Geen tweedehands ebooks meer via Tom Kabinet

Het leek een handige handel, maar het Europese hof legt de verkoop van tweedehands ebooks aan banden. Een niet al te slimme keuze, vinden we hier bij GadgetGear.

Het Europese Hof heeft namelijk ondervonden dat een ebook niet aan slijtage onderhevig is. Hierdoor is er geen spraken van waardedaling en ontstaat er een oneerlijke concurrentie op de markt.

Bekijk je het eBook als een stuk digitaal entertainment, zou je de vergelijking kunnen trekken met de traditionele handel in films en games. Hoewel de digitale media dragers gebruikssporen kunnen bevatten (krasjes op CD’s, hoesjes etc), blijft het digitale product perfect. Met de opkomst van digitale marktplaatsen voor games en films, zien we ook dat die geen restwaarde hebben nadat een consument deze heeft aangeschaft.

Bovendien schaf je als consument bij vele digitale producten slechts het recht tot gebruik aan. De leverancier is gerechtigd om na enige tijd dit gebruik in te trekken. Bijvoorbeeld omdat de leverancier geen zin meer heeft om de servers van een game online te houden.

Met deze marktmodellen, zal de handel in gebruikt entertainment dan ook afsterven. De tweedehands schappen van zaken als Game Mania en CeX zullen langzaam leegraken. De entertainment leveranciers krijgen de hele keten in handen en de consument zal onder de streep veel meer gaan betalen.

Voor Tom Kabinet is het voor nu, over en uit. Het is al niet meer mogelijk om nieuwe accounts aan te maken en per 15 februari gaat de dienst om je gebruikte ebook te verkopen dan ook echt offline.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram