Review: Sony Xperia 5 is even lekker anders

Sony Xperia 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Wanneer ik met een hoekige smartphone, loopt, denkt iedereen meteen dat ik een Sony in de hand heb. De rechthoekige toestellen zijn echt een trademark van het Japanse merk geworden. Maar de Japanners zijn ook eigenwijs. Het scherm bestrijkt nog steeds niet de hele voorkant. Zouden de Japanners het bij het rechte eind hebben?

Unboxing

De laatste jaren zien we bij het uitpakken van toestellen, dat fabrikanten steeds vaker willen dat je een smartphone direct kunt gebruiken. Zonder geklooi. Dus een screenprotector zit er doorgaans meteen al op en een transparante backcover is eerder regel dan uitzondering… behalve bij Sony.

In de verpakking vinden we een USB-A lader en een USB-A naar USB-C kabel. Netjes. We vinden geen SIM tool, want de sim tray is met de nagel te openen. We vinden een USB-C naar 3,5mm audio adapter, maar geen USB-C headset. Wel een 3,5mm audio headset. Ergens is dat best logisch. Maar de kwaliteit van deze oordopjes is zo goedkoop, dat Sony er beter aan had gedaan een screenprotector te plaatsen en een simpele backcover mee te leveren.

Dit krijg je dus bij jouw Sony Xperia 5

 • Sony Xperia 5
 • Documentatie
 • USB-A lader
 • USB-A naar USB-C kabel
 • USB-C naar 3,5mm audio adapter
 • 3,5mm audio headset

Ontwerp

Inmiddels zijn de hoeken van de Xperia smartphones van Sony wat ronder geworden, maar in haar hart, blijft het Sony Xperia design bewaard. We hebben hier nog steeds een redelijk rechthoekige candybar smartphone. Strak en heel herkenbaar. Mooi. Voor en achter is gekozen voor Gorilla Glass 6 om het toestel te beschermen. De behuizing is IP68 waterdicht. Hij overleeft met gemak een plons in het water.

Display

Echt bijzonder in het ontwerp van de Xperia 5 is het display. Zoals gezegd, Sony laat deze niet de hele voorkant bestrijken. Laat staan dat de Japanners toegeven aan het gebruik van een inkeping voor de camera. Het display blijft een strakke rechthoek.

Maar die rechthoek heeft wel een heel bijzonder vorm. Het is een volledig 21:9 (cinema formaat) display waardoor het toestel in zijn totaliteit erg langgerekt is. Dit geeft een wat futuristisch uiterlijk. Lekker speels. Het display heeft een doorsnede van 6.1 inch en een FullHD+ resolutie. Met die 1.080x2.520 pixels hou je een enorm scherp display van 449 pixels per inch over.

Sony heeft wijs voor een AMOLED display gekozen. Dit is redelijk energiezuinig, maar levert ook een enorm contrast op. Hierdoor is het erg prettig om films te kijken en ook om op het toestel te gamen.

Wie fan fotografie houdt, zal ook houden van dit display. Hij kan 100% van het DCI-P3 kleurenspectrum tonen. Ook is er HDR BT.2020 ondersteuning. Voor films en series maakt Sony ook gebruik van beeldverbeteraars in de vorm van Triluminos display en X-Reality Engine.

Specs en benchmarks van de Sony Xperia 5

Tijdens de presentatie van de Sony Xperia 5 in Berlijn, gebruikte de Xperia 5 nog de nieuwste chipset. De Qualcomm Snapdragon 855. Het toestel heeft wat lang op zich laten wachten, waardoor het nu de strijd aan moet met toestellen die op de Qualcomm Snapdragon 855+ chipset draaien. Die chipset is opgewaardeerd om net even wat sneller en zuiniger te zijn. Hierdoor vallen de punten in de benchmarks net iets lager uit dan bij andere vlaggenschip smartphones die dit kwartaal op de markt komen. In het dagelijks gebruik is het verschil in prestaties eigenlijk niet merkbaar.

De Qualcomm Snapdragon 855 chipset is een octa-core chipset. Daar zitten dus 8 CPU’s op. Deze zijn geklokt op 1x2.8GHz, 3x2.4GHz en 4x1.78Ghz. Gamers krijgen de graphics van de sterke Adreno 640 GPU. Onder de streep, kun je hier echt prima op gamen. Bovendien heeft ook Sony inmiddels een speciale game modus en er is nog de Playstation app.

De chipset krijgt 128GB opslagruimte mee. Eventueel kun je tot 1TB toevoegen via een microSD kaart. Qua werkgeheugen moet de smartphone het doen met 6GB waar 8GB de standaard lijkt te zijn. Toch blijkt het toestel in de praktijk bloedsnel. Of we die extra 2GB echt zouden merken, geen idee.

Android 9

De Sony Xperia 5 draait nog op Android 9. Volgens een eerder verschenen planning, zou het toestel (samen met de Xperia 1) deze maand nog een update krijgen naar Android 10.Sony voorziet de Xperia 5 van haar eigen grafische interface. Daarnaast plaatst Sony helaas ook de nodige bloathware op het toestel. Bij activatie staan Prime Video, Asphalt 9, Fortnite Installer en Netflix. Leuk zijn modi als automatische trilling. Daarmee gaat het toestel zelf een soort force feedback aanmaken. Echt een mooie entertainmentfunctie.

Filmen met de Xperia 5

Zeg je Sony, dan zeg je camera’s. De grote camera’s van Sony zijn mega populair. De laatste jaren weet Sony, Nikon en Canon echt het vuur aan de schenen te leggen. Bovendien is Sony hofleverancier voor het gros van de smartphonemerken als het gaat om complete camera’s. Toch bleef de technologie van Sony’s cameradivisie lang buiten het bereik van de mobiele divisie. Vorig jaar startte de omslag waarbij Sony Mobile eindelijk Sony Alpha technologie mocht gaan introduceren in smartphones. Hoewel het Sony Alpha brand niet wordt genoemd, zijn de camera’s van de Xperia 5 opvallend goed.

Wanneer je gaat filmen, wil je natuurlijk gebruik kunnen maken van beeldstabilisatie. Sony trapt af met de selfie camera. Die is voorzien van elektronische beeldstabilisatie. Dit levert zeer strakke plaatjes op, al filmt deze nog niet in 4K. Maar dat kunnen we Sony echt wel vergeven met deze kwaliteit.

De selfie camera is ‘slechts’ Full HD, maar legt echt mooie plaatjes weer. Mogelijk door de forse lens die erop ligt. Met f/2.0 is deze net bovengemiddeld lichtsterk. Het bereik van de lens is gelijk aan 24mm. In de praktijk maak je hier al prima vlogs mee, zoals je in bovenstaande video kunt zien. De selfie camera filmt bovendien al in HDR.

De camera’s achter zijn ook erg sterk uitgerust. Sony kiest achterop wel voor camera’s die in 4K kunnen filmen. Geen high frame rate, maar 30FPS is echt prima. De main camera en zoomcamera zijn voorzien van optische beeldstabilisatie. Dat films erg fijn. De groothoekcamera is niet van stabilisatie voorzien, maar daar zien we zelf ook de noodzaak niet van in. De twee optisch gestabiliseerde lenzen zijn over 5 assen gestabiliseerd. Zoals je ziet in de video, levert dit echt strakke plaatjes op.

Wat over alle camera’s opvalt, is de beeldruisreductie van Sony. Die lijkt tegenwoordig echt goed te werken. Hierdoor zie je mooie, donkere vlakken op het scherm.

Sony heeft het toestel ook voorzien van de Cinema Pro app. Deze app is ontwikkeld op basis van de CineAlta camera's die Hollywood gebruikt om films mee op te nemen. Je kunt zelfs het profiel van de populaire Venice CS camera instellen. Met CinePro kun je letterlijk alles met de hand instellen. Van ISO tot aan de witbalans en de stabilisatie. Het is ook één van de weinige apps met ondersteuning voor externe microfoons. Aan deze app willen we in januari zeker meer aandacht gaan besteden.

Fotografie met de Xperia 5

De selfiecamera is met 8 megapixels niet bijzonder groot, maar legt foto’s wel echt haarscherp vast. Het is echt één van de betere selfiecamera’s die ik recentelijk heb gezien.

De camera’s aan de achterkant zijn geen megapixel knallers. Met 12 megapixels lijkt Sony het op papier beperkt te houden. Maar veel fabrikanten leveren je uiteindelijk maar 10 megapixels op bij fotografie. Ook wanneer de lens geschikt is voor 48 megapixels. Onder de streep is de keuze voor 12 megapixels dan ook prima te verdedigen. De main camera is met f/1.6 zeer lichtgevoelig en heeft een bereik van 26mm. De telelens is met f/2.4 een heel stuk minder lichtgevoelig. De telelens heeft met 52mm echt een heel mooi zoombereik en leent zich ook prima als portretlens.

Tenslotte de ultragroothoek. Deze heeft een fors bereik van 16mm. Prachtig voor landschappen, maar met f/2.4 is deze ook niet super lichtsterk.

Wat Sony heel slim doet bij deze lenzen, is dat het echt aan het spelen is gegaan met de pixelgrootte van de beeldsensoren. Hierdoor versterkt het de lichtgevoeligheid, maar ook de scherpte van de foto. Zo kiest Sony bij de selfie camera voor een grootte van 1.12µm. Bij de main camera is dit zelfs 1.4µm. De overige twee camera’s moeten het doen met 1.0µm.

Wat wel opvalt, is dat Sony nog steeds er voor kiest om alle camerafuncties in losse apps onder te brengen. Dit kan storend zijn wanneer je niet het toestel unlockt voor je gaat fotograferen of filmen. Bij gebruik van filters, de panoramafunctie etc, wordt de app onderbroken omdat je eerst het toestel moet unlocken. Dit is wat onpraktisch.

De Sony camera kent heel wat leuke en praktische oplossingen. De meest opvallende functie is oog autofocus. Waar een gewone autofocus weleens op een neus scherp stelt, doet Sony dit op het oog dat het dichtstbij is.

Geluidservaring

Sony was de eerste fabrikant die groot inzetten op de ondersteuning van hi-res audio. Natuurlijk, want het was Sony’s eigen business. Geluid blijft belangrijk in de Xperia lijn. Ook hier zien we keurig stereo speakers en ondersteuning voor audio tot 24-bit. Natuurlijk is dit toestel voorzien van Dolby Atmos certificering. Hoe dan ook, de Xperia 5 klinkt geweldig.

Draadloos

De Sony Xperia 5 beschikt over dual-band Wi-Fi. Het toestel maakt ook al keurig gebruik van Bluetooth 5.0. Daarbij beschikt het ook over aptX HD voor het streamen van hoge kwaliteit audio. Ook NFC is aanwezig voor snelle koppelingen via Bluetooth.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner zat ooit achter de power knop van het toestel. Op de zijkant. In de tijd dat deze scanners niet niet onder het display konden. Daarmee won Sony herhaaldelijk bij ons innovatie awards. Bij de Xperia 5 zit deze tussen de power en de volumeknop in. Dat is vaak even zoeken, maar het went wel. Hij reageert lekker vlot.

Accuduur

De Sony Xperia 5 is voorzien van een 3.140mAh accu. Dit is niet enorm, maar Sony heeft geluk. De Qualcomm Snapdragon 855 chipset is een behoorlijk energiezuinige 7nm chipset. Hierdoor redden we het einde van de dag, al blijft er niet super veel energie meer over. Draadloos opladen is er helaas nog niet bij. Bedraad opladen gaat met 18 Watt en dat is wel lekker snel. Sony maakt gebruik van de Power Delivery standaard. Dus het is gemakkelijk om aan snelle laders te komen voor dit toestel.

Conclusie: Sony Xperia 5

Sony blijft de camera en entertainment voorop zetten in haar smartphones. Dat het niet meegaat met de trends op het gebied van displays, is prima te vertalen naar de prijs van het toestel. Die ligt namelijk niet zo gek hoog en toch krijg je een berg kwaliteit in handen in een design dat juist opvalt.

Sony Xperia 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Lekker anders qua design
 • Erg prettig in de hand te houden
 • Erg fijn display voor film en games
 • Waanzinnig goede camera's voor foto en video
 • Lekker snel toestel

THE BAD

 • Bloathware
 • Zeer matige meegeleverde headset
 • Geen screenprotector
 • Geen backcover
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram