OnePlus smartphones opnieuw duurder, door 5G

Gisteren meldde OnePlus vol trots dat de nieuwe smartphones voor 2020 allemaal over 5G gaan beschikken. Inmiddels heeft OnePlus CEO Pete Lau laten weten dat de smartphones hierdoor opnieuw duurder worden.

OnePlus was ooit goedkoop

Toen OnePlus de markt betrad, kostte een OnePlus smartphone zo’n €270. Daarvoor kreeg je een goed display, maar vooral de nieuwste chipset en veel geheugen. Ook de camera’s waren goed voor die tijd. Een vlaggenschip voor een prikkie. Dit kon niet alleen door schaalvoordeel te behalen en duidelijke grenzen aan de productie te stellen, maar vooral ook door alleen in te zetten op directe verkoop. Geen importeurs, geen distributeurs, geen groothandels, geen winkeliers die mee snoepten van de marges op de toestellen. Bovendien kwam OnePlus doorgaans zo’n 5 maanden na de introductie van een nieuwe chipset op de markt. Daardoor draaiden ook die fabrikanten op volle toeren en was er geen schaarste, waar koplopers als Samsung, LG en Sony op dat moment mee moesten dealen. Een model dat Huawei enigszins kopieert met haar merk Honor.

Een exclusief merk bouwen

Dat gevoel van slim handelen en een sterke marketing, heeft OnePlus een enorme fanbase opgeleverd. Sterker nog, wanneer je een product launch van OnePlus bezoekt is er opvallend weinig pers. In de zaal zitten vooral fans die een kaartje kopen. Daar staat namelijk een goodiebag tegenover die meer waard is dan het kaartje voor het event. Ook personeel is volop aanwezig om te applaudisseren en juichen wanneer Pete Lou op het podium staat. Bijzonder om mee te maken.

Inmiddels heeft het merk dan ook een cultstatus verworven, iets dat OnePlus volop aan het uitbouwen is op verschillende fronten. Zo is het merk in Nederland toch gewoon in winkelschappen te vinden. Hiervoor zijn samenwerkingen opgezet met CoolBlue en BelSimpel. Wellicht nodeloos om te zeggen, de marges die deze partners krijgen zijn flinterdun. Net als Apple, heeft OnePlus een zeer sterke onderhandelingspositie aan tafel.

Jaar op jaar, opslag op opslag

Kijken we naar de productiestrategie van OnePlus, laat op de markt komen met de nieuwste chipset, houden ze die stevig vast. Daarnaast zijn de schaalvoordelen over de jaren enorm toegenomen door de aantallen die het merk wegzet. Tegelijk neemt het merk de logische, technologische vooruitgang als argument om de prijzen te laten stijgen.

Dit jaar is het de 5G chipset die het argument is voor de almaar oplopende kosten van de toestellen. Pete Lou benoemt dit tijdens een interview met Cnet. In 2019 kostte de goedkoopste OnePlus €599.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events