Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Padcaster Starter en Studio kits voor iPad filmen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • compleet
  • goede componenten
  • unieke solide iPad houder
  • semi professioneel
  • betaalbaar
  • compact

THE BAD

  • veel kabels

Morgen start de professionele videobeurs IBC. Vorig jaar zagen we daar Padcaster. Ook dit jaar staan ze er weer met een complete oplossing om met een iPad een professionele mobiele videostudio te starten. Op lokatie, op school of op kantoor. Alles wat nodig is zit in 1 tas. Wij hebben de afgelopen maanden de Padcaster kits getest.

Heb je je ook verwonderd over toeristen die met een iPad foto’s en video’s lopen te maken? Het lijkt idioot, maar de kwaliteit van de beelden die je met een iPad kan vastleggen is echt erg goed geworden. Heb je de beelden op de iPad, dan kan je ze met diverse professionele apps snel bewerken en direct delen op internet of op diverse kanalen. Zeker nu je ook live beelden kan streamen is de iPad nog interessanter geworden voor bedrijven, scholen en sportclubs. De workflow is ongekend snel van beeld vastleggen tot delen. Zo’n groot scherm is natuurlijk wat idioot als toerist, maar in een school of een bedrijfsomgeving zie je de iPad steeds vaker als video gereedschap. Een losse iPad heeft wel wat uitdagingen. Hoe houd je ‘m goed vast? Hoe kan je ‘m op een statief plaatsen? Is geluid en licht te verbeteren? En ‘last but not least’ de vraag om teksten makkelijk op te lezen zoals Matthijs Nieuwkerk dat elke dag bij DWDD doet. Een autocue zou wel heel handig zijn.

Slim ontwerp en ingekocht

De makers van Padcaster hebben een unieke houder gemaakt voor iPads. Daarmee houd je de iPad beter vast en kan je hem op een statief plaatsen. Op het frame kan je accessoires zoals microfoons en lichtmodules plaatsen. Om geen last te hebben van lichtinval is er zelfs een scherm dat zo uit de houder klapt en de iPad omtovert in een professionele monitor. De iPad is zo de basis voor voor studio toepassingen. Maar dan heb je wel al die accessoires nodig. Wie veel reviews leest vindt vast wel alle onderdelen die het beste in hun soort zijn en bovendien lekker met elkaar werken. De makers van Padcaster hebben hun kennis van de markt vertaald naar een complete set met accessoires. Een microfoon die veel lijkt op de bestseller microfoon van het Australische Røde ; lampen en een statief die op Manfrotto producten uit Italië lijken en allerlei losse onderdelen zoals verloopstekkers en kabeltjes die samen een perfecte opstelling mogelijk maken. Kortom je ziet en voelt aan alle onderdelen dat de samenstellers de markt door en door kennen en de juiste onderdelen hebben geselecteerd. De tas is speciaal voor Padcaster gemaakt met handige opbergvakjes voor alle onderdelen. Zo berg je in een mum van tijd alles op en heb je in feite een mobiele studio bij je.

Details

Een statief, lampen en microfoon lijken makkelijk gekocht. Toch vergt het ervaring om een juiste set te vinden die mobiel blijft zonder aan kwaliteit in te boeten. Maar met deze producten ben je er nog niet. Hoe sluit je een hoofdtelefoon aan en welke werkt lekker bij filmen? Hoe verplaats je het statief? En is de lens wel optimaal. Padcaster levert een prima hoofdtelefoon en dolly om het statief mobiel te maken. Zo rijd je gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere. De opzet lens past naadloos op de behuizing en verbreed het beeld waardoor creatief meer mogelijk is. Vooral voor interviews is deze lens erg prettig. Als je dan zelf iets zou willen voorlezen, heeft Padcaster ook nog eens een houder gemaakt waar je een telefoon in legt en deze omtovert in een professioneel autocue systeem. Met een afstandbediening is het scrollen zelfs qua snelheid in te stellen. Zo kan je in je eentje prima presentaties vastleggen. Perfect beeld, geluid en de hulp van een autocue voor vloeiend praten.

De Starter Kit heeft als wat je nodig hebt om professioneel aan de gang te gaan. Als school, vlogger, bedrijfsfilmer of sportclub. De Studio Kit heeft exclusief het licht, de dolly, handheld mic, greenscreen, hoofdtelefoon en autocue. Spullen die je ook niet steeds wilt meenemen omdat het toch weer tijd kost het telkens op te bouwen en weer op te bergen. Als we een minpunt kunnen bedenken is het hooguit de hoeveelheid kabels. Gelukkig zijn er inmiddels goede draadloze microfoon oplossingen van Røde en Sennheiser. Dat scheelt net weer wat extra tijd, maar heeft wel het risico dat de accu’s niet opgeladen zijn wanneer je het nodig hebt. Wellicht dat Padcaster daarom nog vasthoudt aan de bekabelde oplossingen.

Conclusie

De iPad is prima voor semi-professionele content creatie. Met de Padcaster Starter Kit of Studio heb je alles om het maximale uit de iPad en jouw creativiteit te halen. De Padcaster sets maken resultaat bereiken een stuk makkelijker. Geen zoektocht naar alle hardware maar nadenken over de content, doelgroep en het kanaal.

De Padcaster kits kosten tussen de 800 en 1800 euro afhankelijk van de configuratie en uiteraard exclusief de iPad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.