Fairphone 3+ lanceert met 2 nieuwe camera modules

Fairphone 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Fairphone werkt al jaren hard aan het neerzetten van een eerlijke smartphone. En met de ruzie tussen China en de VS is het wel een goed verhaal dat je een Europese / Nederlandse smartphone kunt kopen.

Bovendien is de visie van het bedrijf modulair. Misschien is het niet de meest stijlvolle smartphone, maar je kunt componenten (modules) lang upgraden. Een betere camera, betere accu. Jouw smartphone moet langer mee kunnen gaan dan de modellen van de grote merken.

Daar zit ook een stukje uitdaging. Qualcomm zal haar chipsets qua software ondersteuning updaten zolang er voldoende verkocht worden. Het merk laat met de Fairphone 2 zien dat het, ook wanneer die ondersteuning stopt, het haar best doet om updates te blijven leveren. Garanties lijken lastig, maar het merk laat wel zien dat haar ambities zijn dat je echt jaren met deze smartphones moet kunnen werken.

Fairphone 3+

Vandaag presenteerde Fairphone haar Fairphone 3+. Een nieuwe Android smartphone op basis van de bestaande Fairphone 3. Een smartphone die vooral nieuwe cameramodules meekrijgt. Heb je een Fairphone 3, hoef je alleen maar Android te upgraden naar Android 10 (beschikbaar komende maand) en de nieuwe camera in jouw smartphone te schroeven. Het toestel bestaat uit 7 modules.

Fairphone 3

Hergebruik van plastics

Koop je de Fairphone 3+ direct, krijg je alle recente componenten. Bovendien is het geheel ontwikkeld op basis van 40% gerecyclede materialen. Ook dat is overigens meer dan de originele Fairphone 3 die nog voor 9% uit gerecyclede materialen bestond. Bovendien verwacht het bedrijf dat dit ‘platform’ nog langer meegaat en gemakkelijker te recyclen is wanneer de levensduur van de smartphone erop zit.

De modules bestaan zelfs voor 75% gerecycled materiaal. Bij de behuizing is dit 50% om zo in totaal aan 40% gerecycled materiaal te komen. Ook hier heeft het merk flinke uitdagingen gezien. Andere materialen hebben andere eigenschappen en de eigenschappen van de smartphone en de formaten van de onderdelen mochten niet veranderen. Vanuit product design een stevige uitdaging.

Ook op fronten als CO2 productie tijdens transport en productie, heeft het merk enorme stappen gezet. Het merk hoopt dat gebruikers met de huidige strategie zo’n 5 jaar met hun smartphone gaan doen. Het merk haalt actief toestellen en modules terug voor recycling en heeft ook daarvoor een groot programma opgezet om te voorkomen dat smartphones en modules op de grote berg eWaste belanden en zo het milieu vervuilen.

Fairphone 3 Exploded View

Audio module

Ook de audiomodule is verbeterd en kan op de oudere smartphone vervangen worden voor dit nieuwe model. Het merk laat echt zien dat het oog heeft voor de wensen in de markt.

De nieuwe camera’s

De nieuwe camera module is ontwikkeld omdat veel gebruikers daarom vroegen en omdat de camera kwaliteit vaak een reden is om een smartphone te vervangen. Meer dan bijvoorbeeld de chipset.

De uitdaging voor Fairphone zit hem in camera compatibility. De nieuwe 48 megapixel camera sensor is 13% groter en ook de 16 megapixel sensor van de selfiecamera is groter geworden. Maar de module mocht fysiek geen ander formaat krijgen om compatible te blijven met eerdere smartphones. Dan moet je onder anderen lenzen aanpassen.

De Android 10 versie voor Fairphone gebruikers heeft nieuwe software gekregen om optimaal gebruik te maken van de nieuwe camera’s.

Fairphone 3

Overige specs

De Fairphone 3+ komt met een 5.65 inch FullHD 18:9 display, beschermd met Gorilla Glass 5. Het toestel wordt geleverd met Android 10. De toestellen zijn standard dual-SIM. Het toestel ondersteunt 2G, 3G, 4G en VoLTE.

Het merk heeft de Qualcomm Snapdragon 632 chipset gekozen met ondersteuning voor WiFi, Bluetooth 5.0 LE, GPS en NFC. De accu heeft een capaciteit van 3040mAh met ondersteuning voor Qualcomm QuickCharge. De chipset heeft 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Deze kan via microSD worden vergroot.

Waarom geen 5G?

De chipset die is gekozen voor de 3-Series ondersteunt geen 5G. Het merk is wel met het onderwerp bezig. De kans bestaat dat het in de volgende generatie Fairphone zit, maar een toezegging is er nog niet.

Beschikbaarheid

De Fairphone 3+ gaat €469 kosten. Ga je jouw huidige Fairphone 3 upgraden, kost de main camera €60 en de selfiecamera €35. De twee camera’s worden ook als bundel verkocht voor €70. De prijs voor de audio module is nog niet gecommuniceerd.

De Fairphone 3 gaat met een prijskaartje van €419 minder kosten. De nieuwe smartphone en modules liggen 14 september in de schappen. Van de Fairphone 3 zijn inmiddels 90.000 exemplaren verkocht, terwijl het merk 42.000 verkopen had verwacht. De modules worden ook via iFixit verkocht.

Koop je nieuwe modules, mag je de oude gratis terugsturen naar Fairphone. Ze worden dan verantwoord gerecycled of als refurbished aangeboden.

Fairphone 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram