Review: Huawei Nova 5T, de Honor 20 een tikje mooier

Huawei Nova 5T

Afgelopen juli 2019 lazen jullie bij ons de review van de Honor 20. Het laatste vlaggenschip met Google Mobile Services erop van Honor. We bestempelden het toestel toen als een entertainment beest. Inmiddels is er ook een Huawei variant, de Huawei Nova 5T.

De nova series van Huawei is een serie die veel meer een lifestyle focus heeft. Daarmee komt de serie erg dicht bij de doelgroep van Honor. Het is dan ook de styling van het toestel die flink is aangepast en stiekem iets mooier is geworden… maar dat is persoonlijke smaak. In hoeverre de Huawei Nova nog steeds haar broek op kan houden, lees je hier.

Huawei Nova 5T Unboxing

We vinden de Huawei Nova 5T in een nette, witte Huawei doos. Wat vooral opvalt, is dat Huawei geen transparante back-cover meelevert. Iets dat met steeds meer merken de standaard is. Overigens is de unboxing gelijk aan die bij de Honor 20.

 • Huawei Nova 5T
 • SIM tool
 • USB-C naar 3,5mm kabel
 • USB-A naar UAB-C laadkabel
 • 22,5 Watt Huawei SuperCharge USB-A lader

Design

We ontvingen de prachtige Midsummer Purple uitvoering van de Huawei Nova 5T. Hoewel het toestel uiterlijk grotendeels overeenkomt met de Honor 20, is het ontwerp van de achterkant echt radicaal aangepast. Het Nova logo in het zilver heeft echt een 3D effect, maar over de hele achterkant komt het Nova logo in een grid terug. Bovendien zijn er prachtige kleurscharkeringen te zien wanneer licht reflecteert op het toestel. Echt een prachtstukje van Huawei.

Achterop heeft het toestel een camera bump. Deze is niet al te hoog, maar wel erg lang. Hij huisvest de LED flitser en drie van de vier camera’s van het toestel. De Macro camera zit namelijk naast de camera bump.

Huawei Nova 5T

De vingerafdrukscanner zit bij deze smartphones in de power knop. Net als Sony lang heeft gedaan. Wat ons betreft een logische en handige plek voor deze functie.

Huawei Nova 5T

Display

Huawei voorziet het toestel van een 6.26 inch display. Het is een LCD display met een gat erin voor de camera. Honor was het eerste merk dat deze displays in smartphones verkocht, maar het lijkt vooral Samsung te zijn die er echt mee weet op te vallen. Nu krijgt het concept onder Huawei nog een kans.

Huawei Nova 5T

De kijkhoek van het LCD display is zeer goed. Het is prettig kijken op het toestel en anderen kijken gemakkelijk met je mee. Het LCD display heeft een FullHD+ resolutie en dat is heerlijk voor iedereen die lekker series en films gaat streamen op het toestel.

Android 9 en EMUI 9.1.0

Een ander subtiel verschil tussen Honor en Huawei is de grafische schil. Waar je de Honor 20 met Magic UI 2.1 koopt, koop je de Huawei Nova 5T met EMUI 9.1.0. De twee grafische schillen zijn ruim een jaar geleden uit elkaar gegaan, maar in de praktijk merken we nog bijna niets, behalve de thema’s en dat Huawei toch minder bloatware op het toestel zet. Zo duwt Huawei alleen de booking.com app bij je naar binnen.

Het fijne aan EMUI blijft de desktopmodus die ook in dit toestel aanwezig is. Hang je via USB-C een monitor aan deze smartphone, opent het toestel daar een desktopmodus op. Toetsenbord eraan, muis eraan en je hebt een praktisch volwaardige desktopcomputer op zak. Ideaal!

Specs

De Huawei Nova draait op de HiSilicon Kirin 980 chipset. Dit is dé high-end chipset van Huawei uit 2019. Het is een 7nm chipset en daarmee niet alleen snel, maar ook energiezuinig. Met de 3.750mAh accu, maak je met gemak de dag vol met dit toestel.

De snelle chipset heeft in ons toestel een royale 6GB aan werkgeheugen. Daarmee is het toestel echt lekker snel in gebruik. Ook de wat zwaardere apps wisselen lekker vlot. Met 128GB aan opslagruimte, zal je ook niet snel iets tekort komen.

Fotocamera’s

Achterop krijg je dus vier camera’s. De meest opvallende is de macro camera. Deze heeft slechts 2 megapixels, maar de afbeeldingen zijn zeker wel opvallend scherp. Wel moet je er rekening mee houden dat de scherpte / diepteverhouding niet heel groot is. Iets dat redelijk normaal is bij macro fotografie. De macro camera is niet heel lichtgevoelig, dus je schiet de mooiste plaatjes bij daglicht.

En dan de main camera. 48 megapixels krijg je om mee te werken. Deze is met f/1.8 ook nog eens zeer lichtgevoelig. Ook de beeldstabilisatie helpt bij het scherp vastleggen van afbeeldingen bij weinig licht. De 48 megapixel camera krijgt daarbij hulp van een 2 megapixel dieptecamera.

De telezoom speelt een beetje vast. Was dit bij de Huawei P30 Pro nog een losse camera, bij de Nova 5T gaat het feitelijk om het croppen op de 48 megapixel beeldsensor. Daardoor krijgt jouw foto een lagere resolutie bij gebruik van de telezoom. Iets dat we bij heel veel merken terugzien. Ach… het is een manier om het te doen en de afbeeldingen blijven scherp en groot. Dit komt mede doordat het croppen erg veel ruimte overlaat voor elektronische beeldstabilisatie. Daar behaal je dan de winst.

Tenslotte is er nog een groothoek camera. Deze heeft een eigen beeldsensor van 16 megapixels. Hij is iets minder lichtgevoelig, maar legt nog steeds prima afbeeldingen vast.

Selfie camera

In de Huawei Nova 5T zit een selfie camera met een waanzinnige resolutie van 32 megapixels. Bovendien is er een speciale panorama modus waarmee je meer van de achtergrond kan laten zien. Ideaal voor iedereen die zichzelf graag laat zien.

Videocamera’s

Op de selfiecamera, film je met maximaal FullHD en 30 frames per seconde. Op de main camera en de overige camera’s achterop, haal je 4K op 30 frames per seconde. Erg prettig. Wil je slow motion opnamen maken, kun je het aantal frames op laten lopen tot 960 frames per seconde, maar dan moet je er wel voor kiezen de resolutie omlaag te gooien naar 720p. Dat is ongeveer DVD kwaliteit.

Conclusie: Huawei Nova 5T

De Honor 20 was een entertainment beest, en eigenlijk is de Huawei Nova 5T dat ook nog steeds. Bovendien zijn ook de nieuwe beelden die we met de camera hebben geschoten, wederom enorm goed voor dit prijssegment. Maar het toestel komt wel met één wrang detail. Voor het nieuwe uiterlijk betaal je namelijk heel wat meer. De introductieprijs van de Huawei Nova 5T ligt boven die van de Honor 20, die inmiddels ook in prijs aan het zakken is. Ja, dit toestel is een aanrader, maar we raden je vooral aan om de Honor 20 te kopen en zo heel wat geld in de zak te houden.

Huawei Nova 5T kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Veel rekenkracht voor weinig
 • Sterke camera's
 • Enorm mooi ontwerp
 • Snel genoeg voor de betere games
 • Mooie, complete levering

THE BAD

 • De Honor 20 is hetzelfde toestel en inmiddels heel wat goedkoper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huawei Nova 5T kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl