Let op: Corona Phishing mails in omloop

Microsoft OneDrive

ICT beveiliger Mimecast meld dat het al verschillende pogingen tot phishing heeft waargenomen, gericht op thuiswerkers. Onder anderen mails die vragen om op een nagemaakte Microsoft OneDrive omgeving in te loggen.

Mimecast vraagt thuiswerkers extra alert te zijn om phishing te voorkomen. De ICT beveiliger geeft de volgende tips mee aan thuiswerkers:

Klik niet op links in e-mails over corona

“Druk thuiswerkers op het hart om niet op links te klikken in e-mails waarin wordt gerefereerd aan het coronavirus. Veel beter is het om zelf naar de website of applicatie in kwestie te navigeren. Adviseer personeel ook om bij verdachte instructies of e-mails vanuit de werkgever direct bij hun leidinggevende te checken of dit een authentiek bericht is.”

Periodieke pauzes en vaste werkplek

“Veel thuiswerkers moeten werk nu combineren met zorg voor de kinderen. Vermoeidheid, stress en afleiding liggen op de loer. Dit vergroot de kans op fouten. Daarom is het belangrijk om regelmatig (korte) pauzes in te lassen. Ook is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over de werkplek en werktijden, zodat de afleiding minimaal is.”

Neem securitymaatregelen voor thuis

“Help thuiswerkers om basale beveiligingsmaatregelen te treffen. Denk aan het up-to-date houden van software, het inschakelen van de firewall, het gebruik van antimalware en het instellen van een sterk wachtwoord voor de router. Ook connected devices vormen een potentieel securityrisico. Verander in ieder geval het standaardwachtwoord.”

Gebruik MFA en VPN’s waar mogelijk

“Werkgevers doen er goed aan om toegang tot bedrijfsapplicaties en -gegevens indien mogelijk te beveiligen met multifactorauthenticatie (MFA). Dit biedt extra zekerheid over de identiteit van de gebruiker, wat wel zo fijn is als iedereen thuiswerkt. Overweeg ook een Virtual Private Network (VPN) om een aanvullende securitylaag toe te voegen.”

Maak alleen verbinding met het eigen wifinetwerk

“Als er meer mensen gebruikmaken van wifi, gaat dat ten koste van de snelheid. Dat kan irritaties opwekken. Wellicht ziet het onbeveiligde wifinetwerk van de buurman met een sterker signaal er dan aantrekkelijk uit, maar je weet nooit of dit netwerk te vertrouwen is. Benadruk tegenover thuiswerkers dat snelheid minder belangrijk is dan veiligheid.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.