Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Devolo Magic 2 Lan Triple

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Snel en gemakkelijk te installeren
  • Enorme onderlinge snelheid

THE BAD

De nieuwe Magic 2 generatie powerline adapters van Devolo heeft een onderlinge verbinding van maximaal 2.400Mb per seconde. Zelf noemen ze het de snelste powerline adapter ter wereld. Wij zijn in ieder geval weggeblazen door de Devolo Magic 2 Lan Triple Starter Kit!

Unboxing Devolo Magic 2 Lan Triple Starter Kit

In de verpakking van de Devolo Magic 2 Lan Triple vinden we twee powerline adapters (de MT:2999 en de MT:3157), documentatie en twee LAN kabels. Alles dus om meteen aan de slag te kunnen. Er zit nauwelijks plastic in en op de verpakking, dus afval scheiden is gemakkelijk.

Design

Powerline adapters zijn al snel enorme blokken die in de stopcontacten aan de muur hangen. Hoewel Devolo in het verleden weleens heel compacte blokjes heeft ontwikkeld, ontkomt het merk er eigenlijk niet aan om op deze manier te werk te gaan. Alle technologie om deze enorme snelheden te maken heeft gewoon ruimte nodig. Ook om passief te kunnen koelen.

Specs van de Devolo MT:2999 adapter

Dit is de kleinste adapter van de twee. Deze is bedoelt om aan te sluiten op de plek waar internet de woning binnenkomt. Waarschijnlijk de meterkast. Deze bevat slechts één Gigabit LAN poort, voor die internetverbinding. Zelf zouden we hier liever wat meer poorten zien, zodat we meteen wat andere domotica apparaten in de meterkast kunnen aansluiten. Denk aan een een Philips Hue Bridge of een Ikea Tradfri hub.

Wat fijn is, is dat deze eerste adapter meteen een eigen stopcontact heeft. Daarop kan tot 3600 Watt worden getrokken.

Specs van de Devolo MT:3157 adapter

De grotere van de twee is de MT:3157. Deze adapter heeft drie LAN poorten. Daar komt het woord Triple in de naam op de verpakking ook vandaan. Alle drie de poorten zijn gigabit poorten. Ook hier zit een stopcontact in dat met maximaal 3600 Watt belast mag worden.

Installatie

Het installeren van de adapters verloopt erg vlot. Wanneer je de handleiding volgt, ben je in zo’n 4 minuten klaar. Wil je andere powerline adapters koppelen, dan is daar een WPS-achtige knop voor die je kunt gebruiken. Develo heeft ook een home network app voor Windows, macOS, Android en iOS, maar die hebben we voor de installatie totaal niet nodig. Heb je erg veel adapters in jouw netwerk, kan dit wel een toegevoegde waarde bieden.

De verbinding

De maximale datasnelheid tussen de adapters meet 2.400 Mb per seconde. Deze snelheid valt in deze opstelling eigenlijk niet te behalen. Alle poorten zijn namelijk gigabit poorten. Dus tussen de twee adapters kunnen we maximaal 1 gigabit verplaatsen en houden we 1.400Mp per seconde aan capaciteit over. Die zou met meerdere adapters wel benut kunnen worden. Maar dan nog is gigabit ethernet natuurlijk enorm snel.

Met powerline heb je, net als bij WiFi, last van de kwaliteit van de verbinding. Er zijn altijd zaken die de kwaliteit van de verbinding kunnen beperken. En dan is het eigenlijk wel fijn om zo’n enorme overcapaciteit te hebben. Met het verplaatsen van bestanden tikken we steevast de 900 Mb per seconde aan en dat is een snelheid waar we gewoon heel vrolijk van worden. Bandbreedte genoeg dus.

Ook op langere afstand, weten de adapters een erg goede verbindingskwaliteit neer te zetten. Devolo claimt maximaal 500 meter bereik over het stroomnet. We hebben helaas niet zoveel lengte beschikbar, maar vanuit de voorkant van het huis tot onze schuur zal zo’n 40 meter kabel liggen en dat is geen enkele belemmering voor dit systeem.

Conclusie Devolo Magic 2 Lan Triple Starter Kit

Devolo claimt met de Devolo Magic 2 Lan Triple Starter Kit de snelste powerline kit ter wereld aan te bieden. Dat hebben we niet getest, maar hij is wel bloedsnel en gemakkelijk in te stellen. Wat ons betreft echt een topsysteem.

Devolo Magic 2 Lan Triple kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Waar ik nergens antwoord op kan krijgen, ook niet bij Devolo zelf, is of het systeem ook werkt als de adapters op een andere stroomgroep in de meterkast zitten. Dus allebei onder een andere aardlekschakelaar.
    Is daar bij iemand iets bekend over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.