Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Crosley Gig draaitafel; compleet systeem voor vinyl starters

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • compleet
  • leuk geluid
  • goed element
  • vormgeving
  • plug & play
  • bluetooth optie
  • aux aansluiting

THE BAD

  • afwerking
  • ontbreken armlift

Vinyl is weer in. Crosley levert vinyl plezier voor beginners. De Gig is een compleet systeem wat vinyl plezier belooft. Inclusief Bluetooth voor wie het niet laten kan te streamen…

Oude elpee’s kan je voor een paar euro kopen. Natuurlijk mits het geen collector items zijn. Als je van oudere jongeren (je ouders of vrienden) platen wilt lenen om ze eens af te spelen, dan moet je wel een platenspeler hebben die het kostbare vinyl niet beschadigen. Wie nieuw is met platen draaien, moet zich realiseren dat platen kwetsbaar zijn. Een kras of uitgespeelde groef hoor je. Het vergt wat oefening om vinyl veilig uit de hoes te halen, op de draaitafel te leggen en de naald er op te zetten. Als je dat onder de knie hebt, is het ook prettig als de platenspeler de platen niet beschadigt tijdens het afspelen. Heel veel goedkope platenspelers hebben naalden met een verkeerd naalddruk of armen die niet goed uitgelijnd zijn. Al die factoren kunnen leiden tot extra slijtage van de plaat. De Crosley Gig leek ons een veilige keus. Een betaalbaar compleet systeem met een goed element met naald. De vormgeving deed de rest om deze platenspeler eens te willen testen.

 

Design en installeren

De vormgeving van de Gig is ronduit uniek en zeker leuk. Het is een goede combi tussen retro en modern. De lijnen lopen mooi door. De twee kleine luidsprekers hebben dezelfde rondingen waardoor de platenspeler met de luidsprekers een mooi geheel vormen. Bij het uitpakken zitten her en der stickertjes en beschermfolie om zeker te zijn dat de Gig onbeschadigd bij de trotse eigenaar arriveert. Met een duidelijke handleiding ben je binnen een kwartier klaar om platen te gaan draaien. De luidspreker snoertjes er in; stroom aansluiten en de Gig is klaar voor gebruik.

De knoppen voor het volume, toerental en bronselectie zijn van hout. Jammer dat ze niet exact centraal zitten. In het filmpje van Crosley kan je zien wat we bedoelen. Bij het draaien van de knoppen is het duidelijk dat ze een fractie acentrisch zijn. Hoewel het niets afdoet van het functioneren, draagt het niet bij aan een kwaliteitsgevoel. Ook wanneer we de afwerking van de luidsprekers nader bekijken, zien we dat dit wat netter had gekund. Op het eerste gezicht oogt het design duurder dan het prijskaartje, maar de afwerking klopt dan weer wel met de vriendelijke prijs.

Plaatjes draaien

De Gig heeft een ingebouwde versterker. De meegeleverde boxjes hebben erg korte bedrading. Even een langere draad aansluiten kan niet zonder verlengstukje omdat de draden in de luidspreker verdwijnen. Voor een beginner zijn dit allemaal bijzaken, maar het zijn kleine punten waar Crosley net wat beter had kunnen scoren. Wanneer we het AudioTechnica element met naald op de plaat laten zakken, begint de magie. De Gig klinkt ronduit lekker. Verwacht geen installatie om een feestje mee te bouwen, maar voor een woon- of tienerkamer is het voldoende volume. Het geluid is zelfs echt lekker. Beter dan een Spotify nummer via een Bluetooth luidspreker. De betovering van vinyl komt ui de kleine luidsprekerstje. Crosley is er duidelijk in geslaagd een leuke platenspeler te maken voor vinyl starters. Het is wel jammer dat er geen armlift op de Gig zit. Dit betekent dat je met de hand de naald op de plaat moet zetten. Wij kiezen voor de plaat pas aan te zetten nadat we de naald hebben geplaatst. Niet ideaal maar voor kinderhandjes en bibberende handen wel zo veilig voor het vinyl.

Modern

De vormgeving is retro modern. Maar de Gig heeft ook Bluetooth aan boord. Dit betekent dat je via bluetooth muziek naar de versterker met luidsprekers kan streamen. Voor wie nog een andere bron wil aansluiten is er ook een stereo cinch aansluiting. De input selector zet je dan op AUX. Eigenlijk is de Gig zo een compleet mini stereosetje.

Conclusie

Wie wil beginnen met vinyl draaien, heeft aan de Gig een complete en goede keuze. Voor een bescheiden prijs heb je een mooi geluid wat vinyl tijden doet herleven. Natuurlijk kan je voor meer geld betere kwaliteit kopen. Het leuke prijspunt en de volledigheid maken de Gig een aanrader.

De Crosley Gig kost rond de 180 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.