Review: Huawei P Smart Z

Huawei P Smart Z kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Het is misschien wel de laatste Huawei smartphone met Android zoals wij dat kennen. Android 9 met daar overheen het EMUI sausje dat Huawei telefoons onderscheidend maakt van andere merken. En de eerste Huawei met een pop-up camera.

De laatste der Huawei Androids?

Huawei ligt al een tijdje onder vuur vanuit de VS. Één van de redenen dat we wat traag waren met deze review. We wilden een beetje een gevoel hebben waar het heen gaat qua Android voor Huawei. Één ding is zeker, je hoeft je geen zorgen te maken over deze Android. Hij krijgt keurig zijn patches, zoals Huawei heeft beloofd. Alleen nieuwe toestellen zullen op Huawei’s eigen Android platform gaan draaien, genaamd HarmonyOS.

Unboxing

Huawei verpakt de P Smart Z eigenlijk precies zoals we dat verwachten van het merk. We vinden een zeer complete doos;

 • Huawei P Smart Z
 • Documentatie
 • SIMtool
 • USB-C kabel op basis van USB 2.0
 • 10 Watt Huawei USB-A lader
 • Headset
 • Backcover
 • Screenprotector (op het display geplakt)

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/659556824530508/

Design

Het ontwerp van de P Smart Z 2019 is opvallend binnen de lijn van Huawei. Zo zien we voor het eerst een Full HD display dat van rand tot rand loopt. Oké, de randen zijn wat dikker dan bijvoorbeeld die van de Huawei P30 Pro. Niet raar, want het betreft hier een LCD display om de prijs te drukken. Kom ik zo op terug.

De achterkant is het horizontale ontwerp dat we al een tijdje kennen van Huawei. Ditmaal is er niet met verschillende kleuren gewerkt. Huawei heeft het deel waar de camera’s zitten glanzend gemaakt en het andere deel gematteerd. Dit geeft het toestel toch echt een luxe uitstraling. Verder zien we op de achterkant de vingerafdrukscanner zitten en de dual-camera.

Display

Ik noemde het display al even. Voor het eerst zien we Huawei haar best doen de volledige voorkant uit display te laten zien. De randen zijn wat dik, maar dat komt doordat Huawei voor LCD heeft gekozen. Je krijgt namelijk een LTPS IPS LCD display met een FullHD+ resolutie. Op een doorsnede van 6.6 inch levert dit een scherpte op van ongeveer 391 DPI. De kijkhoeken zijn dik in orde en de contrasten ook. In volle zon zouden de backlight LEDs iets feller mogen schijnen, maar opzicht, blijft het display bruikbaar.

Geluid

De Huawei P Smart Z beschikt over een 3.5mm audio uitgang. Daarnaast kun je audio over bluetooth streamen. De Android Smartphone ondersteunt hiervoor A2DP.

Chipset en benchmarks

Met de pop-up camera heb je natuurlijk een echte gadget op zak waar iedereen naar wilt kijken. Maar de P Smart series staat bekend om lage prijskaartjes. Daar heeft Huawei bij dit toestel ook aan moeten werken. Dit zien we terug in de geplaatste HiSilicon Kirin 710F chipset. Deze is zeer snel, maar met 12nm behoort deze wel tot de wat oudere technologie. Eigenlijk zie je het effect vooral terug wanneer je gaat gamen. Dan trekt de chipset de accu toch relatief vlot leeg. Verder presteert deze chipset gewoon goed. De chipset maakt gebruik van USB 2.0 voor de communicatie over de USB-C poort. Je krijgt 64GB opslagruimte op het toestel.

Draadloos

Huawei levert je een toestel dat compatible is met 4G LTE, dus je krijgt hele mooie internetsnelheden. Daarnaast bevat het toestel nog een FM radio. Iets dat we steeds minder zien. Voor plaatsbepaling wordt gebruik gemaakt van A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN).

Android

De Huawei P Smart Z draait op Android 9. Daar overheen ligt EMUI 9 van Huawei. Daarmee krijg je Huawei's eigen grafische schil over Android heen. Je kunt hiermee onder anderen de app drawer aanzetten. Nadeel is wel dat Huawei de nodige bloathware mee levert om net iets meer omzet uit het toestel te trekken. Met het prijskaartje van dit toestel, snappen we dat nog wel, maar liever niet.

 Pop-up Camera

De pop-up camera van de P Smart Z ziet er geweldig uit. Gewoon een mooi, klein blokje zoals we dit ook kennen van de OnePlus 7 Pro. Het blokje bevat ook echt alleen de selfie camera, dus geen extra LED verlichting om in het donker selfies te maken. Dit lost Huawei op door het scherm grotendeels wit te maken. Grotendeels, want in het midden laat Huawei een vlakje zien zodat je wel ziet wat de camera gaat vastleggen. Slim!

De Selfiecamera heeft met 16 megapixels een enorme resolutie. Iets dat veel tieners en jong volwassenen zeker fijn vinden. Met een lichtgevoeligheid van f/2.0 is de lichtgevoeligheid niet bijzonder.

Main camera

Achterop zit een dual-camera. Huawei kiest hierbij voor een 16+2 megapixel opstellen. Geen zoom dus, maar wel mooie, onscherpe achtergronden. De 16 megapixel camera is bovendien f/1.8 en dat is qua lichtgevoeligheid wel heel mooi. Al met al schiet deze camera echt prachtige plaatjes.

Video

Voor- en achter, film je in FullHD. Dit kan met de main camera zelfs op 60 frames per seconde. Er lijkt wel beeldstabilisatie aanwezig, maar het effect is niet heel overtuigend. Ook hier zit weer een stukje besparing om tot het juiste prijskaartje te komen.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/648144985595378/

Accugebruik

Met 4.000mAh bevat de P Smart Z een opvallend grote accu. Hoewel het toestel aardig energie slurpt tijdens het gamen, kun je bij normaal gebruik gemakkelijk de dag en de nacht doorkomen. Met de 10 Watt lader, laadt het toestel op een prima snelheid op.

Conclusie: Huawei P Smart Z

Waar andere merken pop-up camera's in de duurdere smartphones lanceren, kiest Huawei ervoor deze techniek voor de massa beschikbaar te maken. Met een prijskaartje onder de €300 krijg je een toestel met een vlaggenschip waardig ontwerp. De prestaties zijn op alle fronten prima en het toestel ziet eruit alsof het 500 had mogen kosten.

Huawei P Smart Z kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Pop-up camera
 • Zeer complete levering
 • Prima op snelheid
 • Prima camera

THE BAD

 • Gaming vraagt heel wat van de accuduur
 • Bloathware
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram