MWC: Huawei Mate Xs €2.499 exclusief Google Apps

Huawei Mate Xs

Het MWC gaat dan niet door, in hartje Barcelona heeft Huawei zojuist een tweede vlaggenschip zonder Google gepresenteerd. De Mate Xs is een 8 inch variant op de Mate X van afgelopen jaar. Ditmaal met HMS in plaats van GMS.

Focus op Huawei App Gallery

Opnieuw krijg je het beste wat het bedrijf technologisch te bieden heeft, maar zonder Google’s apps. Hoewel een groot deel van de presentatie in het teken stond van het stimuleren van de app ontwikkeling voor de eigen app store, is dir voor Nederlanders nog niet echt dik gevuld. En dat kan mensen er weleens van weerhouden om in dit toptoestel te stappen.

Opvouwbaar display

Waar ik me bij de opvouwbare smartphones van Samsung en Royole aan stoor, zijn de geultjes die ontstaan wanneer een scherm naar binnen wordt gevouwen. Bij de Huawei Mate X en Mate Xs is dit geen probleem. Hoewel het heel onnatuurlijk voelt, vouwen de schermen naar buiten op. Deze scharnierwerking zorgt ervoor dat je geen hinderlijke geul ziet. Wel zien we in een vrij extreme kijkhoek een grijze balk over de vouw in het scherm vallen. Maar wanneer je recht voor het toestel zit, valt deze echt totaal niet om.

Fysiek sterkere hardware

Het scharnier heeft van Huawei een stevige update gekregen, maar dat niet alleen. De polymeerlaag die het display moet beschermen, is dubbellaags uitgevoerd. Huawei benadrukt dat dit polymeer drie keer zo duur is als goud. Een stevige investering dus. Het resultaat is ook dat het scherm 80% sterker is. Met een opvouwbaar display kun je geen Gorilla Glass gebruiken omdat dit te stijf is. Huawei zoekt duidelijk naar een oplossing om tot een sterker display te komen. Geen overbodige luxe. Dit scherm loopt immers rondom het toestel.

Huawei Mate Xs Scharnier

Ook de gebruikte metalen hebben een flinke upgrade gekregen. Zo gebruikt Huawei nu Zirconium-based liquid metal. Deze legering is 30% sterker dan titanium.

Leica Quad Camera

Je krijgt van Huawei een Leica Quad Camera mee in het toestel. Dit begint met een 40 megapixel 27mm f/1.8 RYYB groothoek. Je krijgt ook een 8 megapixel 80mm f/2.4 telelens met OIS, een 16 megapixel 17mm f/2.2 groothoek en een ToF 3D camera.

Met deze combinatie behaal je maximaal 45x zoom waarvan 3x optisch en 30x digitaal. Macro fotografie kan vanaf 2.5CM. Beeldstabilisatie is een combinatie van OIS en AIS.

De snelste chipset

Huawei heeft met de Huawei Mate Xs opnieuw een snelheidsmonster neergezet. Ditmaal op basis van haar eigen HiSilicon Kirin 990 chipset met 5G. De CPU moet zo’n 23% sneller draaien en de GPU heeft een snelheidswinst van 39%. De NPU, die voor de AI zorgt, heeft een boost van 460% gekregen. Ook het energieverbruik is verbeterd. De CPU heeft een 23% lager energieverbruik en de GPU is 32% omlaag gegaan. Ook nu scoort de NPU weer het sterkst. Hier is de winst 290%. Met het nieuwe 5G modem worden nu de 8 belangrijkste 5G banden ondersteund met het toestel. Hierdoor zou de download snelheid 88% hoger zijn komen te liggen dan die van de Samsung Galaxy Fold 5G.

Langer gebruik

De Huawei Mate Xs wordt voorzien van een 4.500mAh accu. Dat is fors. Deze kan in 30 minuten met de snellader, 50% worden geladen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.