Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: GilletteLabs Heated Razor; Is verwarmd scheren hete innovatie?

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Verwarmde strip biedt op zich een positieve ervaring
  • Prima scheeroplossing

THE BAD

  • Hoge prijs scheermes en losse cartridges
  • Matige productpresentatie
  • Beperkte bouwkwaliteit
  • Meerwaarde verwarmde strip beperkt

De Heated Razor zou ontworpen zijn “om van het scheren een wellness-beleving te maken. (…) Het gevoel dat je ervaart van een scheerbeurt met een warme handdoek – net als bij de barbier.” Prikkelend PR-verhaal. De scheerinnovatie waar we al jaren op wachtten zonder het zelf te weten?

Het cartridge-scheermes lijkt eigenlijk al jaren uitontwikkeld te zijn. Sinds de Mach 3 eind jaren ’90 hebben we eigenlijk weinig interessante zaken geïntroduceerd zien worden behalve meer mesjes op de cartridges (navul-mesjes). Gillette zit momenteel op vijf mesjes dat ideaal zou zijn, waar de wetenschap stelt er geen praktische voordelen zouden zijn aan het uitvoeren van een cartridge met meer dan drie mesjes.

De implementatie van een verwarmelement is een probeersel van GilletteLabs in samenwerking met Braun. Hoewel de scheermes sinds vorige maand uit is in Nederland, werd deze sinds de presentatie op CES eind 2018 al verkocht via een crowdfundcampagne. Dit zou het mogelijk gemaakt hebben om het product eerder op de markt te krijgen, hoewel er in dit geval een flinke meerprijs aan vast zit. De Heated Razor moet immers 200 euro kosten. Maar wie weet of we de verwarm-technologie nog gaan terugvinden in goedkopere iteraties van Gillette-producten en wellicht zelfs in licentie aan anderen.

Daadwerkelijk een barbiers-ervaring met warme doeken verwachtten we natuurlijk niet van de Heated Razor, noch dachten we dat we gesprekken over voetbal, MMA en maatschappelijke topics kunnen voeren zoals uw reviewer zo nu en dan doet met zijn barbier van keus. Maar we waren toch benieuwd of in termen van comfort er noemenswaardige stappen gezet zijn met het idee van de Heated Razor.

 

Sleutel-features

  • Cartridges met vijf mesjes en precisietrimmer
  • Flexdisc-technologie, beweegbare cartridge in twee richtingen
  • Magnetisch dockingstation met draadloze laadfunctie
  • Verwarmingsstrook in de cartridge met twee temperatuurstanden

 

Uitpakken

De Heated Razor komt verpakt in een soft afgewerkte, luxe ogende verpakking met een soortgelijk afgewerkte sleeve. We hebben het over een high-end product met navenante prijs (later meer hierover), dus je verwacht wel wat luxe. Wanneer we de doos openen zien we meteen de Heated Razor en daaronder een laag met de accessoires; de oplader, dock (‘houder’) en een tweede cartridge.

That’s it. Geen reiscase en zelfs een bescherm-cover voor de cartridge ontbreekt. Zaken waarvan het lastig te geloven is dat de productiekosten een drempel waren. Technisch gezien zou je de houder van de tweede cartridge hiervoor kunnen gebruiken, maar erg praktisch werkt dit niet. Voor de prijs die de Heated Razer moet kosten hadden we ook minimaal twee extra cartridges gewenst. De softe afwerking van de doos is dus ook echt het enige premium aan de uitpakervaring, maar uiteindelijk is het een kartonnen doos met het product erin. Dan vind ik de duidelijk op milieuvriendelijkheid gerichte dozen die we vaak gebruikt zien worden voor andere producten, meer hebben.

 

Ontwerp

De Heated Razor is een flinke jongen, waarschijnlijk door de accu en de verwarmingsimplementatie. Wanneer we het oppervlak met cartridge bekijken zien we dat het verwarmingselement bestaat uit een strook onder de rubberen strip. De strip is onderdeel van de houder, niet van de cartridge.

Echt als revolutionair komt de oplossing dus niet over. Wat snel google-werk leert dat het patent voor een implementatie waarbij de mesjes zelf verwarmd worden, bij een andere partij ligt en pogingen tot een goed werkend exemplaar nooit tot een productieklaar ontwerp geleid heeft. Dus kennelijk was dit op het moment het maximale wat gebracht kon worden met betrekking tot het realiseren van een verwarmde scheermes.

Als we de elementen waar de scheermes uit opgebouwd is beoordelen moeten we zeggen dat deze redelijk standaard over komen. De Heated Razer is niet beter gebouwd dan verschillende andere cartridge-scheermessen die je in een pakket van een paar tientjes krijgt en er wordt geen gebruik gemaakt van materialen die hoogwaardiger overkomen.

Bovenop de Heated Razor zien we een powerknop waarmee tevens de standaard hoge (50℃) en een lagere (43℃) warmtestand ingeschakeld kan worden. Ook zien we de lichtstrip die deze twee standen met een respectievelijk oranje en gele kleur aangeeft (op de foto’s niet echt duidelijk te zien, maar in werkelijkheid is het verschil tussen oranje en geel gewoon duidelijk).

De cartridge is uitgevoerd met vijf mesjes die van het beste type zijn die Gillette momenteel in het assortiment heeft. De cartridge beweegt in de houder zoals de meeste scheermessen mee met de stand van de huid en daarnaast ook zijwaarts langs de ronde uiteinde (de zogenaamde ‘flexdisc-technologie’).

Dock

De dockingstation, die tevens functioneert als oplader, is lekker zwaar en komt hierdoor premium over. Gillette koos helaas wel voor een glossy zwarte plastic afwerking. De houder van de Heated Razer vormt geen uitzondering op de kwetsbare eigenschappen die we doorgaans merken bij pianolak plastic. Een paar keer tikken met de nagel leverde al de nodige krassen op.

De dock werkt magnetisch en de scheermes valt zonder moeite stabiel te plaatsen zodra je weet wat het idee precies is; het blijft het een slecht idee om de houder te verplaatsen terwijl de Heated Razer geplaatst is, omdat onder een hoek de scheermes al snel een duik neemt. Zoals aangegeven hebben we geen cartridge-cover wat het extra belangrijk maakt om een vallend scheermes te voorkomen.

Laden

Animated GIFWanneer we de Heated Razer plaatsen brand een ‘ademende’ indicator op de houder en rond de powerknop en schakelt de scheermes zichzelf uit als deze op dat moment ingeschakeld staat. Volledig opladen van de scheermes duurt 60 minuten. We vragen ons af of het haalbaar was geweest om een accu in de houder te verwerken, zodat deze een tijdje zonder oplader had kunnen werken. De meeste mensen hebben geen stopcontact in de badkamer, dus het zou een meerwaarde hebben om de dock als een soort powerbank te kunnen gebruiken.

Verder denken we dat het logischer was om als oplaad-oplossing voor USB-C te kiezen. Niet alleen kan de gebruiker dan zelf een powerbank gebruiken en de houder alsnog in alle badkamers plaatsen, maar ook is het handiger wanneer je de Heated Razer ergens in de buurt van apparaat met een USB-poort die van stroom voorzien is, oplaadt. Steek je hem ergens in bijvoorbeeld een desktop, televisie, USB-hub of monitor, spaar je weer een stopcontact uit. Steeds meer stroomstrips zijn ook uitgevoerd met één of meerdere USB-laad-aansluitingen.

 

Gebruik

Scheren

Als regulier scheermes functioneert de Heated Razor zeer goed. De vijf-messen-oplossing scheert langs de standaard scheer-aanpak van uw reviewer perfect na twee halen (eerste keer met de haargroei mee en dan tegen). De precisietrimmer aan de achterzijde van de mes werkt naar behoren. De zogenaamde flexdisc-technologie waarbij de cartridge ook langs de disc aan de uiteinde van de houder beweegt merkten we niets van. Eigenlijk snappen we de meerwaarde van het idee ook niet aangezien tijdens een scheerbeweging een mes niet in die richting beweegt. Een beweegmogelijkheid over de as zou logischer zijn.

Heated

De focus moet echter liggen bij de meerwaarde van de verwarmde strip. Wanneer we de Heated Razer aanzetten warmt deze in enkele seconden op. De verwarmde strip voelt prima aan. Om een indicatie te geven van de hitte: In de hoogste stand, wordt het onprettig wanneer de scheermes op dezelfde positie gehouden wordt voor een langere tijd.

We durven wel te stellen dat de verwarmde strip een meerwaarde vormt voor de scheerervaring en dat geen van de oplossingen met warm water een soortgelijke ervaring kunnen geven omdat water in de gootsteen en uiteraard de mesjes in cartridge zelf te snel afkoelen. Iets dat in de buurt komt van een warme handdoek, kunnen we het met de beste wil van de wereld niet noemen, noch kunnen we spreken van wellness-gerelateerde termen, maar dit zal voor niemand een verrassing zijn.

We vragen ons ook af of de verwarmde strip op een andere manier niet meer effect zou hebben. Doordat we gebruik maken van scheerschuim wordt de warmte immers extra geïsoleerd. Zou een tweede warmtestrip aan de bovenzijde misschien een extra effect hebben? Dit zou echter ook lastiger te realiseren zijn qua ontwerp. Hoe dan ook, uiteindelijk voelt de warme strip precies aan als wat het is: een warme strip. Vormt het een meerwaarde voor de scheerervaring? Sure, best wel. Maakt niets dat ook maar enigszins in de buurt komt van de prijs die je er in eerste instantie plus op langere termijn ervoor betaalt.

 

Conclusie

We moeten concluderen dat de Gillettelabs Heated Razor uiteindelijk precies de ervaring biedt die je zou verwachten wanneer je de scheermes bekijkt, en niet in de buurt komt van hoe Gillette deze presenteert. Het is een prima scheermes met een warmtestrip en daar blijft het bij.

Gillette faalt in de poging gedaan het geheel te doen aanvoelen als een premium ervaring. Naast dat het scheermes als niets bijzonders voelt, valt de presentatie valt tegen in termen van verpakking en meegeleverde accessoires.

De verschillende elementen, combinatie van de oplaaddock, warmtestrip, uiterlijke zaken en kwalitatief hoogstaande scheercartridge maakt het wel specialer dan je standaard oplossing en vertegenwoordigen naar onze mening een meerwaarde voor de scheerervaring. Deze meerwaarde loopt echter verre van in lijn met het prijskaartje dat aan de Heated Razor hangt. Hoewel dit wel vaker het geval is met premium-oplossingen, denken we dat zelfs mensen die een overdreven waardering hebben voor iets nieuws of afwijkend, de Gillette’s Heated Razor zullen laten liggen.

Een premium-prijs zit ook vast aan de losse cartridges. Op het moment van schrijven betaal je voor 8 cartridges 50 euro. Dit is gewoon de hoofdprijs voor een setje navul-scheermes-cartridges. Nu is het ook weer niet uitzonderlijk; Gillette’s Fusion Proglide navulscheermesjes zitten bijvoorbeeld op € 41,50 voor 8 cartridges. Dat je voor een setje van 8 cartridges voor de veelgeprezen Mach3+ ongeveer de helft betaalt kun je toewijzen aan verschillende elementen als een inferieure smeerstrip of toegepaste mesjes.

Of dit in de praktijk ook zaken zijn waar een verschil mee gemaakt wordt tijdens het scheren… Lastig te zeggen. Uw reviewer heeft een huid welke bekend staat als gevoelig en een baardgroei die als medium tot zwaar gezien kan worden en heeft aan de verschillende drie-messen-oplossingen een prima scheeroplossing. En hoewel het verschil in scheerervaring gemerkt werd toen de Heated Razor getest werd, is het niets dat in de buurt komt dat het totale prijsverschil verantwoordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.