Review: Edifier R1850DB

De Edifier R1850DB is een set die we vrij vaak terugzien in diverse artikelen en lijstjes van aanraders. Helaas hadden we zelf geen ervaring met de set. Tijd om daar verandering in te brengen.

 

Sleutelpunten

 • Losse regelaars voor treble en bas (naast volume)
 • Connectie via tweemaal RCA (tulp), coax, optisch en bluetooth (4.1)
 • Optie voor aansluiten losse sub
 • Afstandsbediening

 

Specs

 • Frequentierespons: 60 – 20.000 Hz
 • Uitgangsvermogen: RMS 16W x2 + 19W x2
 • Signal to Noise -ratio: ⩾85dBA
 • THD: 0,5%
 • Input gevoeligheid: 700 ± 50mV (RCA), 550 ± 50mV (Aux)
 • Tweeter: Softdome, 19 mm, 6 Ohm
 • Subwoofer: 116 mm, 6 Ohm
 • Afmetingen: 154 x 254 x 224 mm (b x h x d)
 • Gewicht: 6,63 kg

 

Unboxing

We hebben niets te klagen over hoe de Edifier R1850DB geleverd wordt. We vinden behalve de speakerunits en de noodzakelijke verbindingskabel (voor de twee speakers) van 5 m drie opties waarmee we een geluidsbron kunnen aansluiten; een tulp-naar-minijack kabel (1,7 m), SPDIF-kabel (1,5 m) en tulpkabels ( 1,7 m). Verder vinden we een afstandsbediening.

 

Ontwerp

De R1850DB satellieten zijn vervaardigd van MDF en afgewerkt met folie, aan de zijkanten is hiervoor een ander uiterlijk profiel gekozen dan op de overige delen van de body. Qua vorm is er gekozen voor de nodige designelementen, maar uiteindelijk is het uiterlijk redelijk conservatief gehouden. Ze kunnen op een bureau staan, maar bijv. ook naast een televisie of ergens los in de woonkamer, onafhankelijk van het type inrichting.

Gezien de hellingshoek van 10 graden lijkt Edifier in eerste instantie de R1850DB op de PC-gebruiker te richten. Hoewel je hier ook van profiteert wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een lage tv-meubel.

De bouwkwaliteit hebben we weinig over te klagen. De units zitten degelijk in elkaar en de afwerking is wat verwacht kan worden van een optie uit deze prijsklasse.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is helaas weinig bijzonders. Gewoon een plastic geval dat van het goedkoopste soort is. Maar het is beter dan niets, moeten we maar denken. De werking is overigens prima. We hoeven niet al te precies naar de speaker te richten om ervoor te zorgen dat het signaal ontvangen wordt. We vinden op de afstandsbediening knoppen voor eigenlijk alles wat je nodig hebt voor de bediening van de speakers, inclusief audio-controls wanneer iets via bluetooth afgespeeld wordt. Een beetje vreemd vinden we dat er twee knoppen zijn voor zowel volume omhoog als omlaag. Iets wat misschien minder intuïtief kan werken aangezien veel mensen gewend zijn dat + en – naast elkaar zitten, terwijl dit alleen het geval is als je de middelste knoppen gebruikt.

Achterzijde

Als we de rechter satelliet bekijken van de achterzijde zien we tweemaal een RCA (tulp)-aansluiting voor links en rechts, een optische aansluiting via coax en SPDIF en een jack-aansluiting voor aansluiting van een subwoofer. Deze laatste optie is een interessante keus die wij in ieder geval nog niet eerder tegengekomen zijn op een dergelijke set. Wellicht dat men bij Edifier het idee had om de set ook in een pakket mèt subwoofer te leveren? Sowieso kan het handig zijn voor gebruikers die graag een dikke bas hebben en nog een oude subwoofer over hebben die ze kunnen gebruiken. Het aantal mensen dat een set als de R1850DB zouden kopen met het idee deze uit te breiden met een sub lijkt ons niet groot. Hoe dan ook, het is natuurlijk altijd prima om opties te hebben.

Aan de achterzijde zien we verder de regelaars zitten voor de treble, bas en het volume. De volumeregelaar is tevens een knop om te inputs te regelen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de afstandsbediening. Grote fans van controls op de achterzijde van een apparaat zijn we niet. In de praktijk is er altijd iets dat in de weg zit, en het is simpelweg een oncomfortabele ervaring. In het geval van deze Edifier moesten we dus onthouden welke regelaar waarvoor was (voor langdurige gebruikers wellicht geen probleem), en hadden we geen overzicht over hoe ver iets versteld was. Het verstellen was extra-vervelend omdat we de RCA-aansluiting gebruiken waardoor tijdens het draaien, je vingers geblokkeerd worden en je dus maar kleine aanpassingen kan doen bij het verstellen.

Een powerknop vinden we eveneens aan de achterzijde. Er is geen alternatief in de vorm van een vaste knop om de speaker in standby te zetten. Zonder de afstandsbediening moeten we dus ook voor het uitschakelen van de R1850DB achter de speaker langs reiken. Het is helaas ook niet zo dat de speakerset beschikt over een automatische in-/uitschakelfunctie zoals bepaalde opties, waardoor we bij het uitschakelen van de PC iedere keer de speaker apart moeten uitschakelen of met de afstandsbediening moeten werken, wat a-intuïtief werkt aangezien we er een paar centimeter vandaan zitten.  Gebruik je de speaker in combinatie met een TV, dan is deze tekortkoming helemaal vervelend. Zeker wanneer je de afstandsbediening niet paraat hebt. Daarnaast weten we niet hoe lang de afstandsbediening mee gaat gezien de bouwkwaliteit en zit je ook met de mogelijkheid dat de batterijen leeg gaan. Dit zal wel een flinke tijd duren, maar toch; simpel gezegd willen we niet afhankelijk zijn van een afstandsbediening wanneer dit niet hoeft.

1Edifier heeft aangegeven dat de keuze voor het plaatsen van de controls aan de achterzijde een design-technische keus is geweest waar wat voor te zeggen valt met het oog op het breed inzetbaar houden van de set. Immers, veel mensen houden van een cleane look en plaatsing aan de achterzijde is in dat oogpunt een logische keus. Het is immers niet zo dat je steeds het geluid hoeft te regelen. Aan de andere kant stellen wij dat aangezien een van de hoofddoelen van deze set de combinatie met PC-gebruik is, het aangegeven bezwaar stand houdt, zeker bij het gebrek aan een automatische in-/uitschakel-functie. Ook als media-oplossing bij een TV vormt dit een probleem; een TV in-/uitschakelen en daarna ook nog eens de speakers is vervelend… Misschien dat het wat minder vervelend was als de LED niet constant aan staat. Hoe dan ook, het is een discussie die wij verder open zullen laten.

De stroomkabel is helaas een vast-exemplaar. Mocht je een langere kabel nodig hebben, dan zul je aan een verlangsnoer moeten en mocht er iets met de kabel gebeuren, dan is vervanging van de speaker waarschijnlijk de meest praktisch oplossing tenzij je aan je speaker wil klussen.

Achter de stofkap

Als we de stofkap verwijderen om de voorzijde van de speakers eens nader te bekijken, dan zien we een tweeter, woofer en een basreflexpoort. Het feit dat de basreflexpoort aan de voorzijde zit betekent dat we de speakers dicht tegen de muur kunnen zetten.

De rechter satelliet heeft ook nog de ontvanger voor de afstandsbediening waarin ook de indicatie-LED verwerkt zit. Deze kleurt rood wanneer naar de optische of coax-aansluiting geswitcht wordt, blauw in het geval van bluetooth, terwijl de RCA-aansluitingen met groen worden aangegeven. De implementatie van de LED is prima. Niet te fel of te klein en terwijl het ook niet super opvalt. Misschien dat het netter was geweest wanneer deze zou doven, een tijdje na de input, maar dat zien we slechts als een detail.

 

Geluid

We hebben voor het testen van het geluid de speakers aangesloten via zowel SPDIF, bluetooth als tulp en merkten dat er wel wat verschil zit wanneer er gekozen wordt tussen deze aansluitingen. Het verschil was echter voor de opstelling die wij gebruiken te klein om hier echt conclusies aan te verbinden. Over het hele bereik leek er net wat meer ‘oompfh’ te zitten in het geluid wanneer we luisterden via SPDIF. Hierbij moeten we echter wel opmerken dat het verschil kan zitten in de gebruikte bronnen. Dit ging weliswaar om dezelfde geluidoplossing, maar in de processing van het geluid kan het eea net wat anders toegepast zijn.

We gebruiken zoals gewoonlijk een selectie van verschillende typen content die we goed kennen en naar onze ervaring wat lastiger correct weer te geven zijn voor geluidsoplossingen. We kiezen een combinatie van wat new-wave-jaren 80-werk (INXS, Tears for Fears), scenes uit Lord of the Rings en Star Trek filmseries en gewoon een selectie van de favoriete muziek van uw reviewer waar deze al langer naar luistert dan hij graag aan zichzelf wil toegeven en daarom goed bekend is met hoe dit moet klinken. Ook keken we wat televisie via de Ziggo-app middels wat voetbalwedstrijden en motorsport. Uiteraard zijn de speakers over een langere periode getest en ook ingezet voor algemeen computergebruik.

Wat muziekweergave betreft heeft Edifier’s R1850DB een prima indruk op ons achtergelaten. Detailweergave en timing is on-point, ook als het om de meer vreemde jaren 80 new wave-ritmes gaat en het snellere techno-werk. Het laag, mid en hoog komt naar behoren door en we hebben niet de indruk dat een van de regionen benadrukt wordt. Dit betekent per definitie dat voor basliefhebbers dit niet de set is die bovenaan hun lijstje moet staan. Tenzij je misschien een sub over hebt die je kan aansluiten natuurlijk. Ondanks dat de Edifier een gebalanceerde set is, zouden we het signatuur niet als neutraal omschrijven (de vraag is hoe realistisch een neutrale weergave is op dit prijsniveau). Er is wat dynamiek te merken dat gericht lijkt op het verbeteren van ‘ruimtelijkheid’ van de weergave (soundstage).

Hoewel films en games in feite gewoon prima klinken, missen we het laag. Het is natuurlijk ook een keus die je maakt tussen een gebalanceerde en baszware weergave. Aangezien de speakers qua formaat sowieso beperkt zijn, zou het meer overdrijven van de bas ten koste gaan van de overige frequenties.

Via bluetooth hadden we weinig te klagen over de ervaring. Ook de weergave van video geldt dit voor; we merkten geen synchronisatieproblemen tussen audio en video. De R1850DB kan overigens ontzettend luid, en pas in de hoogste regionen komen de vervormingen door. We denken dat voor iedere middelgrote tot grote slaapkamer deze Edifiers een kamervullende geluidsoplossing kunnen zijn. Door de stevige bouw van de speakers hebben we geen last van resonantie-effecten.

 

Conclusie

De Edifier R1850DB is een geschikte set voor iedereen die binnen de prijsklasse zoekt naar een oplossing met een gebalanceerde klank. Het grote aantal inputs en sobere ontwerp zorgt voor een brede inzetbaarheid, of het nu gaat om een oplossing om het geluid van je televisie wat te verbeteren of gewoon op je bureau in combinatie met je PC. Bovendien is de ‘geluid-voor-het-geld’-ratio is aanzienlijk. Het gemis van een automatische in-/uitschakel-functie blijft jammer. Het liefst schakelen we ons systeem plus randapparatuur in of uit met één druk op de knop wat gewoon niet mogelijk is met deze Edifier. En de hierdoor zo goed als noodzakelijke afstandsbediening biedt helaas niet de ervaring die we graag hadden gezien dor de matige bouwkwaliteit. Voor de prijs waarvoor de Edifier R1850DB in de winkel ligt (op het moment van schrijven rond de € 160,-) is het desondanks alsnog een regelrechte aanrader.

 

N.B.1: Deze alinea is later toegevoegd naar aanleiding van een reactie vanuit Edifier met info over de designkeus.

Edifier R1850DB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Algemene geluidsweergave
 • Geen resonanties door degelijke casing
 • Aansluitingsmogelijkheden
 • Hoog volume mogelijk
 • Prijs-kwaliteitverhouding

THE BAD

 • Geen automatische in-/uitschakel-functie
 • Bouwkwaliteit afstandsbediening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Edifier R1850DB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl