Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Alecto SMART-BRIDGE10 en SMART SMOKE10 Slimme Rookmelder

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Voordelig en Smart
 • Koppelen met de Smart Life App
 • Luid Alarm
 • Eenvoudige installatie
 • Batterijtjes dus overal te plaatsen

THE BAD

 • Niet koppelbaar aan elkaar, wel centraal in de App.
 • Niet te gebruiken zonder Bridge (maar is meegeleverd)

Rookmelders. Wanneer je kind ergens een aansteker heeft gevonden en dit uit nieuwsgierigheid test op zijn kamermeubilair is het tijd voor twee zaken: stukje opvoeding en een rookmelder. Maar wat is een goede, betrouwbare en betaalbare rookmelder?

Willen we die rookmelder Smart? Natuurlijk, wij zijn Gadgetgear. Maar willen jullie die ook Smart. Daar duiken we deze reviews op in waar we een aantal slimme rookmelders testen die niet de bekende “handenvol met klauwen” kosten, maar wel goed zijn (Evers, 2010).

Waarom Smart?

Hier kunnen we twee redenen voor geven. De eerst is omdat het gewoon tof is. Een smarthome is tof. Slimme stofzuigers gieren door je huis, je licht flitst automatisch aan en uit wanneer nodig en je wordt met de dag luier. Heerlijk toch.

De tweede reden is iets serieuzer. Als jij buitenshuis bent en er gaat een rookmelder af die niet Smart is. Dan heb je er geen fluit aan. Natuurlijk, je bent niet thuis en dus geen levensgevaar. Maar je huis is wel afgefikt. Dat willen we niet. Stel, een andere rookmelder gaat af. Je zit op je werk keihard uit het raam te staren en je telefoon gaat af. Er staat: Brandalarm: Rookmelder zolderkamer gaat af. Dan stop je het perfectioneren van je staarwerk direct en bel je 112 en ga je als the greased lighting en/of  diezelfde brandweer naar huis. Smart!

Welke Slimme Rookmelder

Daarom willen wij, maar ook jij, een slimme rookmelder. En niet één, maar graag direct een vierpak. Want je wil op tijd zijn bij een brand en niet dat als er een vuur ontstaat in kamer A, hij pas afgaat als hij je melder twee verdiepingen hoger of lager heeft getroffen, want dan is het te laat.

Goed. We weten dat we deze zaken nodig hebben. En veel! Dan is het op zoek naar een goede keuze. De komende reviews behandelen we steeds een merk onder de tag slimme rookmelder. Doe er uw voordeel mee.

Alecto

Alecto is, behalve een Griekse Godin, een onderdeel van Hesdo B.V. Alecto is de toonaangevende organisatie in Betrouwbare en Betaalbare Consumentenelektronica. Ze hebben een heleboel, waaronder rookmelders.

Alecto SMART-BRIDGE10

Een bridge hebben we nodig. Dit is je communicatiemiddel tussen je telefoon en de melders. De Bridge is een slimme Zigbee gateway (Zigbee is een verbindingstechnologie die te vergelijken is met Wi-Fi en Bluetooth). Niet alleen de rookmelder, maar heel veel apparaten kun je verbinden met deze bridge. Denk aan camerabewaking, keukenapparatuur, verlichting, alles wat smart is. Je verbindt je smart apparaat met de Bridge via de Smart Life App die gratis te downloaden is.

SMART-BRIDGE10 Specificaties

 • Smart Zigbee gateway voor Zigbee sensoren
 • Maak je huis Smart door Zigbee sensoren te koppelen aan de SMART-BRIDGE10
 • Tot 30 Zigbee sensoren aan te melden op één SMART-BRIDGE10
 • Werkt met alle Zigbee sensoren
 • Gebruikt het open ZigBee protocol
 • Ook te gebruiken in home automation scenario’s
 • Werkt op Tuya
 • Bestuur alle Alecto Smart Life producten met één app
 • Gratis Smart Life app (Android en iOS)
 • Voice control met Amazon Alexa en Google Home
 • Geschikt voor IFTTT
 • Displaytaal: n.v.t.
 • Afmetingen (h x b x d) 23 x 90 x 90 mm
 • Werkt op adapter (inclusief)

SMART SMOKE10 rookmelders

De Alecto SMART-SMOKE10 is een slimme rookmelder die via Zigbee draadloos aan je Bridge gekoppeld wordt. Deze rookmelders zijn enorm gemakkelijk te koppelen en te bevestigen. Binnen een minuut of 10 heb je ze gekoppeld en opgehangen. Je kunt ze ook via de Tuya App koppelen, het is maar net welke App je voorkeur heeft.

Door het batterijgebruik zijn ze snoerloos en gemakkelijk overal te plaatsen. Gemiddeld gaan de AA batterijen een jaar mee. In de App zie je onder andere waar je de rookmelder hebt geplaatst (kamer/zone) , hoe de rookmelder heet. Geef deze bijvoorbeeld de naam Kind A, zodat je weet in welke kamer hij hangt. De Alecto geeft ook weer in de App hoe vol je batterijen nog zijn. Vervang ze tijdig, doe je dit niet dan waarschuwt Alecto je via de App dat je de batterijen dient te vervangen. Met een testknop op de melder of in de App kun je de rookmelder geregeld testen.

Koppelen van de Alecto Slimme Rookmelder

Bij het openen van de App Smart Life (Android en IOS) druk je op het plusje om een apparaat toe te voegen. Je kiest bij rookmelders het apparaat of je laat de App en je telefoon zelf scannen. Trek het papiertje uit de batterijen of klik de batterijen erin. Je kunt de knop even inhouden om het pairen te starten en je rookmelder wordt vrijwel direct gevonden. Even een naam geven en koppelen aan een huis en kamer/zone en ready is case.

Monteren van de Alecto Slimme Rookmelder

Het design is modern, wat groot in de breedte maar een prima apparaat om te zien. Het bevestigen is kinderspel. Het draai en klik houdertje monteer je met (bijgeleverde) twee schroeven en pluggen. Het koppelen met de Bridge is erg gemakkelijk.

Specificatie van de Alecto SMART-SMOKE10 (1 jaar)

 • Geeft signaal bij detectie van rook (push melding)
 • Koppelbaar en uitbreidbaar voor alarmering heel huishouden
 • Koppel eenvoudig aan een Zigbee gateway (SMART-BRIDGE10)
 • Extra luid alarm >85 dB
 • Test- en resettoets
 • Gebruikt het open ZigBee protocol
 • Lange batterijduur tot 12 maanden
 • Werkt ook zelfstandig, zonder app
 • Batterij bijna leeg waarschuwing
 • Batterij indicatie via app
 • Hoge kwaliteit: voldoet aan EN14604:2005/AC:2008
 • Inclusief montagemateriaal
 • Ook te gebruiken in home automation scenario’s
 • Werkt op Tuya
 • Bestuur alle Alecto Smart Life producten met één app
 • Gratis Smart Life app (Android en iOS)
 • Voice control met Amazon Alexa en Google Home
 • Geschikt voor IFTTT
 • Displaytaal: n.v.t.
 • Afmetingen (h x ø) 35,5 x 120 mm
 • Werkt op batterijen (2x AA inclusief)

Conclusie

De Alecto SMART-BRIDGE10 en SMART SMOKE10 rookmelders zijn betaalbare en goedwerkende tools om een veilige rookmelding op te zetten in je huis. De montage en koppeling is erg eenvoudig en prettig met de gratis Smart Life App. Het design is wat groter en plastic, maar als je niet zoveel om strakheid geeft en meer om de euro’s in je portemonnee is Alecto je vriend. Op dit moment zijn de Alecto SMART-BRIDGE10 en SMART SMOKE10 rookmelders 189,- euro. Je ontvangt hier DRIE slimme rookmelders én de Smart Bridge in één pakket.

 

 

Alecto SMART-SMOKE10 TRIPLE Smart Zigbee rookmelder - Pushmelding - Extra luid alarm >85 dB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.