Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Alcatel 3 (2019)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Vlot voor het prijskaartje
  • Draait op Android 9
  • Overdag echt wel prima foto's en video's
  • Lange accuduur

THE BAD

  • Gebruikt nog Micro-USB
  • Automatische verlichting van het display is niet nauwkeurig
  • Plastic achterkant

In juni is de Alcatel 3 hernieuwd. Het verschil met het toestel van het jaar ervoor is schrikbarend groot. Nu, drie maanden na de release, zijn de eerste software updates binnen en kunnen we je vertellen of dit een goede investering is.

Alcatel

Niet iedereen behoeft een introductie als het om Alcatel gaat. Het merk speelt al heel wat jaartjes mee, al moest het in de beginjaren Alcatel OneTouch heten. Dit omdat het merk in licentie werd genomen door het Chinese TCL dat ook achter BlackBerry en Palm zit. Het toen bestaande Alcatel is inmiddels overgenomen door het half Chinese Nokia en daarmee kwam de weg vrij om de toevoeging OneTouch te laten vervallen. Overigens heeft TCL tijdens de IFA laten zien dat het ook nog van plan is onder eigen merk Europa te bestormen.

Alcatel levert vrijwel uitsluitend toestellen in het middensegment. Het design van de toestellen is vrijwel altijd top, ook wanneer goedkope materialen worden gebruikt. Alcatel toestellen duiken ook weleens op met bijvoorbeeld een Vodafone rebranding. Dit jaar doet Alcatel het rustig aan. Wellicht om ruimte te maken voor TCL. Tot nu toe hebben we nog weinig releases van het merk gezien.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/400880047524920/

Design

Qua design maakt Alcatel eigenlijk al jaren echt mooie toestellen. Zelfs als ze volledig van plastic zijn, zoals bij deze Android smartphone. We hebben de uitvoering ontvangen die aan de achterkant van zwart naar blauw loopt en ook echt spekglad is.

De achterkant is relatief clean. De dubbele camera is zichtbaar, met de flitser eronder. Daaronder, de vingerafdrukscanner. Helaas heeft Alcatel de ruimte genomen om haar logo dit jaar wel heel groot op het toestel te drukken. Dit had zeker subtieler gemogen.

Aan de zijkanten zien we nog wat knoppen zitten en de aansluitingen. Ja, je krijgt een 3,5mm audio aansluiting, maar ook een micro-USB aansluiting. Wij zien anno 2019 liever USB-C in deze prijsklasse, maar als die besparing op de aansluiting elders voordelen oplevert, zou dat niet zo erg zijn.

Alcatel 3 2019 Zwart-Blauw

Display

Het display is gegroeid naar 5.94 inch en neemt 82.2% van de voorkant in beslag. Het gaat om een LCD IPS display, dus de randjes zijn nog wat dik. Maar, IPS LCD zorgt wel voor een stevige besparing op de kosten. We snappen het dus wel. Toch is de relatief dikke kin onderaan het display iets dat wat ons betreft zeker niet had gehoeven.

Het IPS LCD display heeft een 720×1560 resolutie. Dat is HDready+ en levert een scherpte van 289 pixels per inch op. Dat is best heel netjes. Het display is in de hoeken afgerond en de camera zit in een druppelvormige inkeping. Alcatel gaat dus echt met de trends mee.

Qua helderheid is het toestel prima, ook in de zon. Maar laat het toestel niet automatisch de helderheid bepalen. Daar gaat de UI van Alcatel de mist in helaas. Heb je bijvoorbeeld een wat felle lamp achter je, kan het maar zo zijn dat het display gaat dimmen, en dat wil je niet.

Waar de achterkant van de Alcatel 3 van plastic is gemaakt, is het toestel aan de voorkant wel van glas gemaakt. Daarbij heeft Alcatel het relatief sterke Asahi Dragontrail Glass gebruikt. Waar je op de achterkant krasjes mag verwachten, kan de voorkant dus echt wel wat hebben.

Chipset en benchmarks

In tegenstelling tot de oude uitvoering, heeft de Alcatel 3 (2019) wel een Qualcomm Snapdragon chipset meegekregen. Het gaat om de Qualcomm Snapdragon 439, een relatief bekende middenklasse chipset. Het betreft een octa-core chipset. Twee cores draaien op 2.2GHz en zes cores draaien op 1.45GHz. Graphics komen van de Adreno 505 GPU en je krijgt 3GB werkgeheugen.

De prestaties van de Alcatel 3 (2019) zijn echt prima voor alledaagse handelingen. Soms komt het toetsenbordje wat langzaam in beeld wanneer je veel apps open hebt staan, maar dat is eigenlijk de enige irritatie die ik heb qua performance.

Wil je gamen… dan is het een ander verhaal. Simpele games draaien echt prima. Dus ben je verslaafd aan Candy Crush, kunnen we alleen maar zeggen dat het anno 2019 tijd is dat je iets anders probeert. Het spel zelf draait gewoon lekker soepel. Maar wil je Fortnite of PubG gaan spelen, kun je toch echt beter even flink door sparen. Dan is dit zeker niet jouw smartphone.

Wil je een toestel dat nog net iets sneller is, maar niet te duur, dan biedt Alcatel zelf het alternatief. Een uitvoering met 64GB opslagruimt en 4GB werkgeheugen wordt ook verkocht. Op papier is deze sneller dan het door ons geteste toestel. De meerprijs ligt erg laag.

Draadloos

De Alcatel 3 (2019) maakt gebruik van 2.4GHz WiFi. Bluetooth 4.2 is aanwezig met NFC. De aanwezigheid van NFC is een mooie luxe in dit prijssegment. Voor plaatsbepaling maakt het toestel gebruik van A-GPS (VS), Glonass (RU) en Galileo (EU). Het gebruik van Galileo is ook weer een mooi stukje luxe in dit prijssegment.

Android

Hadden we onze review meteen na release van het toestel geschreven, hadden we zeker geklaagd over dat het toestel met Android 8.1 wordt geleverd. Koop je het toestel vandaag, dan staat de update naar Android 9 al voor je kaar. Daarmee wordt het toestel ook nog eens een heel stuk sneller.

Alcatel knalt haar eigen grafische interface over Android heen en die ziet er heel strak uit. Neemt niet weg dat er wat onhandigheden in zitten. De belangrijkste is de notificaties. Wanneer je omlaag veegt op het display, krijg je de snelknoppen naar de belangrijke instellingen. Van daaruit moet je nog eens naar rechts vegen om jouw notificaties te zien. Nee, dit snappen wij ook niet…

Voor iOS liefhebbers is er goed nieuws. Je kunt onder Android 9 op dit toestel de app drawer uitzetten. Dan krijg je alle app iconen op je homescreen geknald, net zoals je onder iOS gewend bent.

Qua bloathware houdt Alcatel het erg netjes. Een eigen app en de Facebook app. Dat zijn de enige apps die je verplicht meekrijgt buiten de functionele Android apps die je bij ieder toestel mag verwachten.

Face Unlock

Alcatel biedt face unlock aan. Daarmee kun je het toestel met je gezicht ontgrendelen. Een aardig alternatief voor de vingerafdrukscanner. De snelheid is best aardig, zolang je dit maar niet in het donker probeert te doen. Houdt er wel rekening mee dat er geen dieptecamera in zit aan de voorkant. Anderen kunnen mogelijk jouw toestel met jouw foto unlocken.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner zit op de achterkant. Met de huidige positie kun je deze gemakkelijk bedienen. De reactiesnelheid is lekker vlot.

Geluidskwaliteit

De Alcatel 3 (2019) komt met een FM ontvanger, maar muziekliefhebbers luisteren natuurlijk liever via TuneIn of Spotify naar hun muziek. Met de 3.5mm audio aansluiting krijg je een prima geluidje. Kies je voor Bluetooth, dan is het geluid oké. De Alcatel 3 (2019) maakt gebruik van A2DP voor streaming en laat aptX en aptX HD links liggen. Logisch, want het toestel zou dan een stuk duurder worden.

Filmen met de Alcatel 3 (2019)

Op de selfiecamera kun je met 720p HD filmen op 30 frames per seconde. Met de camera achterop kun je op FullHD filmen met 30 frames per seconde. In onze video review bovenaan zie je het resultaat van een dagje filmen op een grijs circuit Assen. De conclusie opgenomen onder een badkamerlampje. De kwaliteit is prima maar niet opvallend goed voor deze prijscategorie.

Fotograferen met de Alcatel 3 (2019)

Je krijgt voorop een 8 megapixel selfiecamera van Alcatel. Met f/2.0 is deze niet heel lichtgevoelig, maar goed genoeg voor sociale media. De camera achterop is een heel ander verhaal. Het betreft een 13+5 megapixel camera. Daarmee wordt de 5 megapixel camera gebruikt voor het vastleggen van onscherpe achtergronden. Dit wordt ook wel de dieptecamera genoemd.

Wat opvalt is dat we, op een relatief grauwe dag, toch best goede plaatjes uit het toestel trekken. Details zijn volop aanwezig, wat ik niet direct had verwacht. Wel heeft het toestel soms wat moeite met het compenseren van tegenlicht. Ook de camera app reageert gewoon lekker vlot.

Accuduur

Voor het prijssegment is de 3.500mAh accu echt wel heel groot. Hoewel de 12nm Qualcomm Snapdragon 439 chipset niet de meest energiezuinige is, haal je het einde van de dag gemakkelijk op dit toestel. En nog een beetje meer ook. Opladen gaat via MicroUSB.

Alternatieven

Zoals je bij de Bol.com link onder en boven dit artikel kunt zien, is er ook een 64GB uitvoering van dit toestel. Dat komt ook met 4GB werkgeheugen. Naar verwachting zal dat toestel sneller tussen apps wisselen dan deze. De extra investering van €25 voor die uitvoering is goed te verantwoorden.

Conclusie: Alcatel 3 (2019)

De Alcatel 3 (2019) is zeer goedkoop, maar heeft in haar prijssegment stevige concurrentie uit China. Ik ben blij verrast met de camera kwaliteit die ik zie. Ook de grote accu is een pluspunt. Dat de automatische verlichting van het display niet heel accuraat is, is wel storend. Het niet gebruiken van USB-C is gewoon jammer, maar ook niet onoverkomelijk. Feitelijk komt het er op neer dat dit een prima budget smartphone is die misschien nog wel het sterkst is in haar uiterlijk.

Alcatel 3 (2019) kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.