Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple introduceert iPadOS 14, met handschrift-herkenning!

Apple NewtonOS was aan het eind van de vorige eeuw de tijd ver vooruit. iPadOS laat nu dik 25 jaar een functie herleven: handschriftherkenning met Apple Scribble.

Apple heeft vandaag een preview gegeven van iPadOS 14, dat nieuwe features en designs bevat die optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van iPad en het grote Multi-Touch-display. Met iPadOS 14 wordt een gloednieuw compact design geïntroduceerd voor binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie, waarmee gebruikers zich beter kunnen concentreren. Apps zijn voorzien van nieuwe werkbalken aan de zijkant en toolbars waarin alle relevante knoppen te vinden zijn. Zo zijn ze gestroomlijnder en veelzijdiger dan ooit. Met nieuwe features voor Apple Pencil, waaronder Scribble voor iPad, kunnen gebruikers op een compleet nieuwe manier werken met handgeschreven notities. En ARKit 4 bevat een gloednieuwe Depth API waarmee ontwikkelaars nog krachtigere features in hun apps kunnen bouwen.

“Met iPadOS 14 willen we graag voortborduren op de unieke iPad-ervaring en klanten mogelijkheden bieden waar ze productiever en creatiever mee zijn, en nog meer plezier van hebben”, aldus Craig Federighi, senior vice president of Software Engineering bij Apple. “iPadOS 14 biedt nieuwe compacte designs voor systeeminteracties en nieuwe appdesigns speciaal voor iPad, nog betere schrijfmogelijkheden met Apple Pencil en nog indrukwekkendere AR-ervaringen. Daarmee zorgt het voor een geweldige ervaring die je nergens anders vindt.”

https://youtu.be/z0UPVdFTMNM

NewtonOS herleeft een beetje

iPadOS 14 brengt Scribble met Apple Pencil naar iPad. Dit houdt in dat gebruikers in elk tekstvak kunnen schrijven. Hun handschrift wordt automatisch omgezet naar getypte tekst, waardoor ze bijvoorbeeld snel en makkelijk kunnen reageren op een iMessage of in Safari kunnen zoeken. Dit omzetten van handschrift naar tekst gebeurt op het device zelf, waarmee privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Bij het maken van notities wordt handgeschreven tekst op een slimme manier onderscheiden van tekeningen aan de hand van on-device machine learning. Op die manier kunnen gebruikers hun handgeschreven tekst makkelijk selecteren, knippen en als getypte tekst in een ander document plakken. Aan de hand van vormherkenning kunnen gebruikers vormen tekenen die vervolgens geometrisch perfect worden gemaakt en meteen op hun plek vallen. Dit komt goed van pas bij het maken van diagrammen en illustraties in Notities. Allemaal functies die 25 jaar geleden al op een Apple Newton mogelijk waren.

Door gegevensherkenning worden nu ook telefoonnummers, datums en adressen in geschreven tekst herkend. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om op een geschreven nummer te tikken om dat nummer te bellen, een activiteit toe te voegen in Agenda of een locatie te zien in Kaarten.

Scribble wordt in eerste instantie ondersteund voor Engels, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, en Chinees en Engels door elkaar. Zo kunnen gebruikers Engelse en Chinese woorden schrijven zonder van taal te hoeven wisselen. Helaas moeten we met Nederlands nog even wachten. Hoe lang? Wij hopen niet nog eens 25 jaar.

Andere features in iPadOS 14

In gloednieuwe widgets is relevante informatie in één oogopslag te zien, en gebruikers kunnen een Smart Stack aan widgets selecteren. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van factoren als tijd, locatie of activiteit.

Berichten is cruciaal voor de communicatie met vrienden en familie. Nu is het nog makkelijker om contact te houden en snel belangrijke berichten in te zien. Gebruikers kunnen conversaties bovenaan hun berichtenlijst vastzetten, actieve groepsgesprekken makkelijk volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden, en conversaties verder aanpassen door een groepsfoto in te stellen met een afbeelding of emoji. De nieuwe opties voor Memoji in Berichten zijn nu nog inclusiever en diverser met nieuwe haarstijlen, hoofddeksels, gezichtsbedekkingen en meer.

Siri weet nu nog meer, zoekt het hele internet af voor het antwoord op je vragen en kan nu ook audioberichten sturen. De dicteerfunctie voor het toetsenbord werkt nu op het device bij het dicteren van bijvoorbeeld berichten, notities en e-mails.1
Met Kaarten is het nu makkelijker dan ooit om te navigeren en te verkennen dankzij nieuwe aanwijzingen voor fietsers, routebepalingen voor elektrische voertuigen en speciale stadsgidsen. Bij routeaanwijzingen voor fietsers wordt rekening gehouden met hoogteverschillen, hoe druk een straat is en of er op de route trappen zijn.2 Aan routebepalingen voor elektrische voertuigen worden nu oplaadstops langs de route toegevoegd, gebaseerd op de hoeveelheid stroom van het voertuig en het oplaadtype.3 In gidsen zijn gepersonaliseerde lijsten te vinden van interessante plekken in een stad, die uit vertrouwde bronnen zijn samengesteld. Gidsen zijn een goede manier om hippe nieuwe restaurants te ontdekken, populaire attracties te vinden en nieuwe aanbevelingen te verkennen van bekende namen als AllTrails, Complex, The Infatuation, Lonely Planet, Louis Vuitton City Guides, MacMillan Publishers, TimeOut, The Washington Post, Yelp en Zagat.

De Woning-app maakt het bedienen van je huis nog makkelijker met nieuwe suggesties voor automatisering en uitgebreide bedieningsmogelijkheden in het Bedieningspaneel waarmee je sneller toegang hebt tot accessoires en scenario’s. Met Adaptive Lighting voor HomeKit-lampen kan de kleurtemperatuur in de loop van de dag automatisch worden aangepast. Met on-device gezichtsherkenning kunnen bepaalde deurbellen en camera’s vrienden en familieleden herkennen. De Woning-app en HomeKit zijn ontwikkeld met privacy en veiligheid als uitgangspunt, dus alle gegevens over de accessoires van een gebruiker worden van a tot z versleuteld.

Safari bevat nu een knop voor privacyrapporten, zodat gebruikers makkelijk kunnen zien welke trackers van welke sites worden geblokkeerd. Ook is er een functie waarmee gebruikers bewaarde wachtwoorden kunnen zien die mogelijk betrokken zijn geweest bij een hackpoging, en een mogelijkheid om hele webpagina’s te vertalen.

Onder toegankelijkheidsfeatures vallen nu Headphone Accommodations waarmee bepaalde frequenties worden versterkt of verminderd en dingen als muziek, films, telefoongesprekken en podcasts helderder klinken, plus gebarentaaldetectie in FaceTime, waarmee iemand die gebarentaal gebruikt prominenter in beeld komt.6 VoiceOver, de toonaangevende schermlezer voor blinden, herkent nu automatisch wat er op het scherm wordt afgebeeld, zodat apps en webpagina’s voor nog meer mensen toegankelijk worden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.