Review: Nokia 7.2 Android One smartphone, betaalbare kwaliteit

Nokia Smartphone

Nokia heeft een lange historie. De toestellen komen tegenwoordig uit het verre Oosten. Nokia heeft gekozen voor Android One. De Nokia 7.2 is een Android toestel zoals Google het bedoeld heeft. Een zuivere Android ervaring in een betaalbare telefoon met meerdere lenzen voor mooie foto’s.

Als iOS gebruiker heb ik altijd één Android telefoon om als alternatief te gebruiken voor het testen van apps en het Google ecosysteem. Diverse merken en modellen heb ik gebruikt, maar vaak met de ergernis van allerlei apps en accounts van het betreffende merk. Google heeft ook moeten aanzien hoe allerlei merken een laag om het besturingssysteem bouwen om zo data van de gebruiker te verzamelen. Zogenaamd voor een betere gebruikerservaring. Android One is het antwoord van Google. Merken die deze versie van Android met hun hardware leveren, zetten er geen andere software op. Zo krijg je een Android ervaring zoals Google die bedoeld heeft. Updates zijn daardoor langer gegarandeerd en de telefoon komt zonder voorgeïnstalleerd reclame apps of diensten. Nokia is het eerste merk dat breed Android One heeft omarmd.

Hardware

De Nokia 7.2 is ronduit een prachtige telefoon. Een helder scherm, duidelijke toetsen en een achterkant met rand die voor een premium telefoon kunnen doorgaan. Persoonlijk vind ik de groene versie van de Nokia 7.2 zelfs fraaier dan een iPhone of Galaxy premium telefoon. Wie deze telefoon op tafel legt, geeft duidelijk aan te hebben gekozen voor een kwaliteitstelefoon. De telefoon heeft twee lenzen, een led lampje en een diepte sensor. De eenheid zit in een cirkel op de achterkant. Daaronder zit de vingerafdruksensor voor het ontgrendelen van de telefoon. Ontgrendelen kan ook met gezichtsherkenning of pincode. Voor volume is er een kantelknop. Daaronder zit de aan/uit knop. In deze knop zit een ledje dat oplicht bij meldingen. Dit oogt erg luxe en is handig. Aan de andere kant zit een knop voor Google assistent. Helaas kan je deze knop niet voor een andere functie gebruiken. De Nokia 7.2 heeft een USB-C aansluiting, een mono speaker en een stereo mini-jack aansluiting voor een hoofdtelefoon. Waar vind je die nog tegenwoordig? Bij draadloos gebruik klinkt het geluid goed. De audio kwaliteit stelt op een hoofdtelefoon of aangesloten luidspreker niet teleur. De meegeleverde oortjes klinken lekker.

De accu is met 3500mAh goed voor een dikke dag gebruik zonder problemen. Met de USB-C lader laad de telefoon redelijk snel op. Naast de USB-C aansluiting zit een luidspreker. Deze geeft een mono geluid bij het kijken van films. Het valt direct op als je stereo gewend bent. Het laag valt wat tegen wanneer je het vergelijkt met duurdere telefoons. Op dit punt blijft de telefoon steken op het prijspunt. Hoewel de behuizing solide is en de achterkant niet verwijderbaar, is de Nokia 7.2 niet waterdicht. Een regenbui is waarschijnlijk geen probleem, maar een plons in de badkuip zal ie niet overleven.

Software

De Nokia 7.2 is een Android One telefoon. Hij komt met Android 9 Pie voorgeïnstalleerd. Bij het ingebruiknemen is met een eerdere Android telefoon alles zo overgezet. Apple heeft hier ooit de toon mee gezet, maar deze Android telefoon nam alle instellingen en apps zonder complexe installatie handelingen over. Heerlijk om zo met een nieuwe telefoon te kunnen beginnen. Natuurlijk staan alle Google apps op de telefoon. De Qualcomm Snapdragon 660 processor zorgt met het interne geheugen voor een vlotte bediening. Geen enkele keer heb ik het gevoel met een beperkte telefoon te werken. Integendeel; de Nokia 7.2 werkt lekker soepel en schakelt snel tussen de vele applicaties. Het scherm heeft een rand die niet storend is. De uitsparing voor de selfie camera is beperkt en niet meer dan een druppelvorm.

Camera’s

Voor fotografie zijn de camera’s erg goed. Ze kunnen onbetwist zich meten met de betere camera’s van duurdere smartphones. Bij de portretmodus zie je wel dat af en toe het softwarematige boekeh effect net iets te extreem is. Dat kan je in de app weer corrigeren. De kleuren zijn kleur echt en niet zo overdreven contrastrijk wat je bij veel Chinese concurrenten ziet. De groothoeklens kan andere reviewers blijkbaar niet overtuigen, maar ik vind m juist erg goed. Als vergelijking gebruik ik een iPhone 11 Pro Max. Die is weliswaar wat beter maar kost dan ook ook vier keer zoveel. Ik mis een zoom lens op de Nokia 7.2. De lichtgevoeligheid van de lens past bij het prijskaartje. Met de nachtmodus haalt de software nog net wat beter beeld uit de lens.
Voor video past de 7.2 HDR toe. Daardoor zijn de kleuren wat extremer. Het oogt mooi, maar als vlogger of professioneel gebruiker zou ik deze camera niet gebruiken. Vooral omdat de 4K beelden niet gestabiliseerd zijn. Bij HD filmen werkt de ingebouwde softwarematige stabilisatie goed. Voor familie videos is de camera dus prima. Om op YouTube veel views te krijgen is echter 4K materiaal een must tegenwoordig.

Draadloze oortjes

Ten tijde van het schrijven van deze review kwam Nokia met een bundel aktie. Wij kregen op de valreep nog deze oortjes toegezonden en zullen deze apart reviewen. De eerste indruk is dat t veel waar voor het geld is. Normaal kosten deze draadloze earbuds 99 Euro. Nu zijn ze tijdelijk gratis als bundel. Check wel even eerst de Nokia website. De oortjes passen in kleine en grote oren; zitten in een fraai doosje voor opladen. Dankzij de in gebouwde accu kan je ook extra laden. Het geluid is prima maar iel voor wie van veel diepe bassen houdt.

Conclusie

De Nokia 7.2 levert meer dan het prijskaartje doet vermoeden. Een prima ogende telefoon die soepel in gebruik is met prima foto en video beelden. Voor de die-hards is er zelfs nog een hoofdtelefoonaansluiting. Het scherm oogt prima. Enkel de mono luidspreker verraadt het relatief lage prijskaartje. Een absolute aanrader voor Android fans met een beperkt budget.

De Nokia 7.2 kost 349 Euro en komt tijdelijk met gratis draadloze oortjes en een hoesje.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie vormgeving
  • Goede afwerking
  • Goede camera’s
  • Groothoek
  • Android One
  • USB-C
  • Mini jack
  • Goede promo earbuds

THE BAD

  • Mono geluid
  • Niet waterdicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.