Review: Sonos Move – Multiroom gaat outdoor!

Sonos Move op een Ofyr BBQ

Stiekem hebben we al eens een Ikea Sonos speaker omgebouwd tot outdoor speaker, maar echt mobiel is dat niet. Met de Sonos Move krijg je wel ultieme vrijheid om jouw muziek overal mee naartoe te nemen.

Unboxing

In de doos van de Sonos Move vinden we de speaker, met een stoffen hoes er omheen. Handig wanneer je de speaker mee op reis neemt. Hoewel de speaker gemaakt is om tegen een stootje te kunnen, bescherm je hem zo wat meer tegen krasjes. Je krijgt de nodige documentatie en het Sonos Move oplaadstation. Alleen WiFi en stroom moet je zelf regelen 😉

Specs

Design

We hebben tijdens de IFA in Berlijn van 2019 een waanzinnig uitgebreide kennismaking met de Sonos Move gehad. We zagen designtekeningen, opengewerkte modellen, losse onderdelen. Waar de uitdaging van Sonos normaal beperkt is tot akoestisch ontwerp, goede antenneplaatsing en een uiterlijk met een hoge aaibaarheidsfactor, brengt de buitenwereld heel andere uitdagingen.

Sonos Move Voor en Achter

Dit wordt meteen gereflecteerd in het uiterlijk. De Sonos Move is bewust niet wit. Want, wit verkleurt te gemakkelijk. Doordat het uiterlijk uit verschillende plastics bestaat, loop je het risico dat die ook nog op verschillende intensiteit verkleuren. Dan heb je met één zomer, een heel lelijke speaker. Daarom, zwart.

Maar zwart is niet altijd even zwart. Verschillende materialen kennen een verschillende tint zwart. Ook zwart kent echt nog wel een stukje verkleuring. De designers van Sonos stonden dan ook voor een enorme uitdaging in de materiaalkeuze. Hoe voorkom je verkleuring, in ieder geval zoveel mogelijk. En… hoe voorkom je dat verschillende delen op een verschillend niveau verkleuren?

Ik ga niet al te diep in details, maar er zijn zeer uitgebreide materiaalstudies voorafgegaan voor het ontwerp ook maar een beetje in zicht kwam. Sonos gelooft in de huidige keuzen. Wij hebben de speaker nu enkele weken in gebruik en bewust regelmatig in het lentezonnetje gezet. Echt met als doel dat de hardware enige uren kan ‘bakken’. Hoewel we de speaker niet naast een maagdelijk zwarte kunnen zetten, zien we in ieder geval geen kleurverschillen tussen de materialen. Ook hebben we niet het idee dat er überhaupt al echt spraken is van verkleuring.

Maar zwart heeft ook een nadeel in de bouw van elektronica. Zwart kan heeeeeeeel heet worden in de zon. Dan kunnen met name plastic onderdelen gaan vervormen. Daar lijkt de speaker ook ongevoelig voor te zijn, al hebben we nog geen zonnetje van 30+ graden mogen ervaren. Maar hey, dan zet je jouw oma ook geen uren in de zon, toch? We verwachten veel, maar laat het zeker niet onredelijk worden.

Sonos Move Far Field Microfoon

De Sonos Move meet 240 x 160 x 126 mm. Op het bovenpaneel is ruimte gemaakt voor touch bediening en een LED indicator. De hele speaker weegt 3 kilo. Gaat het regenen? Geen nood. Hij is weerbestendig. Maar haal hem in een stormbui toch even naar binnen als je er zuinig op bent. Hij is IP56 stof- en waterdicht.

De tuin, het strand en verder

Qua outdoor hebben we de speaker redelijk op de proef gesteld. Zo heeft hij een tijdje naast een rokerige BBQ gestaan. Maar van geuroverdracht was minimaal spraken. Heel fijn wanneer je een echte outdoor chef bent en graag aan het grillen bent met wat lekkere tunes.

Sonos Move Opgetild

Ook hebben we de Move meegenomen naar het strand. Hebben we daar WiFi dan? Nee! Maar gelukkig is dit de eerste Sonos speaker met Bleutooth. Dus ook daar luisteren we naar het vertrouwde geluidssignatuur van de Sonos Move. De eerste keer namen we hem zo mee. En ja, zant, een speakergrill en de microfoonopeningen aan de bovenkant… spijt! Het lijkt er wel op dat Sonos hier al een beetje rekening mee heeft gehouden. Met onze Dyson V11 hebben we alle zandkorrels zo goed mogelijk weer uit de speaker gezogen. De tweede keer stopten we hem in de stoffen hoes. Nergens last van. Tipje van onze kant dus.

Nog een tipje, de basis van de speaker is gemaakt van siliconen en blijft zeer stabiel staan. In een kratje, op de fiets, kun je de speaker ook lekker laten spelen. Denk wel een beetje aan de omwonenden.

Geluidskwaliteit van de Sonos Move

De Sonos Move is opgebouwd met twee klasse-D eindversterkers. De één stuurt de mid-woofer aan. De andere stuurt de naar beneden gerichte tweeter aan. Geen geklooi dus met overlap vanaf één versterker die twee verschillende speakers moet bedienen en dat verschil is goed hoorbaar.

Inmiddels behoort Sonos tot de kampioenen als het gaat om het bouwen van plastic speakers die rigide genoeg zijn voor een premium geluid. Immers, een goede klankkast moet zo min mogelijk trillen. Om de geluidskwaliteit verder op te krikken, maakt de Sonos Move gebruik van Auto TruePlay. Dit is de slimme software die de speaker zichzelf laat tunen naar de omgeving waarin hij staat. Normaal doe je dit zo nu en dan, maar de Sonos Move staat natuurlijk regelmatig op een andere plek. Bovendien moet je buiten heel anders met geluid omgaan dan binnen. Met Auto Trueplay past het geluid zich snel aan. Hiervoor maakt Sonos gebruik van de microfoon array bovenop de speaker. Auto Trueplay werkt alleen in WiFi modus.

Qua streamingkwaliteit verwachten we komende zomer nog een flinke boost. Sonos gaat dan oude speakers afzonderen van nieuwe met de Sonos en Sonos S1 app. Deze speaker kan in beide netwerken worden gebruikt. Maar binnen het Sonos netwerk, wordt het mogelijk om op veel hogere kwaliteit audio te streamen. Sonos lift haar netwerk dan echt naar hi-res audio wat abonnementen op diensten als Tidal erg interessant maakt. Ongetwijfeld komen we hier binnenkort op terug om deze review uit te bereiden.

Zoals het hoort bij een multiroom speaker, kun je verschillende Sonos speakers gelijktijdig laten spelen. Wil je de kwaliteit nog verder upgraden, koop dan een tweede Move. Dan kun je ze als stereopaar configureren. We hebben alleen niet kunnen testen of dat ook in Bleutooth modus werkt. De Sonos Move is niet te koppelen met een Playbar of andere Home Cinema speaker wanneer je de Move zou willen gebruiken voor filmgeluid.

Sonos Move bedieningsknoppen achterop

Dit komt onder anderen doordat Sonos nu echt de overstap gaat maken naar 5GHz WiFi. Sonos architecten lieten ons al eerder weten dat de oude speakers alleen een 2.4GHz WiFi antenne aan boord hebben. Moderne speakers hebben zowel 2.4GHz als 5GHz WiFi.

Die 2.4GHz antenne gebruikt de Sonos Move ook voor het bluetooth signaal met jouw smartphone. Het koppelen gaat vrij eenvoudig. Vergelijkbaar met hoe dit met een normale bluetooth speaker gaat. Ideaal! De Sonos app is in deze modus niet bruikbaar, maar je hebt zonder twijfel genoeg apps die muziek kunnen spelen.

Digitale assistenten

Bovenop de Sonos Move zit weer een indrukwekkende microfoon array. Door gebruik te maken van verschillende microfoons, zijn verschillende stemmen en achtergrondgeluiden goed uit elkaar te houden. Zo kun je gemakkelijk stemopdrachten geven aan de speaker. Deze kunnen dan worden uitgevoerd door Amazon Alexa, maar ook door Google Assistant. Je kunt de speaker dus niet alleen vragen jouw favoriete tracks op Spotify af te spelen, maar ook om bijvoorbeeld jouw Philips Hue lampen aan te doen. Handig! De LED geeft aan wanneer de microfoon actief is en een digitale assistent aan het luisteren is. Er is ook een mute knop voor de microfoon waarmee je de digitale assistent even helemaal uitzet. Klein detail, Google Assistent en Alexa werken alleen wanneer de speaker verbonden is met WiFi.

Sonos Move Microfoon Array

Accuduur

De Sonos Move bevat een 36Wh accu. Op deze acculading moet de speaker het 10 uur volhouden. In onze tests is dit met een gemiddeld volume, geen enkel probleem. Zowel via Bleutooth als via WiFi komen we op ongeveer 10 uur uit. De meegeleverde oplader is echt gemaakt voor aan het stopcontact. De speaker beschikt wel over een USB-C aansluiting mocht je onderweg willen bijladen via bijvoorbeeld een powerbank.

Sonos laat weten dat de accu van de Sonos Move 900 keer opgeladen kan worden. Sonos verwacht dat dit goed is voor 3 jaar luisterplezier in en om het huis. Wanneer de accu gaat hemelen, is het mogelijk een nieuwe accu bij Sonos te bestellen.

Sonos Move Charging Dock

Conclusie: Sonos Move

Multiroom voor buiten, waar je maar wilt. Met de Sonos Move kan het eindelijk. Met de hoeveelheid techniek en uiteindelijke comfort die we krijgen, is het niet raar dat Sonos heel lang heeft gewacht met het lanceren van een product als dit. Ja, ik zeurde er al 5 jaar om bij het merk. Maar het resultaat mag er wezen! Dit is dé tofste in- en outdoor speaker van 2020.

Sonos Move kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goed geluid, zowel binnen als buiten
  • Ruim voldoende volume
  • 10 uur gebruiksduur is echt prima
  • Digitale assistenten
  • Het fijne van binnen, maar dan buiten

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sonos Move kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl