Review: JBL Club One ANC hoofdtelefoon, voor wie het beste wil

JBL introduceert grafeen drivers als troef voor nog beter geluid. De Club One kan auditief gekleurd worden met de audioinstellingen van beroemde DJ’s zoals Armin van Buuren. Hoe professioneel is deze nieuwe hoofdtelefoon?

Nu de meesten thuis zitten, kan een goede hoofdtelefoon uitkomst bieden. Een hoofdtelefoon met kabel maar ook geschikt voor draadloos gebruik en liefst met noise canceling om omgevingsgeluid weg te filteren. De Club One kan aan al deze beloften voldoen. JBL is het jeugdige merk uit de stal met merken zoals Harman Kadon en AKG.

Design

De Club One zit in een fraaie doos met een stevig opbergtasje voor de hoofdtelefoon en drie kabels. Tevens tref je een USB-C kabel om de hoofdtelefoon op te laden en twee audio kabels met een mini jack aansluiting aan. De gekrulde kabel is vooral populair bij Dj’s. De rechte kabel heeft een afstandbediening en microfoon. Deze kabel is typisch voor gebruik met een laptop of smartphone. De kabels kan je zowel links als rechts aansluiten. De stekker is een eigen ontwerp met een sluiting als je de stekker een kwart slag draait. Dat voelt solide en dus altijd aan de juiste kant. In de doos zit ook een vliegtuig adapter en een verkoopstekker om de mini jack in traditionele jack hoofdtelefoonaansluitingen te pluggen. De kwaliteit van de accessoires is ronduit top.
De hoofdtelefoon heeft metalen onderdelen zoals de hoofdbandkern en de schelpen. De kussens en de hoofdband zijn van uiterst zacht leer. De oorschelpen vallen geheel over het oor en sluitend perfect aan. De Club One is geen lichte hoofdtelefoon. Met 380 gram loop je niet een hele dag, maar het comfort is zo goed dat uren dragen geen probleem is. Het ontwerp is redelijk traditioneel. Door de afwerking en de combinatie van mat met hoogglans, heeft de Club One een typische JBL uitstraling. Op de schelpen zit een heel chique chromen lijn. Enkel bij de juiste lichtval valt deze lijn op. De ontwerpers hebben duidelijk veel moeite gedaan om een tijdloze, luxe en toch moderne uitstraling te realiseren.
De hoofdtelefoon vouwt precies uit. Geen twijfel hoe je dat doet. Voor DJ gebruik is een schelp iets opzij te schuiven, maar het is niet een typisch DJ ontwerp. Aan de binnenzijde van de schelpen zit een L en R aanduiding. Wanneer je de hoofdtelefoon verkeerd opzet, zal je dat niet direct aan de pasvorm merken. Dat betekent dat het ontwerp behoorlijk symetrisch is. Niets mis mee, maar wel dus opletten bij opzetten. Je kan het ook aan de knopjes voelen die aan beide schelpen aan de achterzijde horen te zitten. Rechts zitten de knoppen voor volume en pauzeren. Links de knopjes voor ambient instelling, ANC, bluetooth en aan/uit. De schelpen zijn overigens gemakkelijk te vervangen. Ze zitten met een magneet en klik systeem exact op de juiste plek.

Geluid

Nieuw aan deze hoofdtelefoon is de toepassing van een 40mm grafeen driver. Deze moet een zuivere en strakke frequentie karateristiek leveren. Het geluid is ronduit super. De Club One klinkt erg neutraal met een duidelijke bas. Wanneer we klassieke muziek uitproberen, blijkt de hoofdtelefoon meer te schitteren dan verwacht. Bij extreem lage orgelstukken zijn de laagste frequenties goed te horen. Niet aangedikt maar subtiel en trefzeker. Goedkopere hoofdtelefoons kunnen deze frequenties niet eens weergeven. Met muziek van Billie Eilish klinken de bassen erg strak, zonder op te dringen. Echt een heerlijk geluid. De plaatsing van de muziek is ook erg goed. Wanneer we de hoofdtelefoon met een veel duurder model van een ander merk vergelijken, dan blijkt de Club One een betere balans tussen dynamische en neutrale weergave te hebben bij verschillende muzieksoorten. Een echte allrounder die zich lijkt aan te passen aan de muziekstijl. Draadloos via Bluetooth 5 klinkt de Club One onveranderd sterk. Enkel het maximale volume is wat minder. Bij een iPhone11 is het maximale volume goed maar aan de veilige kant. Met een Hi-res muziekspeler klinkt de hoofdtelefoon net wat beter en luider. De Hi-res hoofdtelefoon haalt het maximale uit de audio bron en laat dat horen.
Wie de muziek wil aanpassen kan met de JBL hoofdtelefoon app de instellingen van bekende DJ’s uitproberen. Armin van Buuren houdt duidelijk van heel veel bas in zijn songs. Bij maximaal volume hebben zelfs de grafeen drivers het moeilijk. Op 80% klinkt het onverstoord lekker en uniek. Je hebt dan echt een muziekbeleving die in de buurt komt van een clubbezoek. Hé zou de hoofdtelefoon daar de naam van hebben?

Functies

De hoofdtelefoon heeft alle functies die je vaan een top hoofdtelefoon anno 2020 mag verwachten. Mijn Philips Fidelio hoofdtelefoon was mijn referentie hoofdtelefoon, maar die gaat de lade in. De Club One klinkt op een hoog audio nivo maar heeft ook nog eens de moderne functie die we nu zo gewend zijn. Draadloos is de hoofdtelefoon uren te gebruiken. Voor reizen vouw je de hoofdtelefoon gemakkelijk op. Let wel dat het doosje niet extreem plat is. De schelpen blijven haaks op de hoofdband staan bij het inklappen. Qua elektronica heeft de Club One True Adaptive Noise Canceling die reageert op de omgeving. Dat betekent dat de ruisonderdrukking precies genoeg is op wat nodig is. Zo lever je nooit in op muziekkwaliteit. Wil je overigens de omgeving ook horen? Dat is mogelijk met de ambient modus. De ingebouwde microfoons werken prima als je wilt bellen of voice-commando’s wilt geven met Google Assitent of Amazon Alexa. Wij zijn geen fan van deze assistenten, maar goed om te weten dat het kan. Als je draadloos belt is de microfoon erg gevoelig. Degene die je belt zal alles van je omgeving horen. Gebruik je de draad met microfoon dan is de microfoon meer afgestemd om enkel jouw stem duidelijk weer te geven.

Conclusie

Kwaliteit heeft een prijskaartje. Dat is met de Club One niet anders. Zoek je een veelzijdige, tijdloze en neutraal klinkende hoofdtelefoon die niet bang is om met equalisatie extra bas weer te geven; dan is de Club One een aanrader. Na aanschaf zal je kwaliteit in afwerking en details extra waarderen. Dit is een hoofdtelefoon die zeker jaren plezier zal leveren bij elke muziek smaak.
De Club One is direct leverbaar in de kleur zwart en kost 349 Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • kwaliteit geluid
  • mooie afwerking
  • degelijk ontwerp
  • ANC
  • draadloos geluid
  • mogelijkheden draad
  • accu duur

THE BAD

  • gewicht
  • prijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.