Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sony ZV1, de beste vlog camera?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact
  • Professionele mogelijkheden
  • Scherpstellen
  • Bokeh mogelijkheid
  • Slim design
  • Schermmogelijkheden
  • Audio mogelijkheden
  • Slimme grip

THE BAD

  • Stabilisatie kan beter

Sony heeft met de RX100 serie de benchmark voor andere merken gezet als het om handzame camera’s gaat. Met de ZV1 wil Sony de benchmark voor Vlog camera’s maken. Is dat gelukt?

Vloggers en filmers voor sociale media hebben andere wensen dan profesionele filmers. Sony heeft dat als geen ander begrepen en heeft een stevige marktpositie met de RX100 reeks. Een kleine maar ook kostbare compactcamera die vanaf de eerste versie ook verdraaid goed bleek te filmen. Diverse vloggers en YouTubers kozen de rx100 als hun belangrijkste gereedschap. Er was altijd één probleem; de compactcamera had geen audio ingang. Sinds de nieuwe versie, de RZ100Mk7 heeft de camera ook een audio ingang. Zo kan je met een draadloze microfoon professionele video opnames maken met professioneel geluid. Wel zo handig als je pratende hoofden je business is. Er hangt echter een pittig prijskaartje aan de RX100Mk7. Deze compact camera kost 1300 Euro. Nu is er dan de Zv1. Een kleine compact camera met al het goede van de RX100Mk7, maar dan wel 100% afgestemd op de vloggeneratie. HEt schermpje klapt anders open en de software ondersteunt een aantal creatieve instellingen die beeldresultaten opleveren die nu helemaal hot zijn. Maar de ZV1 maakt deze shots super gemakkelijk. Een klein professioneel cameraatje dus.

Design

Het eerste wat opvalt aan ze Zv1 is de prachtige Sony vormgeving. Tot in de kleinste details ademt deze camera kwaliteit uit. Zo heeft de aan/uit schakelaar, zoals veel Sony producten, een mini led die de (laad)status aanduidt. Voor video zit er een duidelijke opname knop bovenop de camera. Veel compactcamera’s hebben voor video een klein knopje achterop de camera. De Zv1 is duidelijk gemaakt om mee te filmen. Een functieknop dient om de achtergrond (on)scherp te maken. Prettigs is de flitsschoen optie. Dat betekent dat op deze camera een losse flits kan, maar ook dat je ergens de ontvanger van een draadloos microfoonsysteem kan plaatsen. Je kan natuurlijk ook een microfoon op de flitsschoen schuiven. Gebruik je een Sony microfoon met een intellligentie connectie, dan communiceert de microfoon met de camera. Je hebt dan geen kabeltjes loshangen. Indien de microfoon voeding nodig heeft, kan dit ook via deze flitsschoen. De accu van de Zv1 is wel erg beperkt om veel stroomvragers te plezieren.

De RX100 serie had al een lensbescherming die automatisch voor de lens gaat wanneer de camera uit gaat. De Zv1 heeft hetzelfde systeem. Het mag misschien een futiliteit lijken, maar in de praktijk is het superhandig. Geen gedoe met lensdoppen en zeker geen onderdelen die je gemakkelijk kan verliezen. Aan de rechterkant heeft de camera een lekkere duidelijke grip. Deze is beduidend beter dan de beperkte grip van de rx100 serie. Voor vloggers is misschien het scherm wel het belangrijkst. Het scherm klapt nu naar de zijkant en niet naar boven. Dit is al een voordeel bij de aansluiting van bijvoorbeeld een microfoon. Vloggers schijnen te zweren bij een zijscherm. Het grote voordeel is mij ontgaan, maar het werkt prima in de praktijk. Belangrijk is dat het scherm alle posities ondersteunt. Dus filmen boven je hoofd, of juist vanuit een heel laag standpunt. Dat kan allemaal met de Zv1. Superhandig is dat de camera aan/uit gaat bij het openen van het scherm. Dit bespaart in de praktijk seconden.

Filmen of fotograferen

De Zv1 wordt als film of vlog camera aangeprijsd. Maar vergeet niet dat door de grote sensor, de Zeiss lens en de voortreffelijke Sony camera software, dit kleine cameraatje een hele goede fotocamera is. In de praktijk is het erg prettig om een aparte fotocamera bij je te hebben op vakanties of zakenreizen. Zo kan je allereerst creatief betere foto’s maken, maar vooral ook later de foto’s beter sorteren ipv alle beelden in je telefoon te bewaren. De Zv1 heeft ook prima connectie mogelijkheden om draadloos de foto’s en videobeelden uit de camera te halen en zo snel online te delen op de diverse platforms. Serieuze fotografen zullen de modi knop missen. Deze zit niet meer fysiek op de camera, maar kan je op het scherm selecteren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor handmatige instellingen of diverse voorkeurinstellingen.

Als filmcamera is de Zv1 een goed alternatief voor een camcorder. In een veel handzamer formaat heb je nu een 4K video camera die ook waanzinnig goed fotografeert. Enkel mist de camera een groot zoom bereik wat op camcorder inmiddels gemeengoed is. De stabilisatie is prima, maar had wat ons betreft nog beter gemogen. De Zv1 heeft de mogelijkheid om met special Sony software in de nabewerking de beelden extra te stabiliseren. De sensor informatie zit namelijk in de beelden opgeslagen en Sony software haalt dan het maximale uit jouw computer om de beelden te stabiliseren. Wij zijn geen liefhebber van diverse nabewerkingen. Hoe sneller je direct beelden kan gebruiken, hoe beter. Dit betekent namelijk een snellere workflow.

De Zv1 maakt het enorm gemakkelijk om hele goede video beelden van mensen en onderwerpen te maken. Met een speciale knop kan je kiezen voor een bokeh wat alleen met professionele cameraś mogelijk is. De camera haalt een software truc uit, maar het resultaat is verbluffend. Wanneer je af en toe een product voor de camera in close up in beeld wilt brengen, is het handig dat de camera even niet op ogen scherp stelt. Met de ze productshowcase functie kunnen vloggers zo nog gemakkelijker producten aanprijzen. Maar ook voor familie en andere filmonderwerpen zien we diverse toepassingen. Een superhandige functie die eigenlijk ook op camcorders zou moeten komen.

Extra’s

Sony heeft een uitmuntende reputatie als het kwaliteitsaccessoires betreft. Zo komt de camera ook met een grip/statief met draadloze bediening. Geen gedoe met kabeltjes en elke keer pairen. Enkel de eerste keer moet je de camera verbinden met de grip. Daarna is het gebruik kinderspel. In de doos zit ook een deadcat of windruisfilter. Deze kan je op de flitsschoen bevestigen en zo voorkom je lawaai van wind in de microfoon. Ook deze accessoire is van topkwaliteit en werkt zoals je mag verwachten. Wij hebben met een oudere microfoon uit de nex serie de camera gebruikt en ook die uitwisseling ging prima. Je merkt dat Sony echt een eigen eco systeem heeft waarbij kwaliteit voorop staat. Een tip: koop direct een extra accu. Die zal je bij stevig gebruik zeker nodig hebben. Overigens is het prettig dat de camera via USB-C oplaadt. Dat gaat dan weer niet met elke lader, maar enkel laders met voldoende power. Onze Apple MacBook lader en Asus Chromebook lader voldoen beide prima. Geen extra spullen dus nodig op een reis.

Conclusie

De Zv1 is een top camera in een handzaam formaat. Voor beginners en professionals is dit de ideale camera wie iets kleins zoekt met creatieve mogelijkheden. Een camera om van te smullen. Helaas hebben wij onze redactiecenten net aan een andere compactcamera uitgegeven. De Zv1 zou onze referentie camera kunnen zijn in dit segment.

De ZV1 kost (zonder handgreep) 799 Euro.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.