Waarom je geen Wiko smartphones meer ziet

Het nieuws werd echt niet aan de wilgen gehangen. Na enkele leuke reviews hier op GG, viel het lawaai rondom het merk Wiko ineens stil. Dat terwijl de Fransen in 2019 zo’n 20% marktaandeel hadden in het segment van goedkope smartphones. Waarom zijn ze er mee opgehouden?

Philips patenten

Wie ver terug gaat, weet dat ook Philips in een ver verleden smartphones ontwikkelde en verkocht. In Nederland stopte Philips daar vlot mee. In andere markten ging het merk nog lang door. Philips bezit als techbedrijf vele patenten op het gebied van mobiele telefonie. Daarmee verdient het merk geld.

Rechter verbiedt verkoop en distributie van Wiko smartphones

Wiko maakte in haar Android smartphones gebruik van 3G patenten van Philips, maar betaalde daar niet voor. Specifiek ging het om patenten om op 3G netwerken efficiënt data binnen te halen. Let wel, de Nederlandse providers zijn massaal bezig om 3G uit te faseren. Dus heel belangrijk is die technologie niet meer voor smartphones, maar de technologie zit er wel ingebakken.

Afgelopen 24 december werd Wiko gesommeerd haar verkoopkanalen te verplichten voorraden met smartphones te retourneren naar Wiko zodat deze vernietigd kunnen worden.

Wiko – onderdeel van Tinno Mobile

Wiko is een smartphonemerk dat is ontstaan in Frankrijk. Net als bij Alcatel en Nokia, ligt de focus op het goedkopere segment smartphones. Eenvoudige, goedkope hardware in een heel mooi ontwerp stoppen. Inmiddels is Wiko onderdeel van het Chinese Tinno Mobile geworden. Naast Wiko, verkoopt de fabrikant ook smartphones onder het merk Sugar Phone. Tinno Mobile fabriceert ook smartphones voor de merken Blu, Micromax en MyPhone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.