Jeroen
Jeroen

Review: LG Velvet 5G

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig Design
  • Dual Screen
  • Groot Oled Scherm
  • Luxe feel

THE BAD

  • Android schil iets druk
  • Camera prima, maar niet fantastisch

Wow! LG komt keihard terug van een klein beetje weggeweest met hun nieuwe vlaggenschip de LG Velvet 5G. Klaar voor de toekomst, met een geheel nieuw design en vele extra’s. Bestel je de telefoon op korte temrijn? Dan kan je een dualscreen hoesje erbij ontvangen. Lees het hier op GadgetGear!

Ik ben onder de indruk. Wat een veranderingen heeft LG ondergaan met de Velvet. Een prachtig toestel dat topsegment uitstraalt! En wat is dat Dual Screen hoesje tof! Laten we eens wat dieper op het toestel induiken om te zien of LG zich weer tot de top mag rekenenen op het gebied van mobiele telefonie!

Buitenkant

De Velvet voelt fantastisch aan. Met 180 gram en aluminium behuizing voelt hij relatief zwaar aan, maar niet zwaarder dan bijvoorbeeld een grote Iphone van de laatste generaties. Met afmetingen van 167.2 mm (hoogte), 74.1 mm (breedte) en een diepte van 7.9 mm is hij slank, maar langwerpig. Met een prachtig aflopend scherm naar de hoeken toe, voelt hij stylisch. Dat laatste doen ze iets te kort door zwarte randjes om het scherm te laten zien. Het mooiste was als dat geheel wegliep, maar dan zijn wij ook zwartkijkers.

De aansluitingen op de Velvet zijn USB-C, speaker en headphones. Het slot voor de simkaart is aan de bovenzijde en aan de linkerkant is zijn de knoppen om het volume te bedienen en de Google Assistant op te roepen. Aan en uitzetten doen we met één knop aan de rechterzijde.

Scherm

Het scherm van deze nieuwe LG is groot. Maarliefst 6,8 inch en is voorzien van een oled-paneel. Oled staat er om bekend dat het uitmuntende helderheid levert no matter the weather en een prettig contrast levert. Felle, heldere kleuren en ook in het directe zonlicht en de donkerte van de nacht heb jij alles wat je wil.
Met een resolutie van 2460 bij 1080 pixels en met een ververssnelheid van 60Hz. Is het een prachtig stukje werk dat prima scherpte levert bij deze grootte.

Scherm: P-OLED
Grootte: 6,8 inch
Resolutie: 2460 x 1080 395 ppi
Verversen: 60Hz

Prestaties

Presteren doet de Velvet goed, vergelijkbaar met alle grote namen van begin 2020. Maar we zijn nu voorbij de helft van 2020 en we hadden graag gezien dat de Velvet iets zou voorlopen. Qua design is hij adembenemend. Qua prestaties is hij prima. Zeker voor deze tijd. De Snapdragon 765-chip is gewoon goed, natuurlijk. Maar geen 865. Ik snap dat een nieuwere chip meer geld kost en dat dit toestel al redelijk in het dure segment zit. Maar met een vlaggenschip als de Velvet was de top mooi geweest. Het RAM geheugen werkt prima met een 6gb. Dit betekent dat toffe games spelen super gaat en dat is met hypes zoals BrawlStars (en straks ook Fortnite Android) erg belangrijk. Met een 128 Gb intern geheugen heb je voldoende ruimte voor heel wat apps, foto’s en filmpjes.

Grafische processor: Qualcomm Adreno 620
Processor :              Qualcomm Snapdragon 765G
Kloksnelheid:           2400 MHz
Processorcores:        Octa-core
Opslag:                   128 GB intern (UFS 2.1)

Multitasking doet het toestel als een baas. Zeker met het dualscreen. Vlot en zonder hapering. Er zit wel een schilletje over je Android 10. Dit is de LG UX 9.1. Dat geeft niet veel ergernis, maar schillen voelen gewoon iets drukker en een extra stempel op je telefoon met wat opgedrongen dingetjes. Het enige is dat je wat extra ongevraagde apps ziet voorbijkomen zoals een LG Health app. Lekker belangrijk, daarvan kennen we er al voldoende. Maar goed. Verder zijn de icoontjes ook iets aangepast, maar dat is eerder wat toffer. Wat ons betreft zou er bij de uitrol van Android 11 een keuze mogen bieden om de schillen van merken wel of niet te gebruiken.

Andere In’s & Outs

5G. Tja, hier wil ik niet te veel tijd en typewerk instoppen. 5G ready is hetzelfde als de voorgaande jaren. Fabrikanten zorgen dat jaren voordat het tijd is om te switchen naar een nieuwe G, de telefoon er klaar voor is. Hetzelfde geldt een beetje voor 8K en HD ready voor de TV’s. Wat wel noemenswaardig is, is dat de LG is uitgerust met Bluetooth 5.0 en NFC.

Verder heeft de telefoon een IP68-certificaat. Dat betekent waterdicht voor een langere tijd dan 30 minuten en/of dieper dan 1 meter. Er is ook een MIL-STD 810G-certificering voor valbestendigheid en extreme temperaturen. Tipje, niet testen want dat heb ik ook niet durven doen.

Camera

48 megasnikkels! Dat klinkt impressief. In de praktijk betekent het gewoon keurige 12 megapixel shots. Omdat de drie camera’s, waarvan er twee plaatjes maken, het samen het mogen doen met 48 megapixel. Tel je ze bij elkaar op, dan kom je er nog niet. Nee, maar zou werkt het niet. Iedere camera geeft wat extra’s. Diepte, dimensie, contrast en scherpte. Zo is er een lens gefixeerd op diepte, een groothoeklens, etc.  LG heeft helaas niet gekozen voor een tele- of macrolens.

De camera aan de achterzijde is uitgerust met 4K en 1080p en schiet prachtige films en foto’s. Vooral de nachtmodus is lekker helder. Een fotocamera hoef je tegenwoordig eigenlijk niet meer te kopen, want met telefoons als de Velvet is het gewoon heerlijk schieten. We zien geen optische beeldstabilisatie, maar electronische. In de praktijk merk ik daar tegenwoordig geen verschil meer van.  Ook geeft de Steady Cam feature mij een hoop hulp om toch te kunnen schieten zonder last te hebben van trillingen en schokkerige beelden.

Camera achterkant – aantal lenzen                         3
Camera achterkant – flitser type                              Single-LED
Camera achterkant – HDR                                       Ja
Camera achterkant – video-framerate (1080p)   60
Camera achterkant – video-framerate (4k)          30
Camera achterkant 1 autofocus                                Ja
Camera achterkant 1 autofocus type                      Phase detection
Camera achterkant 1 beeldstabilisatie                   Ja
Camera achterkant 1 beeldstabilisatie type         Elektronisch
Camera achterkant 1 diafragma f/           1.8
Camera achterkant 1 lens                            Primair
Camera achterkant 1 megapixel               48 megapixels
Camera achterkant 2 diafragma f/           2.2
Camera achterkant 2 lens                            Ultra-groothoek
Camera achterkant 2 megapixel               8 megapixels
Camera achterkant 3 diafragma f/           2.4
Camera achterkant 3 lens                            Dieptesensor
Camera achterkant 3 megapixel               5 megapixels
Camera voorkant – aantal lenzen              1
Camera voorkant – video-framerate       30
Camera voorkant – video-kwaliteit          1080p
Camera voorkant 1 diafragma f/               1.9
Camera voorkant 1 megapixel                   16 megapixels
Camera achterkant – flitser                          Ja
Camera achterkant – video-opname       4k

Speciale Feature bij de Camera

Ik wil het toch eventjes aanstippen. Op de Velvet zit een ASMR feature. Misschien wel eens van gehoord? Het is een hype vanuit het buitenland die nu ook op Nederlandse Youtube kanalen langskomt druppelen. ASMR is Autonomous Sensory Meridian Response. Het helpt sommige mensen ontspannen of beter slapen. Voor mij zijn het meer fluisterfilmpjes, met geluidjes waar ik zelf nog helemaal niets van vind. 🙂 Maar het kan. Laat je zintuigen prikkelen en maak de mooiste ASMR filmpjes met de Velvet.

Naast de ASMR heeft de Velvet ook Bokeh Spraak, wat zich focust zich tijdens het filmen op spraak. Achtergrondgeluiden filtert hij weg, wat vergelijkbaar is met modi op betere microfoons.

Hieronder wat foto’s welke ik afgelopen tijd heb geschoten.

Batterij

De batterij is degelijk te noemen. 4300 mAh wat genoeg is om flink je telefoon te gebruiken.  Met flink doel ik op intensief (6 uur schermtijd) gebruik met een schermhelderheid van 50%. Opladen gaat prima, met een Qualcomm Quick Charge 4+ is je telefoon relatief snel opgeladen. Het duurt mij ongeveer 1,5 uur voordat hij helemaal vol is. Dat is prima als je ‘s nachts je telefoon aan de lader hangt. Met een 25 watt snelladen en draadloos van 10 watt kan je goed uit de voeten. Maar anno 2020 zien we snellere laders waar je in je pauze een half uurtje laden je een bijna volle batterij geeft.

Het meegeleverde dual screen heeft een magnetische adaptor waardoor je én je telefoon laadt én het hoesje zelf. Maar daar gaan we straks nog even verder op in.

Snelladen                           Ja
Snelladen type                 Qualcomm Quick Charge 4+
Draadloos laden               Ja
Draadloos laden type     QI
Accucapaciteit                  4300 mAh

Dual Screen

Ja, dat is wel even vet hoor. De LG Velvet heeft een Dual Screen-accessoire. Koop je de telefoon nu, dan krijg je em erbij. Anders wordt het kopen. Je kunt de accessoire vergelijken met een stevig hoes. Aan de voorzijde zie je een mooi klein minischermpje wat daum, tijd en gemiste oproepen etc weergeeft. Klap je het hoesje open, dan krijgt de telefoon een tweede scherm met always-on-functionaliteit.  Dat is in de praktijk supervet om te zien en geeft je telefoon een soort Laptop functie. Je kunt hem openklappen als een latop en je toetsenbord op het onderste scherm gebruiken en je beeld op het bovenste. Maar je kunt ook (speciaal voor vrouwen denk ik) meerdere acties tegelijk doen. Dus netflixen op het ene scherm en een spelletje spelen op het andere. Of even Appen op je ene scherm terwijl je niet hoeft te switchen van onze review op je andere scherm. (Vel)vet toch!

LG biedt met het Dual Screen ondersteuning voor een Wacom-stylus met 4096 drukpunten. Er is helaas geen ruimte in de accessoire of in je telefoon om een pennetje te verstoppen. Maar je kunt dus aan de gang met je stylus.

Conclusie LG Velvet 5G

De LG Velvet 5G is op dit moment één van mijn favoriete telefoons. Hij is groot, slank, mooi en snel. De camera is van prima kwaliteit en schiet mooie plaatjes en vids. Met het Dual Screen maakt het de telefoon nog toffer en geeft hier en daar wat leuke reacties van mensen wanneer je het gebruikt. Het is absoluut LG’s beste telefoon en zij plaatsen zich hiermee zeker boven het midden segment. Als nieuw vlaggenschip mid 2020 had ik gehoopt op een tjokvolle prestatiephone met de nieuwste chips en sets. In de praktijk is het gewoon een supersnelle telefoon met mooie nieuwe looks. Voor de Android fans zal het zeker een aantrekkelijke speler zijn in de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.