Qualcomm Snapdragon 865
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Dit is de Qualcomm Snapdragon 865

Het nieuwe jaar komt eraan, dus verwachten we in Q1 een enorme lijn nieuwe smartphones van alle merken. Smartphones die zich met name richten op de nieuwe Qualcomm Snapdragon 865 chipset die op 4 december is gepresenteerd.

Wanneer fabrikanten een Qualcomm chipset gebruiken en een 5G toestel aan willen bieden, moeten ze tot nu toe nog gebruik maken van een separaat modem. De Qualcomm Snapdragon 855 chipset is gewoon niet gemaakt voor 5G. Bij de Qualcomm Snapdragon 865 chipset is dit anders. Deze chipset is native 5G en krijgt het X55 5G modem aan boord. Daarmee is het veel goedkoper om een 5G toestel te produceren. De Qualcomm Snapdragon X55 heeft een snelheid van maximaal 7.5Gb per seconde.

Met deze nieuwe chipset, lanceert Qualcomm ook haar vijfde generatie AI Engine. Daarmee moet beeldherkenning op camera’s een stuk beter en sneller worden. Daarnaast zijn er talloze andere zaken die door AI verbeteren. Denk aan batterij management en het beheer van het geheugen. Qualcomm voorspelt zelfs dat digitale assistenten als Google Assistant geen data meer naar een externe server meer hoeven sturen. De vertaling van spraak naar opdracht, zou op het toestel zelf al plaats moeten vinden.

Onderdeel van de nieuwe chipset is ook de Qualcomm Spectra 480 ISP beeldprocessor. Deze kan video’s vastleggen op gigapixel snelheid. Het geheugen van de smartphone gaat dus de nieuwe bottleneck worden om 4K op hoge snelheid vast te leggen of misschien zelfs de eerste 8K beelden. De processor moet tijdens het filmen zelfs nog capaciteit over hebben om 64 megapixel foto’s vast te leggen. Dit signaal luidt de mogelijkheid in dat de grote merken dit jaar de 48 megapixel grens gaan doorbreken.

Voor gamers, plaatst Qualcomm haar Snapdragon Elite Gaming chip. Hierdoor moet de GPU een flinke performance boost krijgen. Deze boost is vooral ten opzichte van het batterijgebruik. Hierdoor moet je langer door kunnen gamen op jouw toestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.