Review: Honor 9X, goedkope smartphone moet de markt pakken

Honor 9X Pop-up Camera

Een nieuwe Honor, gewoon met alle Google apps. In de tijd dat moederbedrijf Huawei nog steeds last heeft van het handelsverbod lijkt dat raar. Toch blijkt Honor een slimme omweg te hebben gevonden!

De Chinees is de Europeaan niet

In China is de Android markt heel anders dan in Europa. Daar wordt Google politiek buiten de deur gehouden. Chinezen gebruiken dus al geen Google apps. Hierdoor kunnen Huawei en dochter Honor moeiteloos doorgaan met het introduceren van smartphones in haar eigen markt.

In Europa is het heel anders. Wij zijn enorm gehecht aan de aanwezigheid van de Google apps binnen onze Android smartphones. Het was dan ook raar dat Honor enkele weken geleden toch een Honor 9X in het schap wist te leggen. Een nieuw toestel, met Google Apps. Lang nadat Huawei haar Mate30 Pro moest aankondigen zonder Google Apps.

Toch blijkt dit goed te verklaren. Honor is slim geweest. In het verleden bracht Honor regelmatig Huawei toestellen uit met kleiner hardware wijzigingen. Zo klein dat ze zich soms zelfs beperkten tot hoe de behuizing eruit ziet.

Met de Honor 9X doen de Chinezen eigenlijk hetzelfde. Al hebben ze meer gedaan dan alleen het uiterlijk aanpassen. Met de Honor 9X koop je namelijk de duurdere Huawei P Smart Z. Het grote verschil is dat er nu een 48 megapixel main camera in ligt. De Huawei P Smart Z moest het doen met een 16 megapixel camera.

Maar hoe staat het dan in China? Dat is het rare bij deze release. Daar is de Honor 9X wel echt een ander toestel. Namelijk een toestel op basis van de high-end HiSilicon Kirin 810 chipset. Dat is dé topchipset die in alle vlaggenschepen van vorig jaar is geplaatst. Energiezuinig en bloedsnel. Gelukkig zien we het verschil terug in het prijskaartje. Het Europese model is aanzienlijk veel goedkoper dan de Chinese variant. Honor verkoopt het toestel hier namelijk voor maar €199.

Unboxing

In de verpakking van de Honor 9X vinden we zeker geen verrassingen. Het toestel wordt geleverd met een screenprotector op het display en een transparante backcover in het doosje. Natuurlijk zit er documentatie bij, een SIMtool, een USB-A SuperCharge lader en een USB-A naar USB-C kabel. Een headset hadden we op dit prijspunt compleet overbodig gevonden en zit er gelukkig ook niet bij. Iedere productie-euro is dus ook echt in de Honor 9X gegaan.

Display

De Honor 9X heeft een full view display. Dus geen inkeping, gewoon display van rand tot rand. Let wel, het gaat om wat dikkere randen, want op dit prijspunt krijg je natuurlijk een LCD display. Maakt niet uit, want Huawei heeft wel voor een kwalitatief hoogwaardig display gekozen. Dus daar worden we zeker wel gelukkig van.

Honor 9X

Om precies te zijn, heeft Honor voor een LTPS IPS LCD display gekozen. Het gaat om een FullHD+ display met een resolutie van 1.080×2.340 pixels. Ideaal voor films, series en games. De scherpte ligt op zo’n 391 pixels per inch, wat toch heel prettig is. Ondanks de dikke randen, haalt deze toch een screen-to-body ratio van 84.3%.

Design

Qua design lieten we het al een beetje doorschijnen, het is een Huawei P Smart Z in een Honor jasje. Ze ziet er dus echt een stuk vlotter uit dan haar zakelijke zusje. En dan hebben wij nog de saaie, zwarte uitvoering. De blauwe komt met bijzondere reflecties in de vorm van een X op de achterkant. Wouw!

De voorkant is bijna helemaal display. De vingerafdrukscanner is dan ook achterop geplaatst. Onder het display paste immers niet in het kleine prijskaartje van deze Android smartphone. Ook zien we achterop een verticaal cluster van de drie cameralenzen en de LED flitser. De selfie camera is een pop-up camera. Die schuift alleen naar buiten wanneer je hem nodig hebt. Al met al een mooi en hip toestel.

Android 9 met EMUI 9.1.0

Honor levert haar toestel nog niet meteen met Android 10. In tegenstelling tot haar Chinese tegenhanger zitten op dit toestel wel de Google apps. Android 10 wordt wel verwacht.

Opvallend is de aanwezigheid van EMUI wel. Normaal zou Honor haar Magic UI op het toestel zetten. Dat is een afgeleide van EMUI waar wat eigen Honor dingetjes in zitten. Mogelijk heeft ook deze keuze te maken met de Google licenties.

Erg vinden we het niet, want EMUI blijft een heerlijke grafische schil om in te werken. Al is het maar omdat je met een USB-C display, een draadloos toetsenbord en muis, een complete desktop computer op zak hebt. Altijd en overal werken is ook met het prijskaartje van €199 gewoon mogelijk.

Helaas voorziet Honor het toestel wel van Bloathware. Zo vinden we standaard Booking.com om nog net wat meer omzet uit het toestel te trekken. Opvallend genoeg ontbreken de eBay en Amazon apps die er meestal bij staan. Het lijkt erop dat Huawei van deze strategie probeert af te stappen. Mooi!

Een hele toffe app die in EMUI zit, is de party modus. Heb je geen grote speakers bij je, maar wel andere Honor / Huawei vrienden, kun je met party modus alle toestellen synchroniseren. Zo draaien dan allemaal dezelfde muziek af. Echt een leuke feature!

Geluid

En dan komen we bij het geluid. De Honor 9X is voorzien van één speaker. Geen stereogeluid. Het geluid is, ook bij een stevig volume, verrassend zuiver. Echt niets om over te klagen. We kunnen gewoon analoge headsets aansluiten op de 3.5mm audio aansluiting. Ook erg fijn. Het geluid dat de smartphone produceert is erg goed. Ga je met een bluetooth headset luisteren, luister je over het A2DP protocol. Prima.

Specs en benchmarks

Waar de duurdere, Chinese Honor 9X op de retesnelle en zuinige Kirin 810 chipset draait, draait deze Honor 9X op de goedkope en veel minder snelle HiSilicon Kifin 710F chipset. Na de Huawei P Smart Z het tweede toestel in onze markt op basis van deze chipset.

Om hem een beetje vlot te laten draaien, komt het toestel wel met 4GB werkgeheugen. Wij hebben hier dan ook de versie met 128GB opslagruimte. Er is ook een model met 6GB werkgeheugen en 128GB werkgeheugen op de markt. Voor gamers loont het zeker om die versie te pakken. Voor 3D games is de Honor 9X gewoon wat underpowered. Voor casual games kan het prima, al kunnen de laadtijden wat lang zijn. Toch zijn we niet ontevreden over de scores die het toestel in de benchmarks weet te behalen.

De chipset maakt gebruik van USB 2.0 over USB-C. Gezien je op maximaal FullHD filmt, gaat het verplaatsen van videobestanden over USB snel genoeg.

Draadloos

Het toestel ondersteund dual-band WiFi. Dus op het lokale netwerk kun je vlot bestanden verplaatsen en snel browsen. Het toestel komt met Bluetooth 4.2. Voor plaatsbepaling maakt het gebruik van A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN). Plaatsbepaling gaat lekker vlot. Tussen hoge gebouwen in steden kan hij weleens signaal verliezen. Doorgaans los je dit op door even de straat over te steken.

Filmen met de Honor 9X

De Honor 9X is niet krachtig genoeg om op 4K te filmen, maar de prestaties op FullHD zijn erg goed. Schakel je terug naar 720p, krijg je zelfs elektronische beeldstabilisatie. Zelfs op de selfie camera. Erg tof. Wel zien we dat het toestel soms wat aan het ping-pongen is met scherpte en belichting. Dit maakt het beeld soms wat onrustig en dat is niet nodig. De camera wil snel corrigeren, maar maakt dan eigenlijk net iets de grote stappen.

Fotografie

Qua fotografie is de Honor 9X erg interessant. Vooral de nieuwe 48 megapixel camera achterop, maakt een enorm verschil ten opzichte van de Huawei P Smart Z. Naast de 48 megapixel main camera, krijg je ook een aantrekkelijke 8 megapixel groothoek. Wil je mooie portretten schieten, dan zit er een 2 megapixel dieptecamera bij. Deze zorgt voor onscherpe achtergronden. Let wel, de groothoek en dieptecamera zijn met f/2.4 niet heel lichtgevoelig. Bij schemer en donker geven ze wel heel snel ruis. De main camera is met f/1.8 wel heel lichtgevoelig en levert gewoon mooie plaatjes op.

Pop-Up Selfie Camera

Ook over de pop-up selfie camera ben ik zeer te spreken. Ook deze is met f/2.2 niet heel lichtgevoelig, maar het gros van de selfiecamera’s is er beroerder aan toe. Zeker in deze prijsklasse weet de Honor 9X mooie plaatjes neer te zetten.

Accuduur

Met een 4.000mAh accu, kun je gemakkelijk een hele dag vooruit. Het opladen verloopt lekker vlot met behulp van de SuperCharge lader. Zeker voor deze prijsklasse.

Conclusie: Honor 9X

Zoek je een hoog entertainmentniveau voor weinig, dan is de Honor 9X misschien niet de beste keuze. Al is het scherm echt dik in orde als je gaat Netflixen. Het is vooral de gamer waarvoor interessantere toestellen te vinden zijn. Maar ben je gek op fotografie, dan is de Honor 9X misschien wel het meest interessante toestel onder de €200. Vooral de main camera scoort erg sterk. We worden erg gelukkig van de plaatjes die de main camera van de Honor 9X schiet.

Honor 9X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede cameraprestaties voor zo'n goedkope smartphone
  • Goed display
  • Fijne pop-up camera

THE BAD

  • Minder geschikt voor 3D games
  • Nog steeds bloathware aan boord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Honor 9X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl