Logo GadgetGear.nl
Teufel Definion 3S Speakerset
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Teufel Definion 3S speakerset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig gedetailleerd geluid
  • Zeer zuiver
  • Erg compact voor het grootse geluid

THE BAD

  • Zo goed de speakers zijn, zo slecht is de meegeleverde voetplaat. Onze tip, laat die lekker in de doos zitten.

Voor onze home cinema hebben we de afgelopen maanden gebruik gemaakt van een wel heel bijzondere SCA 3-weg speakerset. De Teufel Difinion 3S. Prachtige, houten speakers van Duitse makelij.

Unboxing

Teufel levert de Definion 3S in drie dozen. Iedere speaker zit in een eigen doos. Daarnaast zitten de twee voetplaten in een losse doos. Kabels moet je zelf regelen. Bedenk je dat dit een high-end speakerset is. Dus zorg voor een fatsoenlijke kabel šŸ˜‰

Design

De Definion 3S is afgeleid van de Definion 3 set. Het is niet zo zeer een miniatuur, maar een zogenaamde boekanplankspeaker uitvoering. Dat wil zeggen dat het geen complete zuil is, maar een speakerkast met twee van de 4 drivers die in de grote zuilen zitten.

De Teufel Definion 3S is in twee varianten verkrijgbaar. Een witte en een zwarte variant. Bij de witte is de frontplaat wit gespoten waardoor de speaker iets meer elan krijgt. De zwarte is wat meer neutraal.

Teufel heeft de speakers niet van een rooster of gaasje voorzien. Hierdoor zijn de drivers goed te zien, wat bijdraagt aan een stoer, studiokarakter.

De meegeleverde voetplaten zijn van MDF en kunnen onder deze speakers worden geplaatst. Hierdoor worden ze iets verhoogd. Tijdens het monteren ontdekten we dat de uitlijning van de voetplaten bij montage te wensen overlaat. Bij plaatsing op de voetplaat, kun je de speakers wel gemakkelijk uitlijnen. Het gewicht van de speakers houdt deze op hun plek. Eventueel kun je, zoals wij hebben gedaan, een stukje dubbelzijdige tape gebruiken om wat meer frictie te krijgen tussen de twee. Gezien de prijsstelling van deze speakers, vinden we dat Teufel dit beter had moeten uitvoeren.

Teufel Definion 3S Speakerset

Akoestiek

Optisch lijken we hier te kijken naar een 2-weg systeem, maar schijn bedriegt. Teufel heeft namelijk haar SCA (Synchronized Coaxial Acoustics) drivertechniek gebruikt. Hierdoor is de Definion 3S wel degelijk een 3-weg systeem. Het geheim zit hem in de bovenste 16CM driver.

De SCA technologie van Teufel laat het namelijk toe om een tweeter middenin een grotere driver te plaatsen. In deze setup zit de tweeter dus in de driver die verantwoordelijk is voor het middenbereik.

De 14cm driver eronder is de woofer die de lage tonen neerzet. Die is ook nog eens voorzien van een bassreflexbuis. Deze woofer noemen ze ook wel een wok-woofer door de vorm. Het gaat hier om een woofer met een CFK membraam op basis van carbon. Met haar 14 CM heeft deze woofer toch een grensfrequentie van 50Hz.

Teufel Definion 3S Achterkant

Ruimtebesparing is niet het enige voordeel dat Teufel uit de SCA technologie haalt. Deze speakers hebben namelijk ook geen last van faseverschuiving. Iets dat in een stereobeeld erg kan opvallen wanneer de tweeter en de driver voor de middentonen verder uit elkaar zitten. Het geluid heeft nu een heel duidelijke focus gekregen. Het maakt nu niet meer uit hoe je de speaker plaatst wanneer je er een zuiver geluid uit wilt trekken.

Met deze opbouw heeft de Definion 3S van nature een iets zwaardere bass. Hierdoor is het geluid iets warmer, maar zonder ook maar iets aan detail in te leveren. Hierdoor laten deze speakers zich ook prima lenen in een opstelling waarbij je films en series kijkt. Al blijft het gebruik van een sub daar nog wel een sterke toevoeging. Zet je een mooi stukje gitaar op. Denk bijvoorbeeld aan Milow met Lay your worries down, dan klinken deze speakers echt spatzuiver. Echt alsof je in de studio aanwezig bent.

Teufel Definion 3S SCA driver

Ik heb deze speakerset getest met de Sonos Amp.

Conclusie: Teufel Definion 3S

Het is eigenlijk zeer spijtig dat de voetplaten van deze speakerset niet heel goed zijn ontworpen. Ze doen echt afbreuk aan de verder erg sterke opbouw van deze speakerset. Zou ik deze set kopen, zou ik zeker overwegen om de voetplaten niet eens te plaatsen. Laten we de voetplaten buiten beschouwing, houden we een bijzonder interessante boekenplank speakerset over. Misschien een tikkie groot voor het segment, maar qua geluidsweergave zo compleet dat we daar prima mee kunnen leven. Voor dit formaat is het geluid simpelweg legendarisch!

EĆ©n reactie

  1. Thnx en voor meer bass is de vloedstand met twee woofers perfect. Sinds een paar week in huis. Wat een kei van een speaker is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.