Apple krijgt zware boetes in Frankrijk

Apple Mac Pro

Apple wordt zwaar beboet in Frankrijk. Voor het eerst let de lokale marktwaakhond een boete op van €1.1 miljard in het kader van het beperken van concurrentie en het misbruiken van haar macht. En niet alleen Apple is de klos. Ook inkopers Tech Data en Ingram Micro mogen een stevige boete opnemen in de boeken.

Hoogste boete van Autorité de la Concurrence ooit

Apple en haar groothandels krijgen deze boete vanuit Autorité de la Concurrence (AdlC), de marktwaakhond in Frankrijk. Het is de hoogste boete die deze instantie ooit heeft opgelegd. De grondslag voor de boete is dat Apple concurrentiebeperkende overeenkomsten sloot waardoor leveranciers werden voorgetrokken.

Verboden prijsafspraken

Ook zou Apple prijsafspraken hebben gemaakt met Apple Premium Resellers en Authorized Sellers zodat deze niet in een prijzenoorlog zouden geraken. Dit zou kunnen omdat deze verkooppunten volledig afhankelijk zijn van Apple.

Tech Data en Ingram Micro

Met betrekking tot Tech Data en Ingram Micro, zou Apple met beiden afspraken hebben gemaakt om elkaar niet te beconcurreren. Hiervoor krijgt Tech Data een boete van €63 miljoen en Ingram Micro een boete van €76 miljoen.

In beroep

Apple heeft al aan Cnet laten weten tegen de boete in beroep te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.