Logo GadgetGear.nl
Chernobyl Blu-Ray
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Chernobyl, hoe persoonlijke belangen duizenden levens kostte (Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Meeslepend verhaal
  • Sterk in beeld gebracht
  • Veel bonus materiaal

THE BAD

Wanneer HBO iets produceert, lijkt het Amerikaanse TV netwerk alles op alles zetten om er iets bijzonders van te maken. Zo ook de miniserie Chernobyl over de grootste kernramp in de geschiedenis van de Sovjet-Unie.

Ik weet het nog goed. Ik was vijf jaar. Mijn ouders spraken zorgen uit over de groenten in de tuin. Die zouden we mogelijk niet meer kunnen eten. Mogelijk zou het radioactief zijn. Als kind snapte ik het allemaal niet zo goed. Ik kreeg mee dat er een ramp was, maar iedere avond erna lagen er gewoon groenten op mijn bordje. Toch is het een ramp die tot op de dag van vandaag nog gevolgen heeft. In 2013 werd nog een nieuwe sarcofaag over de kerncentrale gerold zodat we als mensheid de komende jaren niet heel veel meer van zien en merken.

Het verhaal

Hoe het zo ver heeft mogen komen, is de vraag die in de miniserie Chernobyl wordt beantwoord. De serie laat zien hoe, met name de leiders van Rusland, fout op fout stapelden. Maar ook de immense offers die werden gemaakt door het volk, om de rest van de Sovjet-unie te beschermen. Om te voorkomen dat kernafval een nog groter gebied zou treffen.

We zien ook de complete onwetendheid waar de Sovjet-Unie mee wordt geconfronteerd. Hoe gaat een meltdown nou echt in zijn werk? Wat zijn de gevolgen van de radioactiviteit? Kun je met een helikopter boven de oude reactorkern vliegen om deze te blussen? Om maar iets simpels te noemen. En wat is het verschil tussen beton en grafiet?

De gevolgen onder de bevolking zijn nooit echt duidelijk geworden. Het WHO schat dat 6.8 miljoen mensen in het besmette gebied wonen. 600.000 mensen zouden de hoogste stralingsdoses hebben opgelopen. Doordat kanker ook zonder straling voorkomt bij mensen (straling kan als katalysator dienen) zijn schattingen lastig te maken. Het is ook indrukwekkend om te zien hoe de effecten van de straling op mensen in beeld zijn gebracht.

Extra’s

Warner Bros. legt Chernobyl hier in de schappen. Het team achter deze release heeft duidelijk haar best gedaan om van Chernobyl een echt document te maken. Niet alleen door je een blik achter de schermen te geven, maar ook door nog heel veel meer informatie mee te geven. En ook bij mij is het vlammetje aangewakkerd en ben ik meer gaan lezen over deze ramp in mijn jeugd.

Conclusie: Chernobyl

De miniserie Chernobyl is zonder twijfel de meest aangrijpende die ik in jaren heb gezien. Het werpt ons niet alleen middenin de ramp, maar ook midden in menselijke offers. In politieke steekspellen en een berg onkunde. Prachtig in beeld gebracht in 5 afleveringen van een uur.

Chernobyl kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.