Review: LG Q60 levert teveel camera voor te weinig

LG Q60 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LG knalt erin. Een triple camera Android smartphone voor (momenteel) €140. Maar of dat geld genoeg is voor drie goede camera’s, dat lees je in deze review.

Design

Op het oog is de LG Q60 een smartphone van deze tijd. Een prachtig glanzend uiterlijk van achteren en aan de voorkant bijna niets dan display. Dat de behuizing van plastic is, kwamen we al snel achter. Tijdens onze test van de fotocamera op het circuit van Assen, bleek het toestel zo glad dat hij al snel op het asfalt lag… kak. En dan is het toch wel fijn dat het toestel zoveel plastic bevat. Je hebt een paar dutsjes, maar geen barsten. Pfew!

Display

LG heeft voor een IPS display gekozen van 6.26 inch. Doordat het een LCD display betreft, is de rand er omheen nogal dik. Ook aan de onderkant zien we een nogal dikke kin. Helemaal naar verwachting in dit lage prijssegment.

Het IPS LCD display van de LG Q60 heeft een 720p HD+ display. Heeft een prima resolutie, ook nog op dit formaat. In de volle zon is de lichtopbrengst een beetje magertjes.

De selfie camera zit in een druppelvormige inkeping bovenin het display. Je kunt in de instellingen de bovenkant dan het display een zwarte rand geven. Zo valt deze minder op.

Geluid

LG heeft maakt al jaren veel lawaai over hoe het merk met audio omgaat. Opvallend is dat LG ook hier in het lage segment met DTS:X komt en dan zelfs DTS:X Surround Sound.

Maar hoe klinkt dat nou, dat DTS:X Surround Sound? Op de speaker klinkt het eerlijk gezegd… niet. Wanneer je het toestel in de hand hebt, is er geen spraken van stereogeluid. LG geeft aan dat je het beste de headset in kunt doen. Ook dat zet eigenlijk geen zoden aan de dijk. Wel goed stereo, maar dat is het dan ook. Goed nieuws overigens, er zit nog een 3,5mm audio aansluiting in. Dus je kunt vrijwel iedere headset aansluiten op de LG Q60.

Ga je draadloos luisteren, dan ondersteunt dit toestel Bluetooth 5.0. Dat levert een heel goed bereik op en ook nauwelijks lag. Jammer is dat het toestel alleen A2DP als streaming protocol ondersteund. Maar dat snappen we wel in deze prijsklasse.

LG Q60 Specs

Maar hoe zit het dan met de met de snelheid in deze prijsklasse? Een besparing op de hardware, is de gekozen chipset. De Chinese MediaTek MT6762 Helio P22 is nog een 12nm chipset. Er ligt een octa-core CPU op. Dat wil zetten, een processor met 8 ARM Cortex A53 rekenkernen. Deze lopen alle 8 op 2GHz. Apps starten op een prima snelheid op, maar voor gamers heeft de PowerVR GE8320 gewoon weinig tot niets te bieden.

LG geeft deze Android smartphone een 3.500mAh accu mee. Met de 12nm chipset levert dat net een dag gebruiksduur op. Maar ga je toch spelletjes proberen te spelen, trek je de accu echt keihard leeg. Ook de camera kan nogal een zuigende werking op de accucapaciteit hebben.

Voor plaatsbepaling maakt de LG Q60 gebruik van A-GPS (VS) en Glonass (RU). Opvallend is dat Bluetooth 5.0 aanwezig is in deze prijsklasse. Daarnaast vinden we ook NFC ondersteuning in het toestel.

LG levert het toestel met 64GB opslagruimte. Dit opslagruimte is aardig op snelheid. Je krijgt 3GB werkgeheugen. Voor simpele apps levert dat ook een aardige snelheid op. Grotere apps kunnen bij wisselingen wat vertragen.

Android 9 met LG UX7

LG levert de LG Q60 op met Android 9.0. LG legt daar zelf haar grafische schil overheen; LG UX7. Onderdeel daarvan is onder anderen de camera app, maar ook de erg fijne integratie met Google Assistant. Deze heeft een eigen knop op de linker rand van het toestel.

Echt heerlijk is LG AirDrive. Daarmee wissel je snel en simpel bestanden uit met een computer. Een feature die andere fabrikanten niet zo strak in Android krijgen als dat LG dit doet. Erg fijn. Het toestel is ook snel en simpel in te zetten als LDNA mediaserver om zo bestanden naar slimme displays en dergelijke te sturen.

Net als bij Huawei, kiest LG er in eerste instantie voor om geen app drawer weer te geven. Dat is de verzamelplek voor alle apps die je ziet wanneer je omhoog veegt over het display. Deze is, net als bij Huawei, wel aan te zetten vanuit de instellingen.

Iets anders dat LG, net als Huawei doet, is het toestel verkopen met bloathware. Met andere woorden, apps waar je wellicht niet op zit te wachten, maar waarvoor LG wel een beloning krijgt. In dit geval gaat het om de Amazon Assistant app. Dit is niet Alexa, maar een app die aankopen op Amazon suggereert wanneer je gaat browsen…

Selfie Camera

De selfie camera van de LG Q60 heeft met 13 megapixels een toch wel heel stevige resolutie. De foto’s zijn prima. Let wel op, maar bij filmen met weinig licht, heeft deze camera wel wat moeite. Ook is mijn gezicht wat rood. Helaas, zoals je in bovenstaande video kunt zien. Wel neemt de selfie camera netjes op in Full HD op 30 frames per seconde.

Triple Camera

LG levert achterop het toestel, drie camera’s. Je krijgt een 16 megapixel main camera, een 5 megapixel groothoek en een 1 megapixel dieptecamera. Die dieptecamera zocht voor onscherpe achtergronden. Daarom mag de resolutie relatief laag zijn. De ultragroothoek is nog net scherp genoeg voor een 13×18 fotoprint. Je merkt, je krijgt voor heel weinig geld een triple camera, maar geen mega resoluties.

Wanneer je fotografeert op een zonnige dag, leveren de camera’s toch wel heel mooie plaatjes op. Binnenshuis wordt het toch al wat minder. Het doet ons twijfelen of we niet liever één hele goede camera in het toestel zouden willen hebben.

Wat ook opvalt, is dat je bij video betrekkelijk weinig aan de triple camera hebt. Je filmt maar met één lens, waar je bij andere LG toestellen wel tussen lenzen kunt schakelen. Filmen doet het toestel in FullHD met 30 frames per seconde maximaal.

Conclusie LG Q60

LG zet met dit toestel een serieus budgettoestel neer. In een prijssegment waar anderen eigenlijk niet heel zwaar inzetten op meerdere sterke punten in één toestel. Het gevolg is dat de triple camera niet overdonderend geweldig is. In de reclames voor het toestel laat LG zien dat je hem goed kunt gebruiken om binnenshuis te vloggen. Maar dan moet je met deze selfiecamera’s wel een paar flinke lampen op je snoet zetten. Hij is gewoon niet lichtsterk genoeg. Er zit dan wel DTS:X Surround Sound in, maar op de speaker kan niet eens stereogeluid worden weergegeven. LG probeert op teveel vlakken te scoren met te weinig budget om er één overtuigend goed te doen.

LG Q60 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • LG probeert heel veel Android voor weinig geld te leveren
  • Display is best aardig
  • Plastic body is zeker stootbestendig (praktijk getest)
  • Toestel ziet er heel premium uit
  • LG UX7 werkt erg prettig
  • Vingerafdruksensor aanwezig

THE BAD

  • Selfiecamera biedt veel megapixels met matige kwaliteit
  • Filmen kan maar over één lens
  • Ultragroothoek camera bevat toch wel heel weinig megapixels
  • Ondanks focus op geluid, is de speaker heel beperkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events