Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Oral B X, elektrische tandenborstel met AI

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • slimme tandenborstel
  • gebruik zonder app
  • feedback voor beter resultaat
  • ingebouwde tandvlees bescherming
  • compleet pakket
  • lange accuduur

THE BAD

  • Braun kabel reisetui
  • switchen poetsstanden alleen bij draaiende motor mogelijk

Oral-B heeft het elektrisch tandenpoetsen de standaard gemaakt voor velen. Nu introduceert Oral-B de tandenborstel met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Wat is dat en helpt t echt?

De Genius X 2000N is een elektrische tandenborstel die met of zonder app te gebruiken is. Echter de app geeft directe terugkoppeling voor betere mondhygiëne en stimuleert diegenen die ook een sporthorloge nodig hebben voor betere sport resultaten. Zoals in de meeste elektrische tandenborstels heeft de Genius X een ingebouwde timer. Na twee minuten heb je genoeg gepoetst. Wil je per kwadrant feedback, dan kan je dat instellen en krijg je na dertig seconden een signaal om aan het volgende deel van het gebit te beginnen. Hoe de app daarbij helpt lees je verderop in deze review.

Traditioneel ontwerp

Op het eerste gezicht ziet de Genius X er uit als zoveel elektrische tandenborstels. Pak je hem vast, dan voel je de betere grip. Dit komt door een rubberen achterkant die zorgt voor een stevige grip, ook met natte handen. Omdat de tandenborstel waterdicht is, kan je dus gerust onder de douche gelijk de tanden poetsen. Bij het aanzetten licht één van de zes iconen op die aangeven welk programma geselecteerd is. Er zijn 6 poetsstanden, waaronder tandvleesverzorging, gevoelige tanden, whitening en tongreiniging. De iconen zijn niet echt intuïtief, maar wennen snel. Wat ook snel went is de borstelkop. De Oral-B CrossAction opzetborstel voelt voor een SonicCare gebruiker in het begin een beetje groot. Na een paar dagen was ik er aan gewend. Wat niet went is de wijze van schakelen tussen de verschillende poetsstanden. Dit kan alleen als de motor draait. Als je niet uit kijkt heb je een spetterparadijs door het switchen van stand. Dat had anders gekund…

De luxe versie komt met een gewone contactloze laadeenheid voor op de wastafel, maar ook met een reisetui. In deze etui kan je de bostel meenemen op reis. Met een speciale laadkabel kan je de accu opladen. Wel jammer dat je daar de speciale Braun kabel voor moet gebruiken. De reisetui van de Philips Sonicare werkt met een standaard usb kabel. Op de Genius X reisetui zit ook een USB aansluiting, maar deze is om tijdens het opladen ook een ander apparaat te kunnen opladen. Opladen is overigens niet vaak nodig, De Genius X poets met gemak anderhalve week op 1 lading. Binnen twaalf uur is ie weer geheel opgeladen. Wist je trouwens dat je de meeste Oral-B tandenborstels altijd op de draadloze lader kan laten staan? De Genius X komt in een aantal kleur en design variaties. Is is zelfs een zwarte opzetborstels te koop voor wie de zwarte borstel met zwarte reisetui koopt.

AI kunstmatige intelligentie

De tandenborstel heeft diverse sensoren aan boord voor een exacte positiebepaling. De tandborstel weet daardoor exact hoe lang en waar met welke druk gepoetst is. Druk je te hard, dan kleurt de lichtring rood en vertraagd de motor om het tandvlees te beschermen. De LED smarting geeft licht bovenaan de handgreep. Standaard is dit wit licht. In de app kan de gebruiker kiezen uit twaalf kleuren. Helaas is het nog niet zo dat een andere kleur ring van de borstelkop voor verschillende gebruikers ook de ring in bijpassende kleur toont. Zo zouden meer gebruikers van dezelfde tandenborstel met eigen opzegborsteltjes gebruik kunnen maken van de intelligentie. Nu is dat nog aan 1 gebruiker voorbehouden. Natuurlijk moet de tandenborstel pairen via bluetooth met de app om gegevens uit te wisselen. De smarting kleurt dan blauw.

Wie met de app poetst ziet in een animatie exact waar de borstel aan het poetsen is. Niet gepoetste tanden zijn blauw en bij voldoende poetsen kleuren ze langzaam wit. Uiteindelijk ben je na zo’n dikke twee minuten klaar, mits je goed poets. De timer is nu niet de indicatie maar de juiste locatie en druk bepalen of je klaar bent. Het is leuk en ziet er indrukwekkend uit. Als je zonder de app poets, slaan alle sensoren ook de info op. Bij openen van de app kan de tandenborstel tot 30 poetsbeurten de gegevens uitwisselen. De app is een goede hulp. De noodzaak voor een Oral-B account ontgaat ons, maar ook hier draait t natuurlijk om Big Data.

De app geeft diverse gidsen voor een goede mondhygiëne. Wie medailles wil verzamelen kan vol aan de slag. Oral-B heeft moeite gedaan om het tandenpoetsen te gamificeren. Jammer dat je de telefoon moet vasthouden. In eerdere Genius versies zat een houder in de doos. Die is nu feitelijk met de AI niet meer nodig, maar zou handig zijn in de badkamer. Ook voor andere borstel gebruikers.

De opzetbostels hebben een blauwe kleur die langzaam slijt. Een vertrouwd systeem. Na ongeveer 3 maanden moet je verversen. De intelligentie in de tandenborstel heeft ons nog niet gewezen op borstelslijtage. Waarschijnlijk moet je daarvoor dus vertrouwen op de fysieke slijtage van de blauwe haartjes op de borstel.

Conclusie

De Oral-B Genius X is zonder twijfel momenteel de slimste tandenborstel die echt helpt beter te poetsen. In een volgende generatie zien we graag gebruikers herkenning aan de hand van andere opzetborstels en een reisetui met USB-C lader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.