Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dr. Kawashima’s Brain Training met 3.5 sterren.

The Good
  • Erg leuke, uitdagende spelletjes
  • Creatief gebruik van de stylus
  • Verslavend leuk
The Bad
  • Het spel oogt wat ouderwets
  • De tips van de Dr. kunnen snel irritant worden
  • Er zijn teveel (gratis) alternatieven op deze eenvoudige spelletjes om de prijs te verantwoorden

Dr. Kawashima’s Brain Training kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Hij is terug, Dr. Kawashima! Na een enorme hit te zijn geweest op de Nintendo 3DS, is Dr. Kawashima’s Brain Training terug op de Nintendo Switch. En ja, dit is een game waar je echte Nintendo hardware bij krijgt!

Unboxing

Je kunt de game in de Nintendo eShop kopen, maar koop je hem in de winkel, krijg je een leuke bonus. Namelijk een echte Nintendo Switch stylus. Oké, de meeste stylussen die er voor tablets zijn, zullen op de Switch werken. Maar dit is er één van Nintendo. Één voor de fans dus!

Dr. Kawashima’s Brain Training Uitgepakt

Dr. Kawashima

Dr. Ryuta Kawashima is een neurowetenschapper uit Japan. Hij schreef ooit een boek over hoe je je hersenen het beste kunt trainen. Om ze jong te houden. Op basis van dit boek, verschenen in 2005 de eerste games voor de Nintendo DS die miljoenen exemplaren verkochten.

Hij kreeg de smaak te pakken en bracht hierna met Namco Bandai een game voor de iPhone en met Chimera Entertainment bestormde hij PC en Mac. Hij bracht zelfs nog een Kinect game uit voor de Xbox 360. In 2012 verscheen zijn laatste titel op de Nintendo 3DS, namelijk Brain Age: Concentration Training. Zijn laatste verschijning was in 2018 in Super Smash Bros. Ultimate.

De kracht van de titel zat er ook in, dat Nintendo non-gamers aan het gamen kreeg. Ook ouders pakten de spelcomputer om met de puzzels van Dr. Kawashima te spelen.

Tussendoor geeft de dokter ook regelmatig feitjes uit onderzoeken over de hersenleeftijd. In een onderzoek in 2017 werden veel van deze bevindingen weerlegd. Daar uit kwam naar voren dat veel vormen van spelletjes spelen bijdragen aan een lagere hersenleeftijd. Maar dat onderwerp laten we nu even lekker links liggen.

Arjan Olsder speelt Dr. Kawashima’s Brain Training

Dr. Kawashima’s Brain Training

Wie het een beetje heeft meegekregen, weet dus dat Dr. Kawashima’s Brain Training draait om het trainen en fit houden van je hersenpan. Dit doet Dr. Kawashima’s Brain Training door een uitdagende collectie kleine opdrachten aan te bieden, aangevuld door bijvoorbeeld Sudoku’s op verschillende niveaus.

Hoe ziet zo’n opdracht eruit? Het eerste dat je moet doen is steen, papier schaar. Het is een Nintendo Switch game uitgegeven door Nintendo zelf, dus natuurlijk moet dat op een creatieve manier. Namelijk met de infrarood sensor op de rechter joy-con. Die kan prima meten wat de vorm van je hand is. Erg leuk. Maar het gaat er natuurlijk niet om dat je gokt. Het gaat erop dat je nadenkt.

Je krijgt namelijk de hand van de tegenstander te zien en je krijgt de opdracht om te winnen of te verliezen. Holy shit… die zag ik de eerste keer niet aankomen. 80 jaar zou ik zijn op mijn snelheid… kak!

Gelukkig krijg je al snel nieuwe metingen en zakt je leeftijd erg vlot. Je krijgt ook echt handigheid in de oefeningen die Dr. Kawashima’s Brain Training je geeft. Regelmatig speel je nieuwe oefeningen vrij om de variatie erin te houden.

Wat toen irritant was, en irritant blijft, is het oeverloze geleuter van Dr. Kawashima in het spel. In het begin is het praktisch, leuk en handig, maar al snel wil je gewoon door. En dan blijft die kop van Dr. Kawashima maar opduiken en ongewilde adviezen geven. Nee, dat is er nog steeds niet uit.

Ook is de interface niet altijd even handig. Als ik kijk naar Sudoku bijvoorbeeld. Daar kun je voor de notities wel cijfers aantikken, maar bij het invullen moet je cijfers tekenen. Bij bepaalde cijfers zoals de 5, gaat dit lang niet altijd goed. Bij het invullen van antwoorden op rekensommen kan datzelfde euvel je score aardig breken. Ook zien we bij de Sudoku’s geen Sudoku generator. Met andere woorden, ben je door de puzzels heen, kun je er alleen voor kiezen om oudere puzzels nog eens te doen. Jammer.

Grafisch stelt het allemaal niet heel veel voor, maar daar leent de titel zich ook echt niet voor. Dat zou alleen maar afleiden terwijl de titel toch echt een duidelijk doel heeft. Bovendien is de game je non-stop aan het belonen en dat voelt echt lekker.

Conclusie: Dr. Kawashima’s Brain Training

De hit op de Nintendo DS kwam vooral tot stand omdat iets als Dr. Kawashima’s Brain Training er nog niet was. Inmiddels stikt het, zeker op mobiel, van dit soort spelletjes. En die kosten naar verhouding geen drol… Als ze al iets kosten. Ik ben blij dat deze game terug is op de Switch, maar dat is misschien toch vooral uit nostalgie.

Dr. Kawashima’s Brain Training kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.