer aanwezig naast overige audio-opties.

En verder…

Drivers, codecs

Er is niets bekend over de gebruikte drivers, behalve dat het wederom 40 mm neodymium drivers zijn. De WH-1000XM4 ondersteunt in tegenstelling tot haar voorgangers, geen AptX meer. We kunnen ook niets terugvinden over de ondersteuning van low latency codecs. LDAC wordt wel ondersteund (wat ondersteund wordt door alle Android-telefoons sinds Android 8). De Apple-gebruikers moeten het doen met AAC (iOS, iPadOS en MacOS X). Net als het gebrek aan app-ondersteuning, hebben PC-gebruikers ook hier pech, aangezien Windows gebruik maakt van AptX, wat betekent dat in combinatie met je PC, je bij draadloos gebruik veroordeeld bent tot SBC.

Batterijduur, laden, Fast Pair, slimme assistenten

De WH-1000XM4 is uitgerust met NFC en Bluetooth 5.0 en zou een batterijduur hebben van 30 uur (met bluetooth en ANC ingeschakeld). De koptelefoon heeft tevens een snellaadfunctie waarmee deze na 10 minuten laden, 5 uur audio kan spelen.

De WH-1000XM4 ondersteunt ook Google’s ‘Fast Pair’. Deze geeft aan waar je WH-1000XM4 is achtergelaten door te luisteren naar het toongeluid of de laatst bekende locatie te zoeken in de ‘Find my device’-app van Google op een smartphone. De WH-1000XM4 is compatibel met Google Assistant en Alexa.

Kleuren, meegeleverde accessoires, prijs

De WH-1000XM4 is verkrijgbaar in zwart of zilver. De 1000XM4 wordt geleverd met een case, USB-C-oplaadkabel, vliegtuigadapter en 3,5 mm-audiokabel.

De WH-1000XM4 is vanaf volgende week in de Benelux beschikbaar voor de adviesprijs van €380,-.

Sony WH-1000XM4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.