Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple presenteert route naar nieuwe processoren: Apple Silicon

De Apple developers conferentie – de WWDC – is dit jaar virtueel. In een promotie presentatie toont Apple nieuws met de route naar een platform waarbij apps op zowel iPads and macs kunnen draaien…

Tijdens de iets te gelikte presentatie door Apple kreeg ik het maar niet uit mijn hoofd: een enorm deja vu met eerdere transities door Apple met grote impact voor de gebruikers en ontwikkelaars.

Hier gaan we weer, dacht ik… Sinds 1994 hebben Mac gebruikers verschillende processor wijzigingen door Apple meegemaakt. Eerst naar PowerPC en in 2005 overstap naar Intel. Ik zat destijds in de zaal waaruit een rookwolk de CEO van Intel het podium op kwam. Alles werd beter dankzij de stap naar Intel.

Vandaag presenteerde Apple hun route naar een nieuw eigen processor platform: Apple Silicon. Het resultaat is dat apps op zowel iPads, iPhones als Macs kunnen draaien. Toch zal de route een nachtmerrie zijn voor de kleinere ontwikkelaars. Coderen en compileren voor meerdere processoren voor de komende 4 jaar. Apple rekent op een transitie-roadmap van 2 jaar. Maar in het echte leven zal hardware sneller verouderen dan eerder met macs het geval was en apps verliezen ondersteuning. Rosetta2, Xcode en tal van andere tools moeten de overgang vergemakkelijken. Maar het kopen van een nieuwe mac en het kiezen van apps zal een beetje meer gedoe zijn om uiteindelijk een betere gebruikerservaring te krijgen. Daarbij vergroot Apple de greep op zijn gebruikers door een geheel gesloten systeem.

Ontwikkelaars Microsoft en Adobe zullen direct hun software voor het nieuwe platform leveren. Oude apps kunnen nog een tijdje in een soort virtualisatie kunnen draaien. Met deze virtuele Keynote hebben we dus kennisgemaakt met een nieuwe wereld voor de Mac gebruikers waarbij we dankzij virtualisatie nog iets langer oude software kunnen gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.