Review: WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One

Met Xbox Game Pass Ultimate en Xbox Live Gold, krijg je maandelijks heel wat games te downloaden. Western Digital komt met een oplossing om al deze games op te slaan. De afgelopen twee maanden hebben we getest met de WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One.

Officiële Xbox Accessoire

Tegenwoordig is Seagate niet de enige meer die een Xbox licentie in huis heeft voor haar externe harddrives. Met de WD_Black P10 3TB Xbox One HDD zien we ook Western Digital het Xbox logo, op een prachtige manier, op de drive zetten.

Wat is WD_Black?

WD_Black was ooit WD Black. Onlangs is de naam een beetje aangepast om er net iets toffer uit te zien en dat is een slimme zet geweest van Western Digital. Ook de verpakking van de drive is echt aangepast ten opzichte van wat we in de andere lijnen gewend zijn.

De WD_Black drives richten zich echt op gamers. Hoge leessnelheden zijn belangrijk om snel games en levels te kunnen laden. Bovendien moeten de prestaties constant blijven tijdens de hele gamesessie.

Design

Qua design heeft de WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One wel iets weg van een militaire container. Een lekker stoer apparaatje ten opzichte van het ‘strakke’ ontwerp dat Seagate nastreeft. Het ontwerp van Western Digital is ook erg slim bij deze WD_Black lijn. Door de binnenkant zwart te maken en de buitenrand wit, past het ontwerp eigenlijk bij iedere uitvoering van de Xbox One.

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One

Specs

De WD_Black P10 5TB Xbox One HDD komt met een USB 3.2 Gen 1 aansluiting. De drive heeft een opslagruimte van 3 terabyte. WD berekent dat dit genoeg is voor, gemiddeld, 125 Xbox games. Genoeg dus om een groot deel van het portfolio van Microsoft erop te zetten. Door slim gebruik van materialen te maken, lijkt de drive haar hitte gemakkelijk kwijt te kunnen, om zo de prestaties lang op pijl te kunnen houden.

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One Onderkant

Wat is USB 3.2 Gen 1?

USB 3.2 Gen 1 klinkt super modern, maar is eigenlijk een marketing dingetje van het USB Implementers Forum, de organisatie die de USB standaard beheerd. Die is USB 3.0 tot en met USB 3.2 onder de noemer USB 3.2 gaan plaatsen en dat kan verwarrend zijn. Voor fabrikanten is het vooral dé kans om de USB nummering op de verpakking op te hogen.

USB 3.2 is daarom onderverdeeld in drie generaties. Gen 1 is SuperSpeed USB terwijl Gen 2 SuperSpeed USB tot 10Gb per seconde ondersteund. USB 3.2 Gen 2×2 bevat USB SuperSpeed tot 20Gb per seconde. Die laatste kan ook alleen in combinatie met een duurdere USB-C aansluiting worden gebruikt. WD kiest hier voor een goedkopere mico-B USB 3.0 aansluiting.

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One USB Aansluiting

Feitelijk krijg je met deze harddrive dus een USB 3.0 drive. Maar dat is helemaal niet erg. USB 3.0 kan tot 625MB per seconde verplaatsen over de aansluiting. Een snelheid waar een 1.5 inch harddrive bij lange na niet aan zal komen. Een snellere standaard nemen, zou bovendien de drive duurder maken, zonder dat je daar iets aan hebt. Wij snappen deze zet van WD dus wel.

Prestaties

De beste laadprestaties haal je met een SSD. Maar de prijs per terabyte is op een SSD gewoon enorm. Dus voor games die je minder vaak speelt en zeker niet online, is een harddrive echt perfect. Bovendien ligt er in jouw Xbox One ook gewoon een harddrive. Voor het opslaan van massa’s games, is een harddrive dus echt het ideale medium.

WD_Black P10 5TB Xbox One HDD Crystal Diskmark 6 64-Bit

Games moeten bovendien vooral grote hoeveelheden data kunnen laden. Daarom is de laadsnelheid van grote bestanden van groots belang. Bij deze drive zien we dan ook dat WD daar de focus heeft gelegd. De leessnelheid ligt op maximaal 125MB per seconde. De schrijfsnelheid ligt ook hoog. Namelijk zo/n 120MB per seconde. Ook dat is ideaal voor het opslaan van data tijdens het gamen, maar ook het opslaan van gamestreams e.d.

Waar de drive minder sterk presteert, is bij het lezen en schrijven van erg kleine bestanden. Daar zakken de prestaties echt in. Voor de gemiddelde game zal dit naar verwachting, geen problemen opleveren.

Bonus

De WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One is gemiddeld een tientje duurder dan haar compleet zwarte tegenhanger voor PC gamers. Daarvoor krijg je van WD een leuke bonus. Namelijk twee maanden Xbox Game Pass Ultimate. Dus twee maanden kun je enorm veel topgames gratis downloaden en spelen. Stiekem best interessant.

Conclusie: WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One 3TB

De WD_Black P10 5TB Xbox One HDD biedt een enorme hoeveelheid opslagruime in een wel heel tof design. De drive weet games en levels snel te laden. Ook wanneer je in een langere gamesessie bezig bent. Precies wat je als gamer zoekt.

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Hoge laadtijden voor een externe HDD
  • Stabiele prestaties
  • Tof ontwerp

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WD_Black P10 Game Drive voor Xbox One kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl