Review: Le Mans ’66 op Blu-Ray

Le Mans '66 op Blu-Ray

2020 zou de zomer van Max moeten worden. Maar helaas is het nog verre van zeker dat de GP van Zandvoort dit jaar echt plaats gaat vinden. Voor de racefans op de bang heb ik vandaag toch wel een heel dikke filmtip. In Le Mans ’66 zie je de strijd tussen Ferrari en Ford die midden jaren 60 heeft plaatsgevonden.

Het begint bij Shelby American

Het verhaal van Shelby begint heeeeeeel lang geleden. In 1959 wist Carroll Shelby de 24 uur van Le Mans te winnen. Niet veel later bleek hij zware hartproblemen te hebben. De stress van racen zat er voor hem niet meer in.

Drie jaar later, in 1962, vestigde Carroll Shelby (Matt Damon) zijn bedrijf Shelby American (sinds 2003 Carroll Shelby International). Hij bouwde eigen performance bolides zoals de beroemde AC Cobra CSX2000. Eigenlijk is dat waar het verhaal van Le Mans ’66 begint. In de jaren volgend op zijn overwinning op Le Mans, heeft Shelby ook een vriendschap opgebouwd met Ken Miles (Christian Bale). Een echte heethoofd, maar ook een top klasse coureur.

Ford speelde nog niet mee

In dezelfde tijd stond Ford voor een enorm probleem. De jeugd moest auto’s kopen en keek verliefd naar de bolides die de grote prijzen wonnen op het circuit. Ford speelde daar nooit een rol van betekenis. Dit moest veranderen. Ford hoopte op een lucratieve deal met Ferrari, maar Ford werd gebruikt en wilde wraak.

Ford keerde zich naar Carroll Shelby met maar één opdracht; bouw dé wagen die Ford op Le Mans naar de overwinning zal brengen. Hier start de race tegen de natuurkundige grenzen zoals deze op dat moment stonden.

Spannend

Ik ben geen echte raceliefhebber. Ik volg het nieuws van Max een beetje, maar 24 uur op de tribunes van Le Mans rondhangen zou voor mij meer een straf dan een geschenk zijn. Toch grijpt de film me enorm. Je proeft de strijd tussen Ferrari en Ford, maar ook de spanningen rondom de interne politiek. Een strijd die bij de finish op het circuit nog een nare verrassing opleverde.

Extra’s

Wij ontvingen van FOX de Blu-Ray release van Le Mans ’66. Qua bonusmateriaal leek op basis van het doosje niet heel veel te vinden op de schijf. Toch is er wel degelijk erg veel materiaal toegevoegd over de totstandkoming van de film. Met name ook over hoe Matt Damon zich verplaatst in de rol van Carroll Shelby. Met hulp van één van de oude monteurs die tijdens de bewuste race in de PIT heeft gestaan. De film zelf is netjes afgewerkt met een DTS-HD surround track.

Le Mans '66 op Blu-Ray

Conclusie: Le Mans ’66 op Blu-Ray

Ik benoemde het al, ik ben geen racefan. Zelfs auto’s boeien me weinig. Toch wist Le Mans ’66 me vast te grijpen in het verhaal en de politiek. Dan heb je gewoon een verdomd goede film gemaakt. Op een andere manier kan ik het niet verwoorden.

Le Mans 66 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • IJzersterke cast
  • Zeer overtuigend verhaal
  • Ook zeer boeiend wanneer je niets met racen hebt

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Le Mans 66 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com