Review: Aiwa Arc-1 Over-ear headset

Aiwa Arc-1

De Aiwa Arc-1 is de eerste over-ear headset, waarmee het merk terugkomt op de Nederlandse markt. GadgetGear.nl mocht als een van de eersten met de headset aan de slag.

Unboxing

Het eerste dat opvalt, is de verpakking. Geen mooie kartonsoorten, maar gewoon bruin karton. De regen voor deze verpakking staat ook op de doos. Aiwa kan met een eenvoudige verpakking, 20% meer headphone leveren voor hetzelfde geld. Aangezien je ook een hardschalen reistas krijgt, ziet het qua bescherming wel goed.

Ook krijg je een Aiwa sticker, documentatie, micro-USB laadsnoer en een 3,5mm laadsnoer. Je krijgt dus echt alles dat je nodig hebt om lekker met de headset aan de slag te gaan.

Design

De Aiwa Arc-1 geeft een beetje het gevoel van een studio headphone, maar kan qua design ook echt prima de straat op. De grote oorschelpen zijn rood van binnen. Op die rode stof staan de aanduidingen voor wat links en rechts is. Een mooie stoere print en vooral een leuk stuk design dat echt bij het merk past.

Aiwa Arc-1

Op de buitenkant is Aiwa als merk niet super aanwezig. Echt alle ruimte voor het design zelf. De knoppen zijn duidelijk aanwezig in het ontwerp en zitten vooral linksachter. Of het mooi is, is persoonlijke smaak, maar op de tast zijn ze wel heel gemakkelijk te vinden. Dat is ook wat waard.

De twee oorschelpen zitten met een buis aan de hoofdbeugel vast. Hier zit het verstelmechanisme in, maar ook de bedrading. Echt mooi afgewerkt dus. Ook de hoofdband zelf is zeer fraai qua afwerking. Hebben ze echt goed gedaan. Wanneer we de oorschelpen ver uit elkaar trekken, blijft hij ook heel. Dus de constructie is lekker sterk. De oorschelpen zelf kunnen gedraaid worden waardoor de headset plat in de (reis)tas kan.

Draagcomfort

De headset klemt niet extreem hard, wat erg prettig is. De leder-achtige oorschelpen sluiten prettig af en voelen zacht aan. De headset is niet heel licht, maar is prima een hele dag te dragen.

Aiwa Arc-1

Geluidsbeleving

Aiwa heeft de Aiwa Arc-1 voorzien van een 24-bit DPS zodat je hi-res audiobestanden kunt luisteren. Dit is voor audiofielen goed nieuws. Toch is er ook een keerzijde. De Aiwa Arc-1 is echt bass-heavy. En daarmee echt gericht op jonge luisteraars. Het geluid klinkt namelijk al heel snel, heel warm. Wanneer je een bass-intensive track opzet. Kan het zelfs dat je toch wat vervorming hoort. De bass komt namelijk niet zo zeer uit de klankkast van de oorschelp, maar is vooral ingesteld op de speaker zelf. Dit is de voornaamste reden dat ik de Aiwa Arc-1 4 sterren geef in plaats van 5.

Het geluid van de Aiwa Arc-1 is afkomstig van een 40mm driver in elke oorschelp. Dit zijn drivers met een stugge cellulose conus en zeer flexibele rand.

De audiostream wordt opgebouwd over Bluetooth 4.2. Helaas is dat voor het bereik niet op en top. De antenne zit in de linker oorschelp. Wanneer mijn telefoon in mijn rechter broekzak zit, valt het signaal weleens weg. Hier was Bluetooth 5.0 echt een veel handigere keus geweest. Ja, hij zou dan een paar euro duurder worden. Maar anno 2019 moet dat eigenlijk ook wel.

Wat Aiwa goed heeft gedaan, is dat het ook meteen licenties heeft genomen om aptX en aptX HD streams te mogen gebruiken. Op Qualcomm smartphones, haal je het maximale aan geluidskwaliteit uit de 24-bit DSP in de headset. Dat verschil hoor je echt.

Het voeren van telefoongesprekken is geen enkel probleem met deze headset. Beide partijen klinken zuiver. Buiten is er weinig last van windruis.

Aiwa Arc-1

Accuduur

Aiwa claimt een accuduur van 20 uur op de headset. Daar komen we iedere keer weer dicht in de buurt. Dus dat is echt prima. Wanneer Aiwa voor Bluetooth 5.x gekozen zou hebben, zou de accuduur waarschijnlijk nog een stuk beter geweest zijn. Een ander klein dingetje is dat de Aiwa Arc-1 nog moet worden opgeladen met micro-USB. Anno 2019 verwachten we toch echt USB-C.

Aiwa Arc-1

Conclusie: Aiwa Arc-1

De Aiwa Arc-1 headset richt zich duidelijk op de jeugd. Aiwa heeft haar best gedaan zoveel mogelijk bass uit de headset te trekken en dat zal de audiofiel zeker niet waarderen. Maar tijdens het gamen, het kijken naar Netflix of Disney+ en het luisteren naar stevige beats… zal de jonge luisteraar echt genieten van wat deze headset neerzet. Wel jammer dat Aiwa anno 2019 nog kiest voor micro-USB en ook Bluetooth 4.2 is eigenlijk een besparing die anno 2019 niet heel handig is. Deze zaken weerhouden me er van 5 sterren te geven voor deze headset.

Aiwa Arc-1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Echt voor bass liefhebbers
  • Prettig om te dragen
  • Goed om gesprekken mee te voeren
  • Zeer complete levering

THE BAD

  • Bluetooth 4.2 heeft een wat beperkt bereik
  • Opladen via micro-USB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aiwa Arc-1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com