Logo GadgetGear.nl
Alcatel 1T7 Family
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Alcatel 1T7 Family Android tablet

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goedkoop
  • Goede hoes voor kinderen

THE BAD

  • De kijkhoek van het display is te beperkt
  • Geen ondersteuning voor Netflix en Disney+

De Alcatel 1T7 tablet bestond al even, maar onlangs kwam er ook de Alcatel 1T7 Family uitvoering. Dezelfde tablet, maar met een dikke siliconen hoes. Een hoes die kleine ongelukjes moet opvangen waardoor de tablet geschikt wordt voor het hele gezin.

Unboxing

Alcatel levert haar Alcatel 1T7 Family met silicone hoes, USB lader en micro-USB kabel. De nodige documentatie maakt de verpakking compleet.

Design

De Alcatel 1T7 Family is dus de Alcatel 1T7 met een speciale hoes voor kinderen. Deze hoes is voorzien van een standaard en een ring om hem gemakkelijk vast te kunnen houden. De hoes is erg dik om een val van de tablet op te vangen. De dikke rand geeft ook extra bescherming voor het display. De Alcatel 1T7 is verder een extreem lichte tablet.

Display

Alcatel heeft deze Android One tablet voorzien van een 7 inch display. Het gaat om een TFT display met een resolutie van 1.024×600 pixels. Daarmee ligt de resolutie onder HD Ready. De pixels zijn hierdoor wat groot en wat verder uit elkaar geplaatst. Dit zie je wanneer je dicht op het scherm zit. Op armlengte afstand is de resolutie echt prima.

Het gaat om een ouder type capacitief display met maximaal 5 aanraakpunten. Zoals hij bij deze oudere modellen hoort, is hij niet heel responsief. Af en toe heeft hij niet door dat je hem aanraakt. Ook lijkt de toplaag van plastic in plaats van glas, dus wees voorzichtig met krasjes.

Wanneer je het apparaat staand moet gebruiken, bijvoorbeeld voor een game, is dit erg vermoeiend. Beide ogen krijgen hetzelfde plaatje met een compleet ander contrast binnen. Het linker oog ziet alles vrij donker, het rechter vrij licht. Het is jammer dat je bij een aantal apps en games er niet onderuit komt om de tablet zo vast te houden.

Hou je hem horizontaal vast, is het display al een stuk beter. Dat wil zetten, ook hier merk je dat er een beperkte kijkhoek is. Kijk je vanuit een relatief hoge hoek op het display, is alles heel licht. Hou je hem recht voor je, is het al bijna te donker. De ideale kijkhoek is dus echt even zoeken op dit scherm. Maar daar wen je wel snel aan.

Geluid

De Alcatel 1T7 Family is voorzien van één speaker. Deze zit aan de bovenkant, wanneer je hem rechtop houdt. Hou je hem horizontaal, zit hij links of rechts. Doordat de speaker erg directioneel is opgebouwd, hoor je hem dus ook echt vanuit die linker of rechter kant. Gelukkig kun je ook een hoofdtelefoon aansluiten. Dan is het geluid niet alleen stereo, maar het klinkt ook echt meteen een stuk beter.

Android One

Alcatel levert de Alcatel 1T7 Family met Android One. Android One is een speciale variant van Android. Gemaakt voor ontwikkelingslanden en andere plekken waar erg goedkope Android hardware gewenst is. Die variant is veel lichter qua code waardoor je uit een goedkope chipset toch prima prestaties behaalt. Het gros van de Android apps van Google staat er ook in speciale One uitvoering op. Denk aan Google Assistant One en Google Maps One. Ook verschillende apps van derden zijn er in een One uitvoering.

Voor gezinnen, installeert Alcatel Parental Center. Daarmee kun je als ouder bepalen welke apps gebruikt kunnen worden door kinderen en hoe lang ze op de tablet mogen spelen. Ook kun je bepalen tot welke websites ze toegang hebben.

In onze test hebben we ook gewerkt met Google Family. Het voordeel is dat gebruikstijden dan over alle Android devices van kinderen wordt bijgehouden. Ook daar kan de tablet prima mee overweg.

De Android One versie die we op de tablet vinden, is gemaakt op basis van Android 8.1 Oreo. Op dit moment zijn fabrikanten volop bezig met de uitrol van Android 10. Het is niet duidelijk of we Android 9 nog op deze hardware mogen verwachten.

Leuke bonus in de Android installatie van Alcatel is de aanwezigheid van Eye Care. Daarmee kunnen blauwtinten omlaag worden gezet. Zo is het gebruik van de tablet in de avond minder vermoeiend voor de hersenen. Fijn!

Wat tegenvalt is de beschikbaarheid van apps. Zo kun je wel Ziggo GO en NPO Gemist installeren, maar Disney+ en Netflix laten zich niet op deze tablet plaatsen.

Specs en benchmarks

We hebben voor het testen van de gaming mogelijkheden de nodige benchmarking apps geïnstalleerd op de tablet. Onder 3D Markt konden we alleen de Ice Storm Extreme benchmark draaien. Daar scoorde de tablet 2022 punten. Ongeveer een tiende van een high-end smartphone. AnTuTu One wilde niet draaien op de hardware terwijl juist die benchmark geoptimaliseerd is voor Android One hardware.

In de praktijk draaien games als Where’s the Water 2, Angry Birds en Cut The Rope echt prima. Roblox draait acceptabel, maar een potje Fortnite kun je echt wel vergeten op deze hardware. Dit s dus echt een tablet die qua entertainment aansluit bij jongere kinderen.

De basis van deze tablet is de MT8321 chipset van het Chinese MediaTek. Dit is een quad-core 1.3Ghz chipset. Tijdens onze gebruikservaring zien we dat deze chipset bijna non-stop op haar tenen moet lopen om het gebruik bij te houden. Mogelijk mede doordat de tablet slechts 1GB aan werkgeheugen heeft. Het starten en wisselen van apps duurt dan ook betrekkelijk lang. Voor kinderen is dat overigens niet zo erg. Als volwassene kan het storend zijn.

Je krijgt van Alcatel 8GB opslagruimte. Deze is via microSD uitbreidbaar met nog eens 128GB.

Camera

De tablet komt met een VGA selfie camera. Die beelden worden opgeblazen naar 2 megapixels, maar dat komt niet ten goede van de scherpte. De camera achter is wel 2 megapixel, maar Alcatel blaast die beelden op naar 5 megapixels. Compleet onnodig als je het ons vraagt. Beide camera’s kunnen video opnemen op 720P. Dat is HD Ready formaat. Het is mogelijk om panorama’s te schieten, maar ook daarbij gaat de resolutie omlaag, waardoor de uiteindelijke afbeeldingen niet top zijn. Deze tablet koop je niet voor de camera, dat is duidelijk. Het is wel handig dat deze camera’s aanwezig zijn voor het voeren van bijvoorbeeld videogesprekken.

Accuduur

De Alcatel 1T7 Family krijgt een 1.580mAh accu mee. Dat is niet heel groot, maar de hardware vraagt er ook niet veel van. De kids kunnen dan ook flink wat uurtjes gamen voor deze tablet aan de lader moet.

Conclusie: Alcatel 1T7 Family

Echt goede familie tablets zijn lastig te vinden. Zeker in het budget segment. Ons gevoel zegt dat Alcatel met de Alcatel 1T7 Family eigenlijk een iets te goedkope tablet in het schap legt. Dat we er geen Fortnite op kunnen spelen vinden we niet zo heel erg. Dat de kijkhoek en responsiviteit van het display te wensen overlaten, vinden we een veel groter probleem in het dagelijkse gebruik. De resolutie hoeft echt niet omhoog, maar de kijkhoek is echt wel een probleem. Hier had Alcatel een net iets duurder display moeten inkopen. Verder is het concept echt wel goed.

Alcatel 1T7 Family kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.