Apple presenteert route naar nieuwe processoren: Apple Silicon

De Apple developers conferentie - de WWDC - is dit jaar virtueel. In een promotie presentatie toont Apple nieuws met de route naar een platform waarbij apps op zowel iPads and macs kunnen draaien...

Tijdens de iets te gelikte presentatie door Apple kreeg ik het maar niet uit mijn hoofd: een enorm deja vu met eerdere transities door Apple met grote impact voor de gebruikers en ontwikkelaars.

Hier gaan we weer, dacht ik... Sinds 1994 hebben Mac gebruikers verschillende processor wijzigingen door Apple meegemaakt. Eerst naar PowerPC en in 2005 overstap naar Intel. Ik zat destijds in de zaal waaruit een rookwolk de CEO van Intel het podium op kwam. Alles werd beter dankzij de stap naar Intel.

Vandaag presenteerde Apple hun route naar een nieuw eigen processor platform: Apple Silicon. Het resultaat is dat apps op zowel iPads, iPhones als Macs kunnen draaien. Toch zal de route een nachtmerrie zijn voor de kleinere ontwikkelaars. Coderen en compileren voor meerdere processoren voor de komende 4 jaar. Apple rekent op een transitie-roadmap van 2 jaar. Maar in het echte leven zal hardware sneller verouderen dan eerder met macs het geval was en apps verliezen ondersteuning. Rosetta2, Xcode en tal van andere tools moeten de overgang vergemakkelijken. Maar het kopen van een nieuwe mac en het kiezen van apps zal een beetje meer gedoe zijn om uiteindelijk een betere gebruikerservaring te krijgen. Daarbij vergroot Apple de greep op zijn gebruikers door een geheel gesloten systeem.

Ontwikkelaars Microsoft en Adobe zullen direct hun software voor het nieuwe platform leveren. Oude apps kunnen nog een tijdje in een soort virtualisatie kunnen draaien. Met deze virtuele Keynote hebben we dus kennisgemaakt met een nieuwe wereld voor de Mac gebruikers waarbij we dankzij virtualisatie nog iets langer oude software kunnen gebruiken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram