Het zal je maar gebeuren. Als ondernemer laat je een website bouwen, maar de bouwer levert deze niet op. Als ondernemer ga je uiteraard aan de slag om een schadevergoeding te innen. Deloitte mocht voor de overheid een website bouwen voor de inhuur van externe krachten. Het resultaat is er niet, maar heeft toch veel belastinggeld gekost.

Het hele debacle betreft het project DigiInhuur.nl. RTL Z maakte onlangs melding van floppen van dit project. Via DigiInhuur zou het gemakkelijker worden voor overheidsinstanties om werknemers van buiten de overheid in te huren. Op 2 augustus al, trok minister Cora van Nieuwenhuijzen de stekker uit het project.

Het van origine Britse ICT bedrijf Deloitte, zou de website DigiInhuur in maart van dit jaar (2019) opleveren. Echter verzaakte Deloitte de deadline te halen. Een nieuwe deadline in mei werd ook niet behaald. Begin augustus was de minister het kennelijk toch zat.

De overheid meld zelf dat de verwachtte kosten van de website DigiInhuur in december van 2018 al op €6.04 miljoen werden geschat. Hoeveel bijkomende kosten in 2019 op de belastingbetaler zijn geboekt, is nog onbekend. De kosten van de website werden in 2016 geschat op €4.33 miljoen. Daarmee overschreed het project eind 2018 het budget al met 22%. Onderaannemer voor het project was het van origine Amerikaanse SAP-Fieldglass.

Projectkosten DigiInhuur Deloitte

Opvallend is dat in de projectomschrijving duidelijk wordt aangegeven dat een ‘standaard SaaS systeem van de marktleider’ wordt ingezet. Dit levert de suggestie dat het maatwerk minimaal is. Dit wordt extra ondersteund door de volgende opmerking in het kostenrapport: “Alleen voor de integratie met de Digipoort wordt maatwerk toegepast.” Mogelijk is er simpelweg voor het verkeerde systeem gekozen. Overigens zouden de onderhoudskosten van het Amerikaanse SAP-Fieldglass systeem tussen de €1.5 en €2 miljoen per jaar komen te liggen. Daarnaast werd al een onderhoudscontract van 4 jaar afgesloten met opties tot verlenging van 3×2 jaar. Het onderhoudscontract vertegenwoordigde een theoretisch maximale waarde van €20 miljoen over de eerste tien jaar. Het gros van deze belastinggelden zouden zeer waarschijnlijk over de grens zijn gegaan.

“We horen steeds meer falende ICT projecten bij de overheid. Een deel van de problematiek zit hem in de manier waarop met aanbestedingen wordt omgegaan.” Aldus Arjan Olsder, onafhankelijk website adviseur bij Web Wingmen. “Hierdoor worden bij grote projecten, kleine partijen standaard uitgeschakeld. De slagkracht en het doorzettingsvermogen van kleine Nederlandse mediabureau’s, wordt onbenut gelaten. Bovendien wordt voor ons gevoel structureel teveel betaald voor dit soort website projecten.”

Saillant detail is dat de verbinding met de tijdelijke website op DigiInhuur.nl niet eens is beveiligd. Hierdoor lopen bezoekers het risico op aanvallen van hackers. Is de overheid hiermee in overtreding op de eigen wet en regelgeving?

“De overheid heeft zelf een duidelijke lijst met technologie opgesteld die op websites van toepassing moeten zijn. In dit geval zou een SSL verbinding de meest minimale stap zijn. Echter geldt deze verplichte lijst pas bij websites vanaf €50.000.” Aldus Arjan Olsder. “Echter is hier ook de AVG van toepassing. Die verplicht iedere organisatie technische en organisatorische maatregelen te nemen om bezoekers van websites te beschermen. Een SSL verbinding hoeft niets te kosten en is een wel heel minimale inspanning. Dus ja, je mag stellen dat de overheid hier tekortschiet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.