Philips Hue White and Color E27 Lamp verpakking
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Hue lampen met Bluetooth

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk ook zonder bridge te gebruiken
  • Gemakkelijk te installeren
  • Hoge lichtopbrengst

THE BAD

Hoewel je het meest uit jouw Philips Hue lampen haalt met de Philips Hue Bridge, is dat niet langer een verplichting. Signify vernieuwde niet al te lang geleden haar E27 lampen voor modellen met Bluetooth aan boord, naast het vertrouwde Zigbee.

Unboxing

In de verpakking van de Philips Hue E27 lamp vinden we de lamp en wat documentatie. Meer heb je niet nodig.

Philips Hue White and Color E27 Lamp verpakking

Iconisch Design

Het ontwerp van de Philips Hue lamp is in de laatste jaren eigenlijk niet veranderd. Dat is niet zo heel raar. Deze eerste lampen waren qua vorm iconisch voor de vernieuwing die het platform bracht. Er zijn wel lampen gemaakt die meer op een klassiek peertje leken. Dit waren de eerste generatie E27 White lampen. Inmiddels worden ook de White lampen in deze vorm geproduceerd.

Philips Hue White and Color E27 Lamp

Door de vorm, heeft deze lamp een zeer hoge lichtopbrengst. Wel is het aan te raden om hem echt als ‘downloght’ te gebruiken. Met andere woorden, laat de bovenkant wijzen in de richting waar je het light in wilt hebben. Dan heb je het beste resultaat.

Waarom Bluetooth?

Toen het succes van Philips Hue op basis van Zigbee goed zichtbaar werd, kwamen we op beurzen als de CES en IFA veelvuldig andere slimme lampen tegen. Andere fabrikanten kozen voor WiFi of voor Bluetooth. Bluetooth was toen nog niet heel energiezuinig, maar het was vooral het bereik waar je niet vrolijk van werd.

Anno 2020 is bluetooth ook zeer energiezuinig en is het bereik echt dik in orde. Al moet je doorgaans wel in dezelfde ruimte aanwezig zijn als waar de lamp hangt die je moet aansturen. Het hangt een beetje van jouw muren en jouw smartphone af.

Hoe dan ook, het verlaagt de instapprijs van het Hue systeem enorm. Koop je één lampje, kun je meteen al aan de slag. De Bridge is niet meer nodig, tenzij je heel veel meer met jouw lampen wil doen. De bleutooth app kan met maximaal 15 lampen verbonden worden.

Waarom een Hue bridge?

De Hue Bridge was voor de eerste generaties Hue lampen een vereiste. Die was absoluut nodig om de slimme lampen aan te kunnen sturen. Bovendien zorgt de bridge voor de koppeling met andere smart home systemen. Met een bridge haal je dus nog altijd het maximale uit jouw Philips Hue lampen van Signify.

Philips Hue Verlichting in actie

Waarom geen WiFi?

Bluetooth communiceert op 2.4GHz, net als Zigbee en WiFi. Waarom kiest Signify wel voor Bluetooth en niet voor WiFi? Een officiële reden kennen we niet, maar Hue heeft altijd een belangrijk voordeel gehad op WiFi lampen. Namelijk dat het stroomverbruik veel lager ligt. En laten we wel zijn, jouw WiFi netwerk kan snel overbevolkt raken als je veel WiFi lampen hebt, wat er voor zorgt dat andere 2.4GHz apparaten ook langzamer kunnen worden. Dus wij snappen het wel.

Installatie

Met bluetooth stelt de hele installatie van de lamp niet zo gek veel meer voor. Je draait hem in de fitting en zet hem aan. Je hoeft alleen nog met de Philips Hue Bluetooth app de lamp te koppelen en Boom… jouw lampje is smart.

Gebruik je de bridge, dan volg je de stappen in die app. Dat is ook zo gedaan. De bridge herkent de lamp al heel snel.

Conclusie: Philips Hue Bluetooth lampen

Met de toevoeging van Bluetooth in deze Philips Hue lampen, is het starten met Hue een stuk goedkoper en eenvoudiger geworden. Ja, de mogelijkheden met Bleutooth zijn relatief beperkt, maar daar is deze instapprijs dan ook naar. Het systeem is via Bluetooth echt prima te gebruiken, maar een beetje techie zal toch al snel naar de bridge gaan verlangen. Het blijft een topsysteem.

Philips Hue E27 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.