Blu-Ray The Aftermath
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: The Aftermath (Blu-Ray)

Afhankelijk van waar je in Nederland woont, ligt de bevrijding zo’n 75 jaar achter ons. We zijn als mens zo ver dat we met een bredere blik op de strijd van toen kunnen kijken. The Aftermath neemt ons mee naar het Hamburg van net na de capitulatie. De Britten zijn de baas en dat geeft de nodige frictie.

Vergis je niet, The Aftermath is stiekem een liefdesdrama. Een liefdesdrama dat, op de minuut nauwkeurig, voorspelbaar is. Maar daar gaat het niet om. Veel interessanter is de samenleving van Hamburg. De liefde die probeert te overleven in een landschap vol wederzijds haat en onbegrip.

In The Aftermath strijken we neer in het gezin van de Britse officier Lewis (Jason Clarke). Hij zit al een tijdje in Hamburg, wanneer zijn vrouw Morgen (Keira Knightly) de reis maakt om met hem in de stad te gaan wonen. Lewis heeft het grootste huis geclaimd om met zijn vrouw in te wonen. De Duitse architect waarvan het huis is, mag daar van Lewis ook blijven wonen met zijn dochter. Al moet dat op zolder. Een opvallende keuze gezien het gros van de Duitsers onder die omstandigheden simpelweg de straat op moesten.

Als kijker, zie je hoe Lewis al langer in Hamburg is. Hij probeert zonder geweld, de bevolking onder controle te houden. Hij ziet de Duitsers in de stad al lang niet meer als vijanden. Zijn vrouw ziet de Duitsers echter wel als het kwaad. Haar houding staat haaks op die van haar man. Tot ze de architect in haar huis beter leert kennen.

Extra’s

Het komt niet vaak voor dat ik extra’s in mijn reviews echt met interesse bekijk. Na verloop van jaren zitten daar weinig tot geen verrassingen meer bij. Het hoort bij het schrijven van de review. De verhalen in de bonusmaterialen op deze schijf wisten me echt enorm te grijpen. Hoe ze de kapotgeschoten straten in beeld brachten is echt fantastisch goed gedaan. Maar ook de rol van de architect (Alexander Skarsgard) bevat echt een enorm diepe laag.

Conclusie: The Aftermath

Je hoeft geen obsessie met de Tweede Wereldoorlog te hebben, om van The Aftermath te kunnen genieten. De verhaallijn is dan wel heel voorspelbaar, de wereld waarin zij plaatsvindt is fragiel. Gevuld met haat, waardoor goed bedoelde intenties niet altijd even duidelijk zijn.

The Aftermath kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.