Review: Bioshock – The Collection (Nintendo Switch)

Bioshock - The Collection kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

De bekende Bioshock serie is nu geremasterd voor de Nintendo Switch! Je beleeft de bekroonde games van 2K opnieuw met verbeterde versie. En wat ziet het er fantastisch uit.

Deze game bevat de titels: Bioshock, Bioshock 2 en Bioshock Infinite inclusief alle DLC´s met extra verhaallijnen. Deze extra content zijn in Bioshock, Museum of Orpaned Concepts en Challenge rooms. Bij Bioshock 2, Protector Trails en Minerva´s Den. En bij Bioshock Infinite, Clash in the Clouds, Burial at Sea: Episode 1 & 2 en Columbia’s Finest Pack.

De geschiedenis van deze game reeks

De Bioshock games zijn first-person shooters van 2K Boston/2K Australia (voorheen bekend als Irrational Games). De eerste Bioshock game verscheen in 2007 op de Pc, Xbox 360 en een jaar later op de Playstation 3.

Bioshock 2 kwam uit in 2010 en Bioshock Infinite in 2013. De geremasterde versies zijn ook nog verschenen op de Playstation 4 en de Xbox One later in 2016 en nu dit jaar op de Switch.

Bioshock

In de allereerste game van Bioshock begint het verhaal met de vliegtuigcrash van het hoofdpersonage Jack midden in de Atlantische oceaan in 1960.

Hij zwemt als enige overlevende naar een dichtstbijzijnde vuurtoren die de ingang tot de onderwaterstad ¨Rapture¨ bevindt. Met een kleine duik capsule wordt je naar de gigantische stad gebracht die door Andrew Ryan gesticht is.

Het bestaan van deze stad werd geheim gehouden zodat niemand van buitenaf de ideologie van Rapture zou kunnen verstoren. De inwoners van Rapture blijken net een burgeroorlog achter de rug te hebben die in 1959 begon. Een oorlog tussen Andrew Ryan en de vrijheidsstrijder Atlas. Atlas die beweert dat Ryans ideologie corrupt is en Ryan een tiran.

Bioshock Screenshot

De oorlog werd gevoerd met handgemaakte wapens en plasmids. Plasmids zijn genetische verbeteringen aan het menselijk lichaam, die werden ontwikkeld met behulp van de stof ¨Adam¨. Door de burgeroorlog ontstond al snel een tekort van deze stof. Dit uit zich in de inmiddels verslaafde bewoners, die uiterlijk en mentaal mutaties ondergaan hebben en zeer agressief zijn. Ze worden niet langer mensen genoemd maar ¨splicers¨.

Jack maakt via een kortegolfradio kennis met Atlas. Hij verklaard dat hij samen met zijn familie Rapture wilt verlaten en hij heeft hierbij hulp nodig. Hij begeleid hem gedurende zijn avonturen in het gigantische onderwatercomplex.

Andrew ziet Jack als een geheim agent van buitenaf die Rapture wenst te plunderingen stuurt regelmatig een horde Spicers op hem af. Het hele verhaal is nog ingewikkelder en naarmate je verder speelt kom je steeds meer achter de waarheid en de rest van het verhaal wat zich allemaal afspeelt in Rapture.

Gameplay

Je komt regelmatig ¨Big Daddies¨ en ¨Little Sisters¨ tegen. De slicers jagen op Little Sisters omdat ze daar krachten van kunnen krijgen. Deze Little Sisters worden beschermd door Big Daddies. Als je de Big Daddy verslaat dan kun je ervoor kiezen voor een Little Sister te oogsten of te redden. Redt je haar dan krijg je minder ¨Adam¨ maar oogst je haar dan overleefd zij dit niet. Ik betrapte mezelf erop dat ik het niet over mijn hart verkreeg om haar te oogsten, wetende dat ze dit niet zal overleven. Maar ook al krijg je in het begin meer ¨Adam¨ bij het oogsten, naarmate het spel vordert is het rendabeler om haar elke keer te redden.

Je kunt het spel op verschillende moeilijkheidsgraden zetten. Dit zijn: Easy, Normal, Hard en Survivor. Door middel van puzzels met buizen kun je deuren die op slot zijn openen of de spullen goedkoper krijgen in de automaten. In deze puzzel gaat het erom dat je de buizen goed laat lopen naar de eindbuis zodat het groene waterige stofje probleemloos tot het einde loopt. De puzzels worden steeds moeilijker maar de moeite waard om proberen op te lossen. Faal je hierin dan krijg je een stroomstoot met verlies van een deel leven.

Bioshock 2

Bioshock 2 speelt zich 8 jaar na de gebeurtenissen in Bioshock 1 af. Je speelt nu met een Big Daddy genaamd Subject Delta. Deze Big Daddy is een prototype dat in tegenstelling tot de andere Big Daddies nog steeds over een zeker wilsvermogen beschikt.

Je ontwaakt in 1968, jaren nadat hij gedwongen werd zich door het hoofd te schieten. Hij gaat op zoek naar zijn verloren ¨Little Sister¨ genaamd Eleanor Lamb. Hij is met haar kunstmatig verbonden. Eleanor is echter de dochter van Sofia Lamb, een psychiater die na de gebeurtenissen in Bioshock de controle over Rapture heeft bemachtigd. Sofia Lamb heeft bijzondere plannen voor haar dochter´s toekomst en uit angst dat jij haar plannen gaat dwarsbomen, stuurt zij haar splicers achter jou aan.

Je wordt geholpen door Dr.Bridget Tenenbaum en August Sinclair. Ze hebben gezorgt dat jij, Subject Delta uit zijn coma is ontwaakt. In het verloop van het verhaal kom je achter de reden waarom en hoe je na al die jaren ontwaakt bent.

Bioshock Screenshot

Gameplay

Tijdens dit avontuur kom je de elementen tegen die je ook gewend bent van het eerste deel, zoals het vinden van de krachten zoals met vuur gooien en het oogsten van Little Sisters. De sfeer is ook hetzelfde als het vorige deel en je ziet meer van de onderwaterwereld.

De puzzels die je hier krijgt om deuren te openen of spullen goedkoper te kunnen kopen zijn eigenlijk geen puzzels. Het is een meter waar je de naald in het groene gebied (of het blauw gebied voor een extra boost) moet stoppen.

De besturing is nagenoegen hetzelfde als het eerste deel, voor een enkele actie is er een andere knop gekozen. Het voelt heerlijk aan om in dit spel met een Big Daddy te spelen en het voelt daardoor meer aan alsof je onderdeel bent van het verhaal.

Bioshock Infinite

Bioshock Infinite is geen vervolg op Bioshock of Bioshock 2, maar heeft wel een paar dezelfde elementen erin zitten. Je speelt als een man genaamd Booker DeWitt en wordt door iemand ingehuurd om een meisje te redden en daarmee zijn schulden te betalen. Booker komt terecht in Columbia, een stad die zweeft tussen de wolken.

Hier moet hij op zoek gaan naar de jonge vrouw genaamd Elizabeth. Na een tijdje door deze prachtige stad rond te hebben gelopen krijgt hij het al snel aan de stok met de ordediensten nadat ze de markering van ¨the false shepard¨ op zijn hand zien. De dictatoriale leider van Columbia, Zackary Comstock, denkt dat Booker een valse profeet is die naar Columbia is gekomen om de streng religieuze gemeenschap te vernietigen.

 

Gameplay

Bioshock Infinite heeft een heel ander uiterlijk dan zijn twee voorgangers. De omgeving is lichter omdat je dit keer niet in een onderwaterwereld bent maar in een grote stad in de wolken. In dit spel hebben ze wel wat meer knoppen verwisseld wat wel even wennen is. Wat ik in deze game erg tof vond was de ¨skyhook¨, de skyhook is een haak waarmee je je kunt verplaatsen via een rail van A naar B.

Bij deze game ligt de nadruk op het verhaal, er zijn geen minigames meer om robots te hacken en puzzels zijn er niet.

Beeld, besturing en algemene gameplay van de Collection

De knoppen van de besturing zijn soms op andere plekken gezet maar naarmate je het spel een tijdje speelt wen je er snel weer aan.

Het HD beeld van de collection op de ps4 is iets beter dan de Switch maar dit stoort absoluut niet. Je hebt geen last van bugs of stabiliteitsproblemen zoals de oudere games op de PC. Het speelt heerlijk weg, of je nu in handheld modus speelt of op de tv.

Bij alle drie de spellen wordt alles goed uitgelegd en je kunt nog dingen nalezen in het ¨Help¨ menu. Als je deze spellen via de Nintendo e-shop download dan kun je het beste voor een ruime SD-kaart zorgen omdat je al snel rond de 44 GB aan data moet downloaden.

Bioshock The Collection Nintendo Switch verpakking

Conclusie van deze collection

Deze collection van de drie Bioshock spellen met extra DLC is zeker de moeite waard om nog eens te spelen op de Switch. Ze hebben allemaal een grimmige sfeer en wanneer je deze games al eerder hebt gespeeld zal het als vanouds aanvoelen. Als je deze spellen reeks voor het eerst speelt dan vind je ze net zoals mij fantastisch! Elke spel heeft een ander verhaal wat elk uniek maakt. Het is anders dan je typische shooter vanwege de elementen die horen bij een RPG. Hou je van een goed verhaal, actie, horror, shooters en een vleugje RPG dan is deze collectie zeker een aanrader.

Bioshock - The Collection kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Kelly Callemeijn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • speelt heerlijk weg, zonder bugs of stabiliteitsproblemen
  • prachtige omgevingen
  • meer dan alleen een shooter door de RPG elementen
  • deze unieke shooter overal te kunnen spelen
  • alle drie sterke verhalen

THE BAD

  • doordat de Switch een beperkte opslag heeft, heb je een ruime microSD kaart bij het spel nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events