Makita DMP180Z 18v Luchtpomp
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Makita DMP180Z 18v Luchtpomp

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Gemakkelijk in gebruik
 • Beveiligd tegen overdruk
 • Beveiligd tegen oververhitting
 • Geluidsoverlast valt enorm mee

THE BAD

 • Je moet de knop blijven indrukken om te blijven pompen

Ballen, autobanden, fietsbanden. Moet het opgepompt worden, is een compressor super handig. Zeker wanneer deze werkt op een 18 Volt LXT accu zoals bij de Makita DMP180Z 18v Luchtpomp.

Unboxing

Wij kochten de Makita Cordless Inflator, zoals het ding in het Engels heet, in een doos zonder accu. Die hebben we immers van eerdere Makita LXT tool tests. Dat scheelt toch weer een paar tientjes. In de doos vinden we een uitgebreide handleiding en de DMP180Z 18v Luchtpomp zelf. In de pomp zitten ook drie ventiel adapters zodat je ballen, luchtbedden en fietsventielen kunt oppompen. Dit zit allemaal in een eenvoudige, kartonnen doos verpakt.

Doos van de Makita DMP180Z 18v Luchtpomp

Design

De behuizing is van plastic. Daarbij zien we de bekende zwart- turquoise delen. Voor de knoppen heeft Matika voor folieknoppen gekozen. Daar zijn we in gereedschappen doorgaans niet gek op, maar als je deze tool incidenteel gebruikt, mag dat niet uitmaken. Folieknoppen hebben namelijk de eigenschap dat ze snel slijtagesporen kunnen veroorzaken.

Makita DMP180Z 18v Luchtpomp met ventiel adapters

Het is slim om te zien hoe de ventiel adapters hun eigen plekje voorop de machine hebben gekregen. Daar zit ook nog een witte LED die altijd aan staat, als de machine ook aan staat. Zo kun je ook prima in het donker, langs de weg een bandje oppompen. Slim!

Display en bediening

Bovenop zit een eenvoudig, maar effectief LCD display dat blauw is verlicht. Daarboven een knop om tussen PSI, Bar en kPa te schakelen. Daaronder een plus en een min. Die plus en min gebruik je om de maximale luchtdruk in te stellen. De pomp zal dan nooit harder dan die druk pompen. Zo bescherm je jouw banden, ballen etc. Slim!

Makita DMP180Z 18v Luchtpomp Display

Om te pompen gebruik je de ‘trekker’ knop onder het handvat. Nadeel is dat je deze niet kunt blokkeren. Moet je een autoband vanaf nul oppompen, dan moet je deze knop dus heel lang ingeknepen houden. Qua productiviteit net even jammer. De machine slaat immers toch af wanneer de maximale druk is bereikt. Overigens is dit met een tie-rip snel en eenvoudig op te lossen. Je bent klusser, of je bent het niet 😉

Makita DMP180Z 18v Luchtpomp

De machine is voorzien van klemmen om de luchtslang om de body te klemmen. We zagen deze klemmen graag aan beide kanten terug, omdat je nu nog een lang stuk slang overhoudt. De slang meet 65 CM en is ongeveer twee keer zo lang als de body van de machine.

Makita DMP180Z 18v pompt een autoband op

Specificaties

De DMP180Z 18v Luchtpomp is een relatief kleine compressor, gemaakt om luchtdruk op te bouwen. Hij is dus niet ontwikkeld om gebruikt te worden voor luchtgedreven gereedschappen. Ook raden we het af deze voor luchtbedden te gebruiken die vanaf 0 moeten worden opgepompt. Het kan zeker wel, maar het duurt lang en de kleine compressor maakt al die tijd best veel geluid. Al vinden we de geluidsproductie, zo’n 70 dB, nog wel meevallen ten opzichte van grote compressors.

Makita DMP180Z 18v Luchtpomp

De DMP180Z 18v Luchtpomp pompt tot maximaal 8,3 bar. Hij is echter instelbaar per halve bar. Daarmee os 0,5 bar ook echt het minimum. Met de adapters, kun je Dunlop en Presta fietsventielen pompen naast reguliere Schräder autoventielen (het standaard ventiel), balventielen etc. Door de enorme hoeveelheid adapters, is de kans groot dat je gemakkelijk iets in elkaar zet voor andere ventielen die je tegenkomt.

Meegeleverde ventiel adapters

De pomp is voorzien van een thermische beveiliging. Onder normale omstandigheden moet je 5 minuten kunnen pompen voor de compressor te warm wordt en zichzelf uitschakelt. De machine verplaatst 12 liter lucht per minuut.

Bal oppompen

Conclusie Makita DMP180Z 18v Luchtpomp

Ik ben een klusser. Mijn autobanden vervang ik zelf, maar ik heb ook kids die veel met ballen spelen. Met een goede fietspomp kom je een heel eind, maar de Makita DMP180Z 18v Luchtpomp maakt het leven toch wel heel gemakkelijk. Bovendien is hij compacter dan menig fietspomp en gebruikt hij, heel handig, het 18v LXT systeem. Goed bedacht!

13 reacties

 1. Beste Arjan,

  Dankbaar voor je duidelijke review over de Makita luchtpomp DMP180Z.

  Na je review gelezen te hebben ga ik nu deze makita met 4.5 sterren bestellen.

  Nog een aanrader om bij welke firma voordelig te kopen ?
  Had de Bosch EASY Pump besteld bij de Gamma en kreeg vandaag bericht dat deze niet meer geleverd kon worden ?
  Vandaar ga nu voor de Makita.

 2. Zijn er losse ventiele voor het zwembad te bestellen? Ik heb de luchtpomp gratis gekregen met een makita-actie vandaar. Ik heb de tijd, het is toch boutweer…

 3. Bedankt voor de review!
  Er staat echter wel een fout in, de druk is instelbaar per 0,05 bar ipv 0,5.
  Per 0,5 bar zou het product ongeschikt maken voor autobanden.
  Groetjes!

 4. Is deze ook te gebruiken om gereedschap schoon te blazen of om het stof uit de schuur te blazen? Hobbymatig gebruik bedoel ik dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.