Review: WD Blue 4TB 3D NAND SATA SSD (WDS400T2B0A)

WDS400T2B0A kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

We hebben de nieuwste WD Blue SSD van Western Digital ontvangen. Het opslagmerk maakt het nu mogelijk om tot 4 terrabyte aan data op deze SATA SSD te plaatsen. Aan ons de taak om je te vertellen wat de ervaringen zijn met deze drive.

Unboxing

De SSD wordt geleverd in een standaard, kartonnen verpakking van Western Digital, herkenbaar blauw. In de verpakking vinden we naast de drive, enkel wat documentatie.

Ontwerp

De markt voor SSD’s is massaproductie, dus we verwachten van Western Digital een sterk geoptimaliseerd ontwerp van deze SSD. Dit zien we meteen terug in de behuizing. De bovenkap met de enorme sticker is van plastic, de onderkant is van metaal. Het verschil is van buiten nauwelijks zichtbaar. Er zit een thermische sticker tussen de metalen behuizing en de Marvell geheugencontroller. Zeg maar, de rekenchip van de SSD die het enorme geheugen van 4TB moet beheren. Hoe langer deze chip haar warmte goed kwijt kan, hoe langer hij op snelheid blijft werken. De 8 geheugenchips komen van het eigen SanDisk.

3D NAND chips van SanDisk

3D NAND is een speciale technologie binnen de ontwikkeling van geheugenchips. SanDisk, onderdeel van Western Digital, loopt al jaren voorop in de ontwikkeling van deze technologie. Met 3D NAND kunnen geheugenlagen op elkaar worden gestapeld. Hierdoor heeft geheugen ineens veel minder ruimte nodig dan voorheen, zonder de schaalgrootte van de wafer (het effectieve deel van de chip) aan te hoeven passen.

Test methode

Wanneer je de WD Blue SSD uitpakt, is het noodzakelijk deze te formatteren. Wij hebben gekozen voor een GPT partitiestijl onder Windows 10. Dit omdat het oude MBR eenvoudigweg niet met drives groter van 2TB overweg kan.

Via schijfbeheer hebben we één grote partitie aan laten maken. Na alle verplichte reserveringen van het systeem, blijft dan 3.815.430MB over. Netjes! We hebben gekozen voor exFAT, waar Windows de voorkeur geeft aan NTFS. De reden is eenvoudig, exFAT werkt met vrijwel elk systeem samen. Ga je hem gebruiken in combinatie met een gameconsole of Android, wil je bestanden uitwisselbaar houden met Windows en macOS? Dan is dit het go-to systeem.

De keuze voor exFAT staat wel voor het inleveren op performance. Gemiddeld zo’n 12%. Dus de drive mag iets langzamer uitvallen dan de WD labtest. WD heeft zelf berekend dat de drive 560MB per seconde leessnelheid heeft en 530MB per seconde schrijfsnelheid. Daar we deze drive op Windows testen, gebruiken we CrystalDiskMark 6.0.2 x64 met haar standaard instellingen. De drive wordt in een externe behuizing met USB 3.2 getest. Daarmee kunnen we de maximale snelheid uit de SATA bus trekken.

Testresultaten van de WDS400T2B0A

Fabrikanten rapporteren vrijwel altijd op basis van de sequentiele test. Test met kleinere bestanden verhogen het aantal handelingen waardoor performance al snel omlaag gaat. Je behaalt de optimale snelheden van deze drives dus echt, wanneer je met grote bestanden werkt.

De testresultaten van de SSD zijn buitengewoon netjes. Naar verwachting, vallen ze door gebruik van exFAT net iets lager uit. De schrijfsnelheid is altijd het lastigst. Deze komt gemiddeld op 497,2MB per seconde uit. Zouden we die 12% verwachte performanceverlies terugrekenen, komen we op 565MB per seconde, een flink stuk boven de geadverteerde 530MB per seconde. Je zou ook kunnen stellen dat het performanceverlies van exFAT op deze drive een stuk lager ligt.

WDS400T2B0A CrystalDiskMark benchmark resultaten

Zouden we dezelfde berekening loslaten op de leessnelheid van 553,9MB per seconde komen we boven de maximale snelheid van de SATA aansluiting uit. Lezen gaat dus echt op volle snelheid met deze drive.

Waar is de WD Blue WDS400T2B0A nou echt geschikt voor

De WD Blue WDS400T2B0A is echt gemaakt voor standaard gebruik. Je kunt er prima games op installeren, maar de laadtijden zullen op een drive uit de black line gewoon sneller zijn. Voor NAS systemen kun je beter de rode drives pakken. Dit is gewoon een drive die heel erg geschikt is voor dagelijks gebruik.

WDS400T2B0A Verpakking

Conclusie: WD Blue WDS400T2B0A

De WD Blue WDS400T2B0A is een echte SSD voor dagelijks gebruik. Vooral met grote bestanden, denk aan video’s, is de drive bloedsnel. Met kleine bestanden wordt het al snel wat minder, maar blijft de drive echt comfortabel aanvoelen. Met andere woorden, deze drive doet exact wat WD belooft.

WDS400T2B0A kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Bloedsnel
  • Blijft redelijk lang op snelheid
  • Enorme opslagcapaciteit

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events