Review: ASUS Chromebook Flip C436FA, de Chromebook die serieus genomen wil worden

Chromebooks zijn lang het goedkope alternatief geweest voor studenten. Asus introduceert een Chromebook die serieus genomen wil worden. Het model oogt schitterend. Werkt t ook hoogwaardig?
Nederland behoort tot de landen waar Chromebooks nu dik zes jaar op de markt zijn. De eerste jaren vooral gericht op de onderwijsmarkt. Een Chromebook heeft een dun besturingssysteem wat grotendeels draait op de Chrome browser. Het uitgangspunt is dat je in de cloud werkt. Zes jaar geleden een revolutie voor velen, inmiddels niet meer weg te denken op alle besturingsystemen. Het grote voordeel is dat je een Chromebook vrijwel direct kan gebruiken. Sinds twee jaar is het zelfs mogelijk om de meeste Android apps op een Chromebook te draaien. Daardoor ontstaat een platform wat grotendeels door Google gebouwd is. Enkel de hardware en de apps worden door derden gemaakt. Overigens maakt Google ook zelf een Chrome gebaseerde laptop; de Pixelbook. Chromebooks worden gemaakt door Asus, Dell, Samsung, Acer, en Lenovo. Allemaal worden ze gecertificeerd door Google om als echte Chromebook op de markt te komen. Google gaat er part op dat ze zo een heel sterk ecosysteem hebben. Apple heeft meer controle op het gehele traject omdat het ook enkel de hardware maakt. Maar een heel sterk argument van de Chromebooks is de afwezigheid van virussen.

ASUS C436

Asus is dus 1 van de Chromebook merken. Met de C436 wil Asus de serieuze Chromebook gebruiker bereiken. En eerlijk is eerlijk; deze laptop oogt super. De Magnesium aloy behuizing (met veel kunststof*) maakt een extreem dunne en tevens stijve laptop mogelijk. De C436 is dunner en lichter dan de modernste MacBook Pro 13. Het scherm is beter voor video en moderne media door de volledige 16:9 verhouding. Wanneer je een film kijkt op een 13″MacBook Pro zie je nog balken onder en boven. Op de C436 zie je het gehele beeld. Het beeld is HD en erg fraai. Geen twijfel dat Asus op kwaliteit heeft ingestoken. Het beeldscherm is zelfs aanraakgevoelig. Heel snel bedien je het scherm met je vingers. Het touchpad is van stevig en daardoor erg accuraat. Dat is wel eens anders op de budget Chromebooks. Ook de toetsen zijn erg goed. Een betere aanslag dan de huidige MacBooks en de meeste Windows laptops die ik de laatste tijd onder mijn vingers heb gehad. De toetsenbord verlichting is wat minder dan hoe Apple dit oplost. De opstaande randen laten ietwat licht door. Daardoor oogt het net wat minder chique. De verlichting werkt overigens prima. Enkel bij de letter n is de verlichting wat minder. Deze prachtige Chromebook heeft zelfs een vingerprint lezer en een webcam. Die camera is ronduit matig. Goed om te chatten maar niet om zakelijk te gaan streamen en al helemaal niet om afbeeldingen te delen. Functioneel dus.

Aansluiten

Laden doe je met de meegeleverde USB-C lader. Die is overigens erg klein en licht. Een andere USB-C met voldoende voeding blijkt ook prima te werken. Lekker universeel dus. Sluit je een voeding aan met te weinig spanning, dan meldt de Asus dat netjes. Aan de linkerzijde zit de aan/uit schakelaar en een mini-jack voor een hoofdtelefoon. Wij werken liever met Bluetooth hoofdtelefoons. Bijvoorbeeld de nieuwe Jabra Elite Active 75t. Een review van deze oortjes volgt spoedig, maar het geluid is werkelijk perfect met deze in-ears. Aan de rechterzijde zit een extra USB-C aansluiting en een micro-sd lezer. Fijn om zo bestanden uit te wisselen of foto’s of videos uit een GoPro of andere camera te halen. Dit werkt weer prima. Het testmodel met een i5 processor,16GB Ram en 256GB opslag blijkt voor het eerst ook in staat met video wat te kunnen doen. Dat was tot op heden 1 van de redenen voor mij om niet geheel over te stappen op een Chromebook. Nu met deze Intel rekenkracht, het schitterende ontwerp en de snelle opstart met vingerafdruk, is de C436 de laptop die ik van vergadering naar presentatie met me meeneem. Geen gezeul; een accuduur van een werkdag, verlicht toetsenbord en fluisterstil.

Flippen

Het beeldscherm is gemaakt om video op te kijken. Schermresolutie en de volledige breedte maken de kijkervaring perfect. Het scherm kan je 360 omdraaien naar de achterkant van het toetsenbord. Maar je kan het ook als een V op de zijkanten neerzetten en zo prima een filmpje kijken of een presentatie geven. De volume toetsen aan de zijkant blijken dan erg handig als je zo een film kijkt. Het beeldscherm kan je dus ook bedienen met je vingers. Asus lanceert binnenkort een eigen pen om het scherm als tablet te gebruiken. Ditmaal niet het zoveelste eigen protocol, maar compleet volgens de USI standaard. Dit is een consortium met specs om een universele stylus voor mobiele apparaten te malen. Zo kan je met zes pennen van verschillende merken (zolang ze maar aan de USI standaard voldoen) tegelijk op dit scherm werken. De Asus pen is nog niet leverbaar dus hebben we direct de HP USI stylus besteld. De pen werkt naadloos samen met de C436. Helaas is er geen mogelijkheid om de pen ergens op te bergen aan de laptop. Maar zo heb je wel een multifunctionele laptop.

Audio

Harman Kardon heeft getekend voor het ontwerp van de luidsprekers in de C436. De speakers zitten in een extreem lange en dunne rail onder het scherm. Deze rail projecteert het geluid op het scherm in de gewone stand. Het geluid is helder maar ook iel of dun. Het mist gewoon laag. Natuurlijk is dit een erg dunne laptop en zal het vast lastig zijn om daar veel laag uit te halen. Overigens klinkt het geluid zeker niet blikkerig zoals bij veel goedkope laptop. Het geluid is ruimtelijk en helder. Een volgende versie mag wat meer bas hebben. Wanneer je het scherm flipt, dan draait de rails mee zodat het geluid boven het scherm het geluid naar de kijker projecteert. De kwaliteit wordt niet beter in deze stand. Prima voor prive gebruik maar ongeschikt om op een beurs filmpjes in de flip stand te tonen. Een aangesloten bluetooth speaker heb je daarvoor en een echte filmbeleving wel nodig.

Chromebook ervaring

Tja en dan de ChromeOS ervaring. Chrome is een heerlijke browser. Google heeft met hun Gsuite een goede alternatieven voor Word, PowerPoint en Excell. Maar inmiddels heeft Microsoft ook goede Android apps die je op deze Chromebook kan gebruiken. Zo ontstaat er een theoretische rijkdom aan applicaties. De meeste zijn echter niet ontwikkeld voor gebruik op een laptop. Zo zijn bijvoorbeeld de zakelijke applicaties die ik veel gebruik, zoals PipeDrive (CRM) en Skype, niet goed bruikbaar. Het scherm is voor de PipeDrive app te groot en bij Skype valt zelfs een knop buiten het scherm. De claim van Google dat je honderdduizenden apps hebt, moeten we echt afzwakken. De meeste zijn ronduit niet lekker werkend op een laptop. De grootste ergernis is dat Google een verzameling bedrijfjes is wat intern niet alles goed op elkaar afstemt. Nieuwe functies komen niet tegelijk voor Gsuite (de betalende) gebruikers beschikbaar. Ik ben zo’n Gsuite gebruiker. Telkens bij nieuwe hardware blijkt dat Gsuite niet perfect werkt. Zo moet ik voor de betaalde Google account extra inspanning leveren om de vingerafdruklezer geactiveerd te krijgen. Dat kan beter. Bij mijn prive gmail account werkt de installatie van de vingerafdruk direct. Ik wil dolgraag van ChromeOS houden, maar het is momenteel nog een rommelige ervaring qua instellingen en mogelijkheden. De hoeveelheid apps maakt veel mogelijk, maar bijvoorbeeld een goede audio recorder om podcasts mee op te nemen, heb ik nog niet gevonden. Zo blijft de Chromebook net tekort schieten als primaire laptop. Voor sommige taken blijf ik afhankelijk van een Mac of Windows machine. Jammer want de hardware die Asus gemaakt heeft is schitterend en verdient een betere naadloze ervaring. Qua hardware is de C436 een professionele markt waardig.

Conclusie

Asus heeft een prachtige Chromebook gemaakt. Als de ChromeOS ervaring net wat beter was geweest zou het een dikke tien verdiend hebben. Door het ontbreken van enkele functies in het OS en het iele Harman Kardon geluid, krijgt deze laptop nu een score 9. De bijna perfecte laptop en waarschijnlijk de beste Chromebook van dit moment.

De ChromeBook Flip C436 is vanaf nu verkrijgbaar bij MediaMarkt, Bol.com, Coolblue, BCC en Wehkamp.  De i3 configuratie kost 899 Euro en de i5 configuratie met 8GB RAM en 256 SSD is 999 Euro.

*Noot na publicatie toegevoegd: binnen een paar dagen zitten er al krassen op de onder- en bovenkant. De kunststof behuizing met laklaag is erg gevoelig voor krassen. Zie foto’s.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • prachtige design
 • goede afwerking
 • dun ontwerp
 • touch screen
 • geen randen om scherm
 • HD scherm
 • vingerafdruklezer
 • dag lang accu
 • kleine USB-C lader
 • 360 flip scherm
 • USI pen ondersteuning
 • stil

THE BAD

 • geluid mist bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.