Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Litter-robot; de slimme zelfreinigende kattenbak

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • zelfreinigend
  • opvangbak
  • volautomatisch
  • grindbesparing
  • geur nihil

THE BAD

  • groot

Amerika blijft het land van de gekste en soms handige uitvindingen. Begin dit jaar zagen wij de Litter-Robot. Een volautomatische kattenbak. Zowaar in Nederland is deze te koop. Die moesten wij testen.

Kattenliefhebbers weten wat een gedoe het kan zijn om de kattenbak te legen. Hygiene is echter belangrijk. Zowel voor kat als mens. Zo moet bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap extra opgepast worden bij het verschonen van de kattenbak. Het risico op besmetting met toxoplasmose van het ongeboren kind is relatief groot. Helaas is de werkelijkheid dat veel kattenbakken niet met regelmaat worden verschoond. Zeker wanneer de kat veel buiten is, verslapt bij de baasjes wel eens de reinigingsdiscipline.

Kattengadgets

Bij onze bezoeken aan Amerikaanse technologie beurzen was het aantal kattengadgets al opgevallen. Van peperdure wandelmolens tot zelfsturende kunstmuizen en slimme voederbakken met catcams. Je kan het zo gek niet bedenken of in de kattenwereld is er al een gadget voor.

De Litter-Robot is een kattenbak met Amerikaanse afmetingen. De persvoorlichter waarschuwde ons al. Het oppervlak waar de kattenbak op staat, valt weliswaar mee. De roterende bol die er bovenop staat, maakt de grootse indruk. Die bol is wel het belangrijkste van deze slimme kattenbak, maar daarover verderop meer.

Installatie

De Litter-robot vergt nauwelijks installatie. Uitpakken, enkele plakkertjes verwijderen, het juiste grind er in en dan de stekker er in. De beknopte installatiegids is duidelijk. De grindkeuze is van groot belang. Het mag niet sterk klonteren en mag ook niet te fijn zijn. Wanneer je de bak gevuld hebt en de eerste cyclus start, is direct duidelijk waarom. In de handleiding wordt overigens ook uitgelegd waarom je die eerste reiniging even moet uitstellen. De kant moet immers wennen aan de nieuwe poepdoos. Het kan helpen om wat uitwerpselen uit de oude bak in de nieuwe op het grind te leggen. Zo zou de geur in de bak snel vertrouwd zijn voor de geliefde kat. Bij onze redactie kat bleek dat allemaal niet nodig. Als snel kwam ze nieuwsgierig kijken wat dit nieuwe gevaarte is. Onze 1,5 jaar oude poes is erg klein en lijkt nog op een uit de kluiten gewassen kitten. Als ze nieuwsgierig het opstapje betreedt om in de bak te kijken, is pas echt duidelijk dat deze bak wellicht iets te groot is voor deze kleine poes. Toch wordt binnen 24 uur de eerste behoefte gedaan en begint de bak zich te reinigen. De magie van de zelfreinigende kattenbak is begonnen.

Zelfreinigend

Kattenbakken hebben vaak een luikje om de verspreiding van geur tegen te gaan. De Litter-Robot is open. Op het eerste gezicht is dit onwennig en denk je dat dit stof of geur verspreiding zal vergemakkelijken. In de praktijk ruik je nauwelijks iets van deze slimme kattenbak en stof komt ook niet uit de ovale opening. Het grind moet tot aan een aangegeven hoogte gevuld zijn. Wanneer de sensor waarneemt dat een kat de bak heeft bezocht, gaat de bak roteren na een ingestelde periode. Bijvoorbeeld na 15 minuten. Zo krijgt het grind de kans om te klonteren. Langzaam draait de inhoud naar de zijkant. Een rooster filtert de grote stukken uit het grind. Zo worden de ontlasting en geklonterde grindstukken van het ongebruikte grind gescheiden. Deze stukken grind en uitwerpselen vallen in de opvangbak. Daar blijt overigens in de fabriek al een plastic zak in gedaan om de leging later ook te vergemakkelijken. Bij het terug roteren van de bol komt het ongebruikte grind weer in de bak terecht. Op deze wijze worden steeds het geklonterde grind en de uitwerpselen gescheiden van het nog geschikte grind. Een afdekking van de opvangbak zorgt dat er geen geurtjes gaan lekken. Ook kunnen vliegen of ander ongedierte zo niet bij het afval komen. Een carbonfilter zorgt dat de lucht ook nog eens gefilterd wordt. Super handig en behoorlijk netjes. Afhankelijk van het gebruik is de Litter-Robot zo zeker een week of 3 te gebruiken zonder nieuw grind toe te voegen. Natuurlijk geheel afjanhelijk van de hoeveelheid uitwerpselen en gebruikers….

Modern

Aan alles merk je dat de ontwerpers zelf kattenliefhebbers zijn. De handleiding wijst op het belang dat de kat eerst went aan dit nieuwe onderkomen. De bol gaat ook nooit roteren als er nog een kat inzit of deze m net heeft verlaten. Het roteren maakt overigens niet veel lawaai. Het traditionele graven in een ouderwetse kattenbak maakt net zoveel lawaai. Instinctief zal de kat nog één of twee keer een graafbeweging maken, maar onze twee testkatten gingen duidelijk minder graafbewgingen maken omdat het gewoonweg niet noidg is. De kattenbak is steeds voor gebruik helemaal leeg met ongebruikt en egaal grind. Je zou bijna spreken van een warm welkom aan elke nieuwe bezoeker. Vergelijk het met de automatische wc’s die je in Duitsland langs de snelweg aantreft. Deze wc’s reinigen zichzelf en zijn steeds klaar voor gebruik.

Een moderne kattenbak moet haast wel een app hebben. Zo is er ook voor de Litter-Robot een app. In deze app zie je het aantal kattenbak bezoekjes en het gebruik van de bak door de kat(ten). De app geeft ook aan hoe vol de opvangbak is. Zo weet je exact wanneer het tijd is om de opvangbak te legen. De klonters en uitwerpselen komen in een zak en zijn zo gemakkelijk en zonder vuile handen of stankaanval te verwijderen in een vuilnisbak. Een nieuwe plasticzak aanbrengen is een handigheidje wat je snel aanleert.

Conclusie

De Litter-Robot levert wat het belooft; een volautomatische zelfreinigen kattenbak. Geen geurtjes en geen gedoe. Voor kleine katten is de bak wat groot. De makers geven aan dat in Amerika juist in de drukte steden New York en Los Angeles het product goed verkoopt ook al zijn de mensen daar wat kleiner behuisd. De relatief grote bak ontzorgt geheel en is zeker voor katten die veel binnen zitten, een uitkomst.

De Litter-Robot is in Nederland te koop voor dik 500 Euro incl verzending.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Litter-Robot Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.