Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kodak Smartphone Photography Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel producten voor dit prijskaartje
  • Leuke lenzen
  • Fantastische ringlight

THE BAD

Hij valt op en er wordt al flink mee gestunt, de Kodak Smartphone Photography Kit. En terecht. Want deze kit is echt top voor iedereen die creatief gaat doen met zijn of haar smartphonecamera. Daarbij heeft de kit iets te bieden voor zowel de fotograaf als de videograaf.

Unboxing

Het pakket van Kodak is bijzonder compleet. We vinden een echte ringlight, maar ook een dubbele opzetlens met clip, een klein statief, Bluetooth afstandsbediening en een smartphone houder. We vinden nog de nodige documentatie en een micro-USB laadkabel. En dit zit allemaal in een handige hardschalen reistas.

De Kodak Ringlight

Ringlights zijn ontzettend populair. Wanneer je vanuit een ringlight fotografeert of filmt, heb je relatief weinig last van harde schaduwen. Bovendien krijg je mooie kringetjes in de ogen van personen die je fotografeert.

De Kodak Ringlight is ontworpen als een enorme clip die op jouw smartphone gaat. Bij de modellen die ik heb gebruikt in deze test, past hij zowel om de selfie camera als de camera achterop. Enige uitzonderingen zijn de Oppo toestellen waarvan alle camera’s achterop te ver naar het midden zitten. Ook pop-up camera’s kunnen niet binnen de ringlight gebruikt worden. Maar met de ringlicht naast die camera’s krijg je nog steeds een heel aardig plaatje.

De Kodak Ringlight is instelbaar in drie intensiteiten. Hij geeft ten alle tijden een hard-wit licht. Ja, we kopen dat er snel een pro model komt. Want we zijn wel een beetje verliefd geworden op dit kleine mirakel.

De Kodak Smartphone klem

Wat Kodak ook goed doet, is de smartphone klem. Deze is relatief smal. Hierdoor klemt hij niet snel op de knoppen van de smartphone. Hij is op twee manieren op het driepoot statief te zetten.

Het Kodak Statief

Met de driepoot die Kodak in deze verpakking stopt, probeert Kodak duidelijk mee te liften op het succes van de Manfrotto Pixi. Misschien wel het meest gekopieerde statief ter wereld. De poten zijn net iets minder statief, maar voor een smartphone blijkt dat niet heel veel uit te maken. Hij is prima.

De Kodak bluetooth afstandsbediening

Op de smartphone klem zit de Kodak bluetooth afstandsbediening. Een kleine, ronde unit. Niet geheel toevallig dezelfde die bij de Black Eye Filming Grip zit. Black Eye is de fabrikant achter de kit en had kennelijk geen zin een andere afstandsbediening te maken. Maakt niet uit, hij is goed. Je moet alleen wel de aan/uit schakelaar in de gaten houden. Die zet je te gemakkelijk, per ongeluk aan. Net even jammer als je zo per ongeluk de batterij leeg laat lopen.

Black Eye Filming grip Afstandsbediening

Het koppelen gaat trouwens erg gemakkelijk. Wanneer je de sluiterknop ingedrukt houdt, gaat hij in koppelmodus. Easy!

Dubbele opzetlens

En dan een wel heel bijzondere accessoire in deze kit. Namelijk de dubbele opzetlens. Deze lijkt ontwikkeld te zijn op basis van de originele macro opzetlens waar Black Eye jaren geleden mee op de markt kwam. Maar met een slimme lens daar bovenop wordt het ineens een super groothoek. Top!

De opzetlenzen worden met een klem op de smartphone gezet. Voor een handjevol smartphone merken maakt Black Eye ook speciale covers. Daarmee kun je de lens direct op de cover schroeven. Dan zet je hem net even wat sneller, precies op de juiste plaats.

Deze opzetlenzen lijken prima met allerlei smartphones overweg te kunnen. Alleen bij extreem grote smartphonelenzen, kan het weleens lastig zijn om ze te gebruiken zonder vignetteren. Denk daarbij aan de Sony Xperia 5 om maar iets te noemen. Een beetje digitaal bijknippen lost alles alsnog op.

Groothoek foto’s

De groothoeklens is een leuke gimmick. Hoewel de meeste camera’s tegenwoordig al met een groothoeklens zijn uitgerust, zijn de beeldsensoren van die camera’s vaak toch veel megapixels kleiner. Bovendien ontbreekt het dan vaak aan stabilisatie. Met deze opzetlens kun je de volle megapixels van jouw main camera inzetten voor een groothoekfoto van formaat. Deze lens heeft wel iets moeite om scherp te blijven in de hoeken.

Macro foto’s

Merken als OnePlus zijn trots op hun macro bereik, maar wanneer je deze macro lens hebt geprobeerd, merk je al snel dat het veel, heel veel beter kan. Wel is het scherpte-diepte bereik vrij beperkt. Kwestie van oefenen. Check deze waanzinnige foto’s genomen in Ouwehands Dierenpark.

Conclusie: Kodak Smartphone Photography Kit

De Kodak Smartphone Photography Kit laat op een paar punten kleine besparingen zien. Maar onder de streep is het een enorme value for money. Alleen al voor de ringlight zou ik dit pakket met plezier aanschaffen.

Kodak Smartphone Photography Kit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.