Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: DJI Mavic mini, de kleine semi-professionele drone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • compleet combo pakket
  • prima vliegen
  • scherp en stabiel HD beeld
  • klein en licht
  • kwaliteit

THE BAD

  • accu klem mag beter
  • gimbal bescherming mag beter

DJI maakt top drones. De Mavic mini is de nieuwste poging van DJI om iedereen aan het vliegen met een drone te krijgen. Wij hebben een paar dagen mogen testen. Hier onze eerste indruk.

Die vervelende wetgeving toch overal, moeten ze in China gedacht hebben. Daarom hebben ze bij DJI een drone gemaakt die exact 249 gram weegt. Dit is 1 gram onder het wettelijke gewicht in de USA om zo niet onder de drone wetgeving te vallen, maar als speelgoed op de markt te komen. Dat betekent nog steeds niet dat je overal mag vliegen en in Nederland maakt dat gewicht juridisch niet veel uit. Toch is ook voor ons deze kleine en lichtgewicht drone erg interessant.

Mini

Allereerst valt het gewicht en het formaat op van de mini. Dit is oprecht een mini drone. Hij past in elke rugzak. Omdat je nog steeds een controller en accu’s moet meenemen past t niet in een jaszak. Toch is het geheel prettig beperkt in omvang en gewicht. Zoals bij de andere Mavic modellen, klap je de vier armen uit om te kunnen vliegen. De mini props klappen ook in. Een plastic kapje moet de gimbal met camera beschermen. Die bevestiging is één van de twee zwakke punten in het ontwerp. Het kapje klik je op de drone, maar de bevestiging kan beter. Dat zelfde geld voor de accu’s die met een klem in de drone en lader gaan. Die klikken niet lekker los en vast. Het gaat allemaal wel, maar van DJI zijn we beter gewend. Zeker de bevestiging van de accu’s is cruciaal. Er zijn andere drones geflopt waar de accu’s tijdens de vlucht er uit flipten. Dat zal met de DJI Mavic mini niet gebeuren omdat er nog een klepje voor zit. Maar een los contact kan een stroomonderbreking betekenen met alle gevolgen van dien. Duimen dus dat dit niet gebeurt en dat wij ons zorgen om niets maken.
De controller is lekker klein op te vouwen. De sticks zitten schitteren weggewerkt. Voor het vliegen klik je ze uit de controller en schroef je de stick op hun plek. De rubberen grip voelt lekker aan. De controller verbind je met de telefoon door één van de meegeleverde kabels te gebruiken. Wat jammer is dat je de controller niet kan inklappen met de kabel er aan. Dit betekent telkens een extra handeling voor het vliegen.

Vliegen

De Mavic mini vliegt ronduit lekker. Net iets beter dan een Spark. Je hebt wel een aparte app nodig die weer door een ander bedrijf is gemaakt. Dit bedrijf is nog niet goedgekeurd door Apple. Hierdoor moet je de beveiliging van je iOS apparaat uitschakelen voor de installatie. In de interface zitten ook nog allerlei Chinese teksten. Het is duidelijk dat DJI weer met haast een product op de markt brengt. Ze hebben daar ervaring mee, maar je voelt de haastigheid van dit alles wel in de software. DJI heeft zo ook de Osmo Action, Osmo Mobile en Osmo Action op de markt gebracht. In de maanden na lancering wordt alles met updates beter, maar diegenen die als eerste kopen moeten wel rekening houden met het 0.9 karakter van het product. Bij een drone die hoog in de lucht vliegt wil je niet dat er iets mis gaat.

Vliegen en de slimme functies werken allemaal goed, maar met een aantekening. De controller melde bij ons bij e drie vluchten telkens bij 80 meter hoogte al dat de verbinding zwak werd. Dat wil je niet. Zeker niet als de dromen recht boven je hoofd vliegt en je m goed kan zien. Al die filmpjes op internet met mensen die boven water vliegen of ver uit zicht vliegen, doen dit niet van hun eiogen geld. Of het filmpje levert natuurlijk alle revenues op om een nieuwe drone te kopen. Houd daar rekening mee als je deze drone koopt. Ga niet zo riskant vliegen zoals veel influencers op internet doen. Zij krijgen een nieuwe drone bij een crash, jij waarschijnlijk niet. En denk er aan; deze drone heeft geen sensoren rondom om je te behoeden voor een crash. Wel beschikt de mini over GPS en grondradar voor stabiel binnen en buiten vliegen.

De beelden zijn ronduit semi professioneel. In een professionele montage zijn de beelden van de mini prima te gebruiken. Voor vakantie en familiefilms hoef je niet meer geld uit te geven.

Accessoires

De Mavin Mini combo komt met een nette draagtas waar alles in past. Plus een bescherming voor alle props. Wij hebben deze netjes in de verpakking laten zitten omdat t nog retour DJI moest. De accu’s kunnen met drie tegelijk in de lader. Aan de ledjes zie je welke laad en wat de batterij status is. Erg goed en duidelijk. De accu’s zijn elk goed voor 30 minuten vliegen. Voldoende vliegvoeding dus. Met dit pakket heb je een erg complete uitrusting.

DJI zegt nog met extra’s te komen zoals een stolp als lader en een kleurset om de drone je eigen ontwerp te geven. DJI heeft geen goed trackrecord met het nakomen van dergelijke launch beloften.

Conclusie

De Mavic mini is een aanrader. Schitterend product wat prima vliegt. Het bereik is minder in de praktijk dan wat de specs doen geloven. De vliegduur is geen enkel probleem. De beelden zijn in HD haarscherp en erg stabiel.

De DJI Mavic Mini kost 399 Euro en als combo pakket met extra propellers, 3 accu’s, een tasje en prop bescherming 499 Euro.

DJI Mavic Mini kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij DJI webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.