Review: Motorola One Action

De Motorola One Action moet dé uitdager worden voor de smartphonemarkt. Met natuurlijk dat fijne Android One. Ma een aantal succesvolle releases, laat Motorola met dit toestel toch echt wel steken vallen.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/1159509534256114/

Unboxing van de Motorola One Action

Motorola levert het toestel lekker compleet. Je krijgt een 10 Watt lader, een USB-C kabel, een sim tool, het toestel, documentatie en een back cover.

Design

Kenmerkend voor de Motoro’s met een vingerafdruksensor achterop, is dat het Motorola logo op die sensor wordt gedrukt. Zo ook hier bij de Motorola One Action. Ook het Android One logo is achterop geplaatst. Alle knoppen zitten op de rechter zijkant en een 3,5mm audio aansluiting zit aan de bovenkant. Clean & simple.

Met dit toestel, denkt Motorola een interessant alternatief te hebben voor gebruikers van actioncams. Wij namen de Motorola One Action ook al mee de regen in tijdens een fietstochtje, maar werden al snel teruggefloten omdat het toestel totaal niet waterdicht is… Kak!?

6.3 inch LCD Display

Motorola heeft voor een CinemaWide display gekozen in de Motorola One Action. Het is een IPS LCD display op FullHD+ resolutie. Dit levert een mooi, scherp plaatje op. Bijvoorbeeld tijdens het Netflixen. Wel zijn de kleuren wat flets. Buitenshuis voelt het display al snel wat donker aan. De kijkhoek is wel dik in orde.

Motorola heeft gekozen voor een LCD display met een gat erin. Iets dat Samsung en Honor ook regelmatig doen. Dit ziet er echt geweldig uit en laat zien dat je echt een recente smartphone hebt.

Specs

Opvallend is de chipset in de Motorola One Action. Motorola maakt zowaar gebruik van de Exynos 9609 chipset. Voor mij is het de eerste keer dat ik een non-Samsung met een Exynos chipset in het wild aantref. Een Exynos waar weinig tot geen informatie over te vinden is.

De Exynos 9606 is een octa-core chipset. Hij heft vier 2.2GHz kernen en 4 1.6GHz kernen. Gamers krijgen ondersteuning van een Mali-G72 MP3 GPU. Het systeem heeft 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte.

Opvallend is dat de Motorola One Action, ondanks het lichte Android One, toch regelmatig moet happen naar adem. Het wisselen tussen apps verloopt lang niet altijd even vloeiend en ook in de camera app kan de framerate flink af en toe flink inkakken.

Android One

De Motorola One Action is getest met Android One 9. Het mooie van Android One is dat Motorola haar best doet zo weinig mogelijk met Android te doen. Dat wil zeggen, alleen aanpassingen waar dat nodig is voor de hardware van het toestel. Bijzonder is dan ook de Dolby Atmos app die al op het toestel staat. Verder is Android clean.

Selfie camera

De selfie camera van de Motorola One Action is in staat om in 4K te filmen. Een opmerkelijke keuze in dit prijssegment, maar goed nieuws voor vloggers. Wat opvalt is dat de selfie camera wel voor heel warme tinten kiest. Ook de scherpte wordt flink opgekrikt door lokale contrasten te versterken. Mn baardhaartjes, mn rimpels, alles komt sterk naar voren. De camera heeft een resolutie van 12 megapixels en biedt HDR ondersteuning.

Motorola One Action Selfie Camera

Triple Camera

Motorola heeft het toestel uitgerust met een triple camera. Een 16 megapixel, 14mm hoofdcamera wordt aangevuld met een 12 megapixel, 26mm groothoek. De twee krijgen ondersteuning van een 5 megapixel dieptecamera voor onscherpe achtergronden. Achterop zit ook een duo-tone LED Flash voor warmere flitsen.

 

Hoe de groothoekcamera is, weten we niet. We kwamen er tijdens de test niet uit, hoe je in de software moet schakelen tussen camera’s. Let wel, we hebben gelijktijdig de Motorola One Vision getest, daar werkt het als een zonnetje.

Bij daglicht (en bij druilerig weer) levert het toestel prima foto’s op. Zelfs bij kunstlicht zijn de plaatjes prima, al is scherpstellen bij bewegen soms een lastig dingetje.

Filmen

Niet alleen qua waterdichtheid, ook bij het filmen merk je eigenlijk maar heel weinig van het actioncam gevoel. Er zit beeldstabilisatie op, maar het lijkt een wel heel zwakke vorm te zijn. Dat wil zeggen, we merken er nauwelijks iets van. Zelfs op FullHD 30 frames per seconde, trekt de camera het beeld nauwelijks stabiel. Tsjah, dan leg je het toch keihard af tegen de actioncams van dit moment.

Behalve het gemis van degelijke stabilisatie, is de kwaliteit van het filmwerk eigenlijk best goed. Ook binnenshuis pakt hij alles goed op. Het enige waar hij moeite mee kan hebben, is scherpstellen. Zoals je in de video kunt zien, lukt het soms gewoonweg niet. Zonde. Het resultaat zie je in de video bovenaan deze pagina.

Geluidservaring

Motorola werkt voor deze release samen met Dolby voor Dolby Audio. Het geluid van de Motorola Action is behoorlijk goed voor deze prijsklasse. Hier verdient Motorola echt wel een complimentje.

Accuduur

Qua accuduur moet je het doen met een 3.500mAh accu. De Samsung chipset lijkt hier niet al te zuinig mee om te gaan. Het einde van de dag halen lukt, maar krap aan. Motorola levert geen snellader mee. Je moet het doen met de 10 Watt lader en dat gaat op 3.500mAh niet super vlot.

Conclusie: Motorola One Action

We hebben de laatste jaren heel wat Motorola’s mogen testen. En doorgaans zijn we echt enorm tevreden over wat we zien. Maar met de Motorola One Action maakt Motorola, ondanks de creatieve presentatie, toch echt een knieval. Op geen enkele manier heeft deze smartphone echt een positie tegenover ook maar de meest simpele actioncam. Daarnaast is hij regelmatig traag. Wellicht heeft Motorola de Samsung chipset nog niet onder controle en wordt dat opgelost met een firmware update. Ook bleek het voor ons onmogelijk om de groothoek camera te gebruiken. Helaas…

Motorola One Action kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Met het gaatje in het display, oogt deze smartphone heel modern
  • Android One, dus relatief veel performance

THE BAD

  • De Samsung Exynos chipset lijkt erg zwak te zijn
  • Accuduur kan beter
  • Actioncam terwijl hij niet waterdicht is
  • Actioncam zonder goede stabilisatie
  • Groothoeklens blijkt onbruikbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Motorola One Action kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl