Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Joker met 5 sterren.

The Good
  • Bizar goed verhaal
  • Sterke casting

Joker kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Er was veel commentaar op. Waarom werd Jared Leto na zijn fantastische The Joker karakter in Suicide Squad niet gecast om de rol van Joker te spelen in de gelijknamige film. Joaquin Phoenix laat als Joker precies zien waarom. Er was een acteur nodig die stap voor stap veranderd in de psychopaat.

Joker

Geen origin story is zo vaak verteld als dat van Bruce Wayne aka The Batman. We weten allemaal dat zijn ouders in koele bloeden werden vermoord. Maar waarvan waren ze nou echt op de vlucht? En waren de excentrieke miljonairs zelf wel zulke schatjes? Dit zijn onverwachte vragen waar je als kijker ook antwoord op gaat krijgen in Joker.

Maar in deze film draait het natuurlijk allemaal om dé antiheld die Batman keer op keer weet dwars te zitten. Het is de eerste antiheld waarvan we het ontstaan zien en waarbij Warner Bros. en DC Comics een totaal onverwachte route hebben genomen.

De twee hebben voor het eerst teen brute actiefilm op het doek gezet. Het is meer een documentaire zonder een voice over. Een film die laat zien hoe Joker, of Arthur Fleck zoals hij eigenlijk heet, gewoon echt een mislukte jeugd heeft gehad. Hoe zijn moeder hem eigenlijk niet goed kon verzorgen en hij ook in zijn latere jaren totaal verknipt wordt opgevoed.

Zijn tegenspeler is een heel opvallende. Namelijk Robert De Niro. Een in Gotham grootse comedian waar Joker enorm tegenop kijkt.

Extra’s

In het doosje van de 4K uitvoering van Joker, vinden we naast de 4K uitvoering ook een reguliere Blu-Ray. Daar staat het gros van het bonusmateriaal op. De 4K versie is, opvallend genoeg, niet in HDR afgewerkt. Maar… dat is voor deze film zeker geen must. Er zitten bijna geen special effects in. We missen het dus ook niet echt.

Warner Bros. geeft ons een uitgebreide kijk in de keuken van Joker. We zien hoe de film tot ontwikkeling kwam, maar ook duiken we dieper in de rol van Joaquin. Het verknipte leven waar hij zich als Joker doorheen moet worstelen. Een deel van het bonusmateriaal is net zo indrukwekkend als de film.

Conclusie: Joker

Eigenlijk zien we een opeenstapeling van teleurstellingen die de man helemaal ten gronde richten. Sterker nog, je krijgt al snel medelijden met het karakter. Je begint zijn stommiteiten te begrijpen, al keur je ze af. Stiekem is het ook een stukje commentaar op het medische stelsel in de VS. Waar mensen de hulp niet krijgen die ze wel nodig hebben. Het is stiekem helemaal niet raar dat deze film zo veel prijzen heeft weten te winnen. Het is even iets anders, maar het is vooral heel erg goed.

Joker kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.